NHL-lånet om formen och första tiden i Malmö: ”Kommer komma in i det”


20 oktober 2020
Han ses som ett av Detroits största framtidshopp.
Men omställningen från Nordamerika till SHL och svensk hockey har inte varit helt enkel för NHL-lånet Joe Veleno så här långt.
 – Jag får spela mycket och i många viktiga situationer så jag kommer komma in i det, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Det gick undan när Malmö gjorde klart med Joe Veleno i början av oktober. På några dygn hade parterna kommit överens och Joe Veleno flögs till Malmö bara någon timme efter att avtalet signerats. 


Nu har kanadensaren gjort sina två första matcher i klubben, men än så länge står han på noll i poängkolumnen – och han känner själv att han har ett par nivåer till i sig. 


– Det var bra för mig att få de här två matcherna snabbt så att jag fick känna på hur spelet fungerar. Det var inga bra matcher av oss, men vi ska hitta tillbaka till vårt spel mot Frölunda. Jag får spela mycket och i många viktiga situationer så jag kommer komma in i det med tiden. 


Centern håller fortfarande på att anpassa sig till den stora isen – och det annorlunda spelsättet.


– Det är en liten omställning jämfört med i Nordamerika. Det är mycket större ytor att åka på och man har mer tid med pucken här, så det tar väl några matcher för mig att hitta min position i laget och spelet med klubban. Jag kommer att börja skapa mer, bara jag fortsätter jobba hårt, säger han. 


Varför valde Detroit och du Malmö?


– Vi försökte hitta ett ställe där jag kunde få spela mycket och fortsätta utvecklas medan jag väntar på att det ska dra i gång hemma. Det kom upp en del erbjudanden, men jag kände att det här erbjudandet var bra för mig. Att få vara i Sverige och att få spela i SHL som är världens tredje bästa liga gynnar min utveckling. 


Veleno letar efter formen. Foto: Bildbyrån

20-åringen från Montreal ses som en av Detroits största talanger och NHL-klubben tror stenhårt på honom inför framtiden.


– De ser mig som en framtida spelare i NHL och vill att jag ska nå dit inom några år. Jag känner stort förtroende från hela organisationen, säger han.


Hur har den första tiden varit? 


– Det har varit väldigt roligt. Jag har verkligen gillat allt så här långt. Nu handlar det om att försöka komma in i ligan och ett annat typ av spel, men det är på väg. 


Har du hunnit uppleva staden någonting?


– Jag har inte jättemycket erfarenhet av Malmö än. Jag har spenderat mestadels av tiden i arenan eller på bussen, så jag har nästan bara hunnit träna, spela matcher, laga mat och sova. När jag får chansen att uppleva lite så ska jag göra det. Jag har hört många bra saker om staden. 


På tisdagskvällen får Malmö chans till revansch efter två raka förluster. Då kommer nämligen topplaget Frölunda på besök i arenan. 


– De är högt upp i tabellen så vi kommer behöva göra en riktigt bra match. Vi vill studsa tillbaka från de senaste två matcherna och hitta tillbaka till vinnarspåret, säger han.