HockeyNews
PLUS

Parkinson-sjuke Leksandscoachen om coronasmittan: "Har mina bekymmer"

(16210) Björn Hellkvist/Leksand
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 6 november 2020

FacebookXWhatsApp

Åtta spelare och två tränare i Leksand har smittats av covid-19.

Huvudtränaren Björn Hellkvist, som lider av Parkinsons sjukdom, har klarat sig.

– Jag har mina bekymmer. Jag har en neurologisk sjukdom och jag skulle förmodligen inte reagera bättre än vissa andra på detta, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På fredagen höll huvudtränaren Björn Hellkvist i den första träningen på is sedan SHL-klubben Leksand drabbades av coronaviruset.


Den senaste matchen man spelade var hemma mot HV71 den 27 oktober. Matcherna mot Brynäs och Frölunda har skjutits upp.


– Vi har en radda spelare som antingen har covid eller har haft covid och vilka det är kommer inte jag att kunna kommentera på grund av deras integritet, säger Leksands huvudtränare Björn Hellkvist.


– Vi hade första träningen idag. Vi saknade fyra spelare och två tränare.


Hur många har varit dåliga?


– Jag tror att det sammanlagt är tio i gruppen här. Det är åtta spelare och två tränare.


Enligt Dalarnas Tidningar saknades August Berg, Daniel Olsson-Trkulja, Mattias Ritola (skadad), Isak Rosén (J20) och Erik Hedlund (J20).


– Vi har lite strul, det har vi. Men fan, vi försöker få rätt på det tills på tisdag (match borta mot Färjestad i SHL). Vi skulle ha kunnat mönstra ett lag om inte nånting mer händer fram tills på tisdag. Alla får inte det samtidigt utan inkubationstiden är olika lång för olika människor. Det är väl det som är lite lurigt att hantera, säger Hellkvist till HockeyNews.se.


Har du klarat dig?


– Ja, jag är faktiskt grön.


Testar ni er regelbundet?


– Bor man i Dalarna, så ska man veta att vägen till test är ganska mycket längre än om man bor, ja nu är det ju jävligt i Stockholm också, men under hösten kanske det har varit lättare att få testsvar i Stockholm och lite mer centrala orter, säger Björn Hellkvist.


Leksandscoachen Björn Hellkvist tror att laget är redo för match mot Färjestad på tisdag den 10 november. Foto: Bildbyrån.


– Nu har vi fått in lite mer snabbtester, de här gentesterna, och det underlättar verksamheten. Det är de tester som SHL förordar.


Känner du någon oro för egen del?


– Jag har mina bekymmer. Jag har en neurologisk sjukdom (Parkinsons) och jag skulle förmodligen inte reagera bättre än vissa andra på detta. Men jag har kontakt med mina neurologer i Lund och de säger, att får du det så får du det. Det behöver inte bli jätteilla, men förmodligen blir det lite värre för dig. Man kan inte göra så mycket åt det. Det är som det är.


LÄS MERLeksands förvandling är här och nu: "Nästan varit fult..."


Hur gör ni rent praktiskt för att minimera riskerna att sprida smittan vidare?


– Jag kan inte säga annat än att vi har följt riktlinjer och gjort mer. Vi spritar alla handtagen på alla dörrar. Vi äter inte tillsammans i grupp och vi gör verkligen allt vi kan för att hålla avstånd. Men lik fan fick vi in smittan, säger Hellkvist.


LÄS MERYtterligare en SHL-match skjuts upp – fler spelare har testats positivt


– Jag tror att det är mycket slumpen som avgör hur den kommer in i ett lag. Men kommer den in i ett lag, då har man i alla fall lärt sig det att då går det fort och då gäller det att agera snabbt. På minsta lilla symptom, bara lyft ur.


När Djurgården, som precis som Leksand, Linköping, Luleå och Skellefteå har haft covid-19 i spelartruppen, drabbades var fyra av de fem första spelarna nästan helt utan symptom.


– Vi har i alla fall en som är helt symptomfri. Sedan om han kommer att vara det senare i förloppet det vet man inte. Men när vi testade honom så var han helt symptomfri. Det är jättesvårt.


Leksand har fått två matcher uppskjutna i SHL efter det att totalt åtta spelare och två tränare blivit smittade av covid-19. Foto: Bildbyrån.


Björn Hellkvist hade tillsammans med övriga SHL-tränare ett telefonmöte på fredagseftermiddagen och smittspridningen var givetvis och tråkigt nog ett av samtalsämnena inför omstarten av SHL på tisdag.


– Det här är en del av vårt jobb och då måste vi vara beredda att prata om det. Sedan måste man vara jätteförsiktig med vad man säger. Det sämsta man kan göra just nu är att peka finger mot folk och säga att det är deras fel. Det tror jag inte att man ska göra utan man får nog acceptera att det är som det är och göra det bästa av det och se till att vi på nåt sätt kan slutföra den här säsongen. Det tror jag är det viktigaste, säger Björn Hellkvist.


Vad tror du om förutsättningarna för det?


– Jag tror att de finns, men vi måste sköta oss och vara noggranna.


Har ni något ledigt i helgen?


– Nej du! Vi har varit lediga vad vi ska så det blir till att träna hela helgen. Vi var väl lediga i nio eller tio dar så vi har lite att ta igen nu.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)