HockeyNews
PLUS

Moritz Seider: ”Perfekta lösningen för att förbereda mig inför NHL”

(15983) Moritz Seider
Bildbyrån

Publicerad: 25 oktober 2020

Han ses som ett av Detroit Red Wings största framtidshopp och förväntas bli en kommande storback i NHL. 
Men först ska 19-årige Moritz Seider göra avtryck i SHL och Rögle. 

– Jag tror att jag får den bästa möjliga förberedelsen här, säger han till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På grund av den rådande coronapandemin sköts den tyska ligan upp tillsvidare. En av dem som drabbades var det tyske storlöftet Moritz Seider, som skulle ha varit utlånad till Adler Mannheim under säsongen. 


När han fick beskedet kom han i samförstånd med Detroit och sin agent fram till att söka sig efter ett nytt lån. Då hörde Rögle av sig och inom några dagar var allt klart. 


– Allting gick väldigt fort. Vi hade väldigt bra samtal med Rögle och Detroit och tog fram en plan för framtiden. Jag känner att det här är den perfekta lösningen för att förbereda mig inför NHL-spel nästa säsong. Jag är glad över att vara här, säger han. 


Varför valde du Rögle?


– Både jag och Detroit tycker att det här är en bra organisation. Jag känner att jag passar in väl och kan utvecklas här de kommande månaderna. Det handlar om att spela hockey, få istid och komma i matchform. Det fanns inga andra lag intresserade så det var ett väldigt lätt och snabbt beslut. Det tog en vecka och sedan var jag här. 


Hur har den första tiden varit?


– Jättebra. Det är en liten men bra stad. Killarna har visat mig runt lite, bland annat har vi varit nere vid havet. Sen är det ganska nära till flera större städer, så det här är en perfekt lösning för mig. 


På isen har det tyske NHL-lånet imponerat stort och den underliggande statistiken visar att han är i topp i ligan gällande många parametrar. Mot Skellefteå kom också första målet. 


– Det går på rätt väg. Det är lite annorlunda hockey än vad jag är van vid, så jag behöver nog ett par matcher till för att känna mig helt bekväm. Men jag är på rätt väg och killarna tar väl hand om mig väl. Jag är glad över att vara här, säger han. 


Känner du att du har stor möjlighet att slå dig in i NHL redan nästa säsong?


– Det är mitt mål. Du vill ta klivet in i ligan någon dag och förhoppningsvis stanna där resterande del av karriären. Jag tror att jag får den bästa möjliga förberedelsen här. 


Vad vill du utveckla under din tid här?


– SHL är en skridskostark liga och det känner jag redan nu att jag behöver förbättra för att hänga med. Det är många små, snabba talangfulla killar, så jag försöker bara hitta en väg att stoppa dem. Jag tycker att jag kan använda min klubba lite mer. Och förstås vill jag utveckla mitt spel i powerplay i och med att jag fått chansen i spelformen här i början. 


Vid sin sida har han bästa möjliga mentor, i form av den förre NHL-backen Èric Gélinas. 


– Det känns bra. Han har mängder av erfarenhet och tillför bra energi i omklädningsrummet. Han hjälper mig mycket, så jag är väldigt glad att han honom vid min sida. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS