HockeyNews
PLUS

Fast lämnar Manhattan med Kung Henrik: "Känslosamt och jobbiga samtal"

(15880) Jesper Fast
Bildbyrån

Publicerad: 20 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Jesper Fast har bara bytt klubb två gånger tidigare.

När han började gymnasiet i Jönköping och för sju år sedan när flytten gick till Manhattan.

HockeyNews.se har pratat med 28-åringen om förhandlingarna när Rangers inte visade starkast intresse, Lundqvist avsked från klubben och varför det blev Carolina.

– Det har varit känslosamt. Det har blivit en del jobbiga samtal och meddelanden, säger Fast.

För tredje gången sedan tonåren väntar ett nytt kapitel för 28-årige Jesper Fast.

Senaste halvåret har han varit hemma i Huskvarna och väntat på besked kring framtiden.

– Man är hemma lite längre än vad man är van med men det är skönt att bo in sig lite här nu och vara nära familjen, man får passa på att njuta på det sättet istället. Det blir nog ganska hektiskt när det väl drar igång där borta, säger Fast på telefon till HockeyNews.se.

Hur håller du igång?

– Just nu kör jag själv på is här och tanken är väl att gå på med juniorerna eller köra lite med HV om dom tillåter det. Jag har kört med en klubb i division ett som ligger nära här så det kanske finns lite möjligheter innan man åker över för att köra lite mer tajming och passningar. Nu går det bra att köra teknik själv med puck och klubba.

– Jag har kört en del med Niklas Hjalmarsson tidigare somrar och en del spelare från KHL men nu ligger vi inte i fas där.

Fast har spelat 466 matcher i Rangers. Foto: Bildbyrån

När free agent-marknaden öppnade dröjde det inte länge innan Fast hade ett nyskrivet treårskontrakt med Carolina Hurricanes.

Efter sju säsonger lämnar han New York Rangers – tre senaste säsongerna har svensken varit en av klubbens assisterande lagkaptener.

– Det har varit väldigt speciella dagar. Både känslomässigt och nervöst och spännande och alla känslor kom samtidigt. Det är första gången jag är med om något sånt här. Jag växte upp i Nässjö och sen blev det HV och Rangers så man har inte bytt så många lag.

– Det är en speciell känsla man haft här nu och jag har börjat landa i det mer och mer. Det ska bli väldigt spännande med en ny utmaning och en nystart, säger Fast.

När visste du att det inte skulle bli en fortsättning i New York?

– Dom har alltid varit med i bilden, jag visste väl aldrig om jag skulle byta klubb men när marknaden öppnade kände jag ganska tydligt att dom inte ansträngde sig så jättemycket för att få något klart med mig jämfört men andra lag som jag hade en del samtal med och som ville ha mig. Till slut kändes det som ett ganska lätt beslut att välja Carolina, säger Fast och berättar om Carolinas tydlighet med att vilja rekrytera honom.

– Det är klart att det har stor betydelse och den känslan fick jag inte av Rangers i slutskedet.


Jag antar att du hade fler alternativ också?

– Jo, det är klart att det var lite. Eftersom man inte kunde förhandla tidigare så var det ganska hektiskt första timmarna när marknaden öppnade och man var inte riktigt beredd på hur det skulle gå till. Men jag pratade med både tränaren och GM i Carolina som la fram ett bra upplägg och sa att det finns goda möjligheter för mig där och det gjorde att beslutet blev ganska enkelt även om det fanns andra alternativ.

– Som marknaden varit nu är det stor skillnad på tidigare år också med pandemin och vad lag har för tillgång med ekonomin och i slutändan är jag väldigt nöjd med att ha skrivit på för Carolina.

Hur ska det bli att lämna Manhattan?

– Det är klart att man varit där nu i sju år och skapat starka relationer med spelare och personer runtom i organisationen så det har varit lite känslosamt. Jag har haft en del jobbiga samtal och meddelanden.

Fast i New York 2016. Foto: Bildbyrån

Har du snackat något med Lundqvist?

– Vi pratade lite innan marknaden öppnade och det är ett känsligt läge eftersom han betytt så mycket för Rangers och varit ansiktet utåt. För mig har han betytt otroligt mycket det kommer självklart kännas konstigt att se honom i andra färger. Han är en tävlingsmänniska utöver det vanliga och även om det varit en tyngre period så vet jag vilken kvalitet han håller och jag är övertygad om att han kommer göra det jättebra där, säger Fast.

Henrik Lundqvist har skrivit på för Washington. Foto: Bildbyrån

Efter nio raka år utan slutspel tog sig Carolina hela vägen till konferensfinalen 2018/19 och nu i sommarens slutspelsbubbla besegrade man Rangers i första kvalomgången innan det tog stopp mot Boston Bruins.

Fast kommer till ett lag som varit på ordentlig uppgång senaste två åren.

– Vi har spelat mot dom en hel del och jag vet att det är något bra på gång och det lockar förstås. Jag ser fram emot att komma dit. Man får vara sig själv så kommer man bra in i gruppen. Jag känner Brady Skjei sedan tidigare och många andra i laget har redan hört av sig och hälsat mig välkommen.

Det var en ordentlig tackling du fick av Skjei i slutspelet.

– Ja, precis. Haha. Vi snackade om det efteråt och vi har varit vänner länge men tyvärr så är det sånt som händer i hockeyn och det finns inget ont mellan oss nu. Vi spelar på känslor och allt kan hända.


Vad är din analys av HV71 så här långt?

– Jag har sett en del på tv och det är inte starten dom ville ha. Det var en bra försäsong och då blir det höga förväntningar men det är tidigt på säsongen och vinner man några matcher till så kommer snart självförtroendet tillbaka och jag tror dom kommer göra det väldigt bra. Dom kommer vända på det här, säger Fast.

•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)