HockeyNews
PLUS

Spaningar från Leksand-Linköping: ”Mycket oroande – då måste Leksand värva”

(16424) Carter Camper
Bildbyrån

Publicerad: 19 november 2020

FacebookXWhatsApp

Linköping vann till slut matchen mot Leksand efter förlängning. För Leksands del blev förlusten väldigt dyrbar med tanke på att succéforwarden Carter Camper tvingades utgå.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson gjorde under matchens gång. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Mycket oroande bilder för Leksand


Knappt nio minuter in i den tredje perioden crosscheckade och slashade LHC-backen William Worge Kreü, Leksands succéforward Carter Camper, som grinade illa och tvingades halta ut från isen. Det är bilder ingen i Leksand ville se, framförallt inte med tanke på förstakedjans dominans under SHL-inledningen och att dessutom Mattias Ritola ser ut att bli borta en tid. Av bilderna att döma såg det ut att ta rejält illa på Camper, men det är så klart svårt att sia om hur pass illa skadan är och om han kommer att bli borta framöver. Skulle det visa sig att skadan är så pass illa att Camper inte kan spela kommer Leksand behöva värva, för utan en komplett förstakedja vet vi att Leksand inte är särskilt farliga. Och visst borde domarna gett Worge Kreü matchstraff för slashingen? Det var i alla fall min känsla. 


Dags för fler spelare att kliva fram i Linköping


Just nu är det förstakedjan med Patrik Lundh, Markus Ljungh och Broc Little som leder Linköpings offensiv. De levererar allt som oftast, men de gånger de inte har dagen inne behöver laget kunna förlita sig på andra spelare. För att laget ska lyckas klättra uppåt i tabellen måste fler spelare kliva fram, då tänker jag framförallt på nyförvärven som LHC investerat i. Spelare som Oula Palve (sex poäng), Niko Ojamäki (fyra poäng), Nikola Pasic (tre poäng), Andrew Gordon (två poäng) behöver alla upp några snäpp. Framförallt med tanke på att merparten av de spelarna tjänar rätt stora summor med SHL mått mätt. 


Ett av Leksands tydligaste akilleshäl


Leksand har varit urusla på att teka den här säsongen och det är helt klart ett av lagets tydligaste akilleshäl. Totalt sett är laget näst sämst i SHL gällande tekningar, två procent före Oskarshamn. Inte en enda spelare i laget har vunnit över 50 procent av sina tekningar, vilket skapar problem både i defensiv- och offensiv zon då man tappar pucken direkt. Det är enorm skillnad att starta med pucken i offensiv zon jämfört med att tvingas försvara sig direkt. Ett tydligt exempel är att Marek Hrivik tekar mest i SHL i den offensiva zonen – men han förlorar också mest. Han vinner endast 44 % av sina tekningar i offensiv zon.  Bland samtliga spelare i SHL hittar vi först Jon Knuts som första Leksandsspelare på en blek 33:e plats i SHL, så det är definitivt någonting Leksand behöver jobba med, då tekningar är extremt viktigt i dagens hockey. 



Leksands tekningar den här säsongen. Källa: SportLogiQ


Har det äntligen lossnat?


Henrik Törnqvist vände hem till Linköping efter en stark säsong i Timrå, men hade svårt att få det att lossna ifjol. Även inledningen på den här säsongen har varit knackig för forwarden, men de senaste matcherna har han börjat visa sina kvaliteter igen. Nu har han gjort poäng sex poäng på de fem senaste matcherna och det är precis en sådan spelare som behöver leverera för att Linköping ska kunna bredda den offensiva produktionen. Ikväll klev han fram och avgjorde för gästerna med ett vackert avslut. 


Här är en perfekt ersättare till Ritola


Mattias Ritola fick en mardrömscomeback senast och gick i sönder på nytt. Leksand vet ännu inte hur länge man tvingas klara sig utan honom, men klart är i alla fall att en ersättare bör värvas in. Forwardsuppsättningen är något för blek utan Ritola och har man ekonomin till det bör ”Tjomme” agera. Ett namn som skulle passa perfekt in i uppställningen är Shane Harper, som fortsatt är kontraktslös efter att ha lämnat Örebro efter fjolårssäsongen. I amerikanen skulle Leksand få en spelskicklig snajper som är suverän även i powerplay. Han skulle kunna vara ett perfekt komplement till en andrakedja, eller förstakedjan om Camper nu blir borta. Skulle man kunna göra en liknande lösning som Djurgården gjort med Rhett Rakhshani eller Växjö med Andrew Calof, så vore det en ersättare som heter duga. 


Leksand–Linköping 1–2 efter förlängning (0–1, 1–0, 0–0, 0–1)

LIF: Marek Hrivik
LHC: Patrik Lundh, Henrik Törnqvist

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)