HockeyNews
PLUS

EK: Trist att behöva förlora i onödan för att lära sig hur man vinner

(16228) Andreas Wingerli/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2020

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor började svagt och avslutade svagt i Karjalaturneringen.

Förbundskapten Johan Garpenlöv behöver därmed vara ännu tydligare med sin spelidé.

Landslagen presenteras av:


IQ Fuel Makes you better, for real! 


All Out CCM Hockey 


Karjalaturneringen 2020 bjöd samtliga de fyra inblandade lagen på en del lärdomar.


För Tre Kronors del:


##Det finns inga genvägar till bra resultat.

##Men det är trist att behöva förlora i onödan för att lära sig hur man vinner.


Hälsan går först, inte minst under denna pandemi.


Så först och främst. Det går att arrangera en smittfri tillvaro genom chartrat resande, noggrann testning och att ”låsa in” spelarna på ett hotell före, mellan och efter matcherna.


Sportsligt skickade Ryssland ett J20-landslag. För det fick dem svidande kritik eftersom det ansågs sänka värdet på turneringen.


Den argaste kritikern var förmodligen Finlands VM-guldvinnande förbundskapten Jukka Jalonen.


Själv tog han ut det svagaste lag jag kan minnas att Finland har ställt upp med hemma i Helsingfors. Då fick Finland storstryk (2–6) av de ryska juniorerna och Jalonen lade skulden på sina ligaspelare som han trodde var lite nervösa eftersom hälften av dem var debutanter.


Finland fortsatte att förlora mot Tjeckien. Och Ryssland? Ja, Ryssland vann samtliga tre matcher och Tre Kronor var det enda lag som lyckades ta en poäng mot de oerfarna, men väldigt skickliga ryssarna.


Förbundskapten Igor Larionov leder sitt JVM-landslag med samma klass som han själv hade när han lirade i den bästa ryska kedjan genom tiderna ihop med Krutov och Makarov.


Ryssland vann Karjalaturneringen – med sitt J20-landslag.


– Killarna visade sig från sin bästa sida. Tränarstaben och alla lag som ingick i den här truppen ville att killarna skulle återgå till traditionerna inom sovjetisk hockey och spela en modern, attackerande hockey som tillfredsställer fans över hela världen, säger förbundskapten Igor Larionov till nyhetsbyrån TASS.


– Naturligtvis är detta ett stort plus för killarna att vi kunde ge dem ett sånt här test före JVM. Jag vill tacka det ryska förbundet som gav oss möjligheten att åka till en mycket seriös turnering med en lång historia. För killarna var det en stor utmaning som de klarade mycket bra. Men med kunskap om deras potential, vet jag att de kan spela ännu bättre.


Larionov skickar även med en passning hem till Ryssland.


– Utvecklingen slutar inte här, så jag hoppas att tränarna i KHL, som såg killarna i de här matcherna, kommer att lita på dem mer, ge dem frihet när det gäller att förverkliga den skicklighet och talang som de har.


Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv gjorde precis som Jalonen och plockade ut spelarna från den inhemska ligan plus Jonathan Dahlén från Timrå i Hockeyallsvenskan.


Då blev det till sist ett bottenmöte mellan Finland och Tre Kronor i en kamp om att undvika jumboplatsen i Karjalaturneringen eftersom båda lagen fick stryk mot Tjeckien och Ryssland.



Som lag presterade Tre Kronor en aning under vad man vill se i de här sammanhangen.


Mot Tjeckien saknades kampviljan. Mot Ryssland fattades effektiviteten. Och mot Finland avslöjades en del brister i förbundskapten Johan Garpenlövs spelidé. Eller i alla fall när det kommer till tillämpningen av den.


##Tre Kronor vågar för lite i offensiven.


I powerplay blev det bara ett svenskt mål på tre matcher. Mot Finland slarvades ett 5–mot-3-spel bort och det kostade till sist segern i matchen, vilket ledde till en tredje förlust och en sistaplats i Helsingfors.


Sverige tappade en 2–0-ledning mot ett rätt tveksamt finländskt lag och förlorade med 3–2.

Bara 17 skott på mål mot Finland!


Garpenlöv får fundera lite över coachningen. Mot svagare motstånd behöver man definitivt spela med högre risk i offensiven för att döda matcher.


Varför passar Tre Kronors spelare runt pucken i all oändlighet i powerplay?


Fler spelare behöver spela som Max Friberg. Han har varit Tre Kronors MVP i Karjalaturneringen.


Friberg har erfarenhet av internationell hockey på olika nivåer ända sedan juniortiden till Frölunda och Champions Hockey League och nu i Tre Kronor.


##Jämfört med många av sina nya lagkamrater i Tre Kronor framstår Friberg som en professor.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!