Stödet från ikonen – Kronwalls isträning med löftet: "Kul att han gör såna saker"


5 november 2020

MALMÖ. Albert Johansson har gjort succé i SHL under hösten och går mot en stor roll i Tomas Monténs JVM-lag.

På vägen dit får han hjälp av Detroit Red Wings klubbikon Niklas Kronwall – som varit på plats i Karlstad och själv snörat på sig skridskorna och tränat detaljer på is med 19-åringen.

– Det betyder jättemycket att han hjälper mig så pass mycket. Det är kul att han är så engagerad och kommer och gör såna saker, säger Johansson till HockeyNews.se.


Landslagen presenteras av:

IQ Fuel makes you better, for real! 

All Out | CCM Hockey 


Så många som sju spelare i Tomas Monténs ursprungstrupp inför lägret i Malmö är draftade av Detroit Red Wings.

William Wallinder och Elmer Söderblom tvingades till slut lämna återbud men Lucas Raymond, Theodor Niederbach, Gustav Berglund, Albin Grewe och Albert Johansson är på plats inför matcherna mot Finland som startar i kväll.

– Det är kul med genrep. Det är ett mål att komma med till JVM så det är jättekul att vara här nu, säger Albert Johansson till HockeyNews.se.

Johansson på Scandic i Malmö. Foto: Henrik Sjöberg

Redan fjol gjorde han avtryck i SHL men under hösten har 19-åringen höjt sitt spel ytterligare och efter 13 matcher har han gjort sex poäng (3+3).

– Det känns självklart skönt. Som du säger så har jag en bra form nu innan jag åkte hit och jag skulle säga att jag haft en bra sommar och byggt på mig några kilo muskler och vågar göra mer saker i mitt spel och hela den biten. Det är en av sakerna som gör att jag startat så pass bra tror jag.

En annan anledning är stödet och den täta kontakten med Niklas Kronwall – som vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley Cup.

Kronwall är en klubbikon i Detroit Red Wings och arbetar idag som rådgivare åt general managern Steve Yzerman.

Spelade 16 säsonger i Detroit. Foto: Bildbyrån

Kronwall har dessutom besökt Karlstad och själv snörat på sig skridskorna för att vara ute på isen och pratat detljer i spelet med Albert Johansson.

– Vi snackar mycket. Han brukar skicka SMS och ringa ibland och skicka över lite videoklipp med tips och så. Han har varit i Karlstad och snackat med mig och även varit ute på isen och kört med mig så vi har en tät och bra kontakt.

Vad gjorde ni på is tillsammans?

– Han gav mig tips och hur man ska göra i olika situationer och sen nötte vi en del skott. Vi körde en halvtimme på is och det är nyttigt och kul att han är så engagerad. Det är bra för mig som spelare.

Kan du ge några exempel på detaljerna ni pratade om?

– Just den gången var det mycket i spelet i egen zon. Man är inte den största spelaren i SHL och möter spelare som är större och starkare och då måste man vara smartare än dom och ha en plan för hur man ska gå ut mot dom i ett sarghörn och hur man löser såna situationer. Där kom han med input.

Hur är det att ha det stödet av en gammal storback som Kronwall?

– Det betyder jättemycket att han hjälper mig så pass mycket. Att jag känner det stödet och att han vill hjälpa mig. Jag har alla möjligheter att ta del av hans tips och höra av mig till honom så det känner jättebra att ha honom där.

Johansson på is i Malmö. Foto: Henrik Sjöberg

En annan back med en mycket fin karriär bakom sig är Alberts pappa Roger Johansson – som vann OS-guld med Tre Kronor i Lillehammer och spelade fyra säsonger i NHL och hann dessutom med att vinna tre SM-guld i Färjestad.

Men idag har han en tydlig pappa-roll när det gäller Alberts karriär.

– Det finns inte jättemycket klipp men av det jag sett och hört så var han en riktig krigare med stort hjärta för laget och ville alltid vinna och det är något jag tagit efter. Jag vill också alltid vinna och just hockeyn med sammanhållningen, jag kommer göra allt för laget för att kunna vinna tillsammans, säger Albert.

Roger Johansson spelade fyra år i NHL. Foto: Bildbyrån

Kommer han med tips?

– Det var lite mer förr när jag spelade i juniorlagen. Nu har han känt själv – och jag har sagt det till honom några gånger också – att jag har mina resurser i Färjestad och Detroit och jag tror han själv insett också att den hjälp jag behöver har jag runt omkring mig. Han behöver inte det även om han kanske vill ibland men just nu är han där som en stöttande pappa och finns där för mig.

Se hela intervjun med Albert Johansson i spelaren.

•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163