HockeyNews
PLUS

DIF-coachen hyllar Axelsson – men nytt matchstraff kan bli dyrbart

(15856) Marcus Högström matchstraff/Dick Axelsson
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 18 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården tog en tung trepoängare mot HV71 och huvudtränaren Robert Ohlsson öste beröm över Dick Axelsson, som begärt mer istid – och som nu också får spela i boxplay.

Däremot var Ohlsson frågande till Marcus Högströms matchstraff – lagets fjärde på sju matcher.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Dick Axelsson spelade en av huvudrollerna på Hovet när Djurgården vände 3–2-underläge till 6–3-seger mot HV71 i den tredje perioden.


Det började med att backen Simon Johansson åkte sig loss och på så sätt ordnade ett straffslag som lagkaptenen Jacob Josefson iskallt utnyttjade till att lägga in 3–3 förbi HV-målvakten Hugo Alnefelt.


4–3 kom i boxplay sedan Simon Johansson täckt skott och Dick Axelsson spelat vidare pucken till Sebastian Strandberg som minst lika kyligt som Josefson gav Djurgården ledningen.


Enligt huvudtränaren Robert Ohlsson har Dick Axelsson inte riktigt varit nöjd med sin istid i matcherna.


– Axelsson tog ett allvarligt samtal med mig och sa att han vill spela mer. Så nu spelar han mer.


Skojar du?


– Jag skojar lite. Men jag sa att han behöver spela bättre. Han sa ”Jag behöver spela mer”. Så då var vi tvungna att använda honom i fler spelformer.


Resultatet har blivit att Dick Axelsson spelar i både powerplay och boxplay. Mot Oskarshamn hade Axelsson nästan 20 minuter, mot Linköping var det 14 minuter och mot HV fick han drygt 17 minuter.


Axelsson har nu i snitt 1:41 per match i boxplay. Det är någon sekund mer än defensivspecialister i laget som Tom Wandell och Henrik Eriksson.


– Dick har faktiskt spelat tidigare i ”PK” (boxplay) också. Han har spelat i fyra mot fem i OS (2018) ska man ha klart för sig. Han är en smart spelare. Han hjälpte oss i vårt fyra mot fem-spel. Jag tycker att ”Henke” (Henrik Eriksson) och (Tom) Wandell också gör det bra och tidigare har (Sebastian) Strandberg, (Jacob) Josefson och (Manuel) Ågren haft mycket istid där. Det går åt rätt håll. Sedan tycker jag att HV har ett jäkligt bra powerplay. Det är många luckor att stänga, säger Robert Ohlsson.


Faktum är att Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts redan vid VM-guldet i Globen 2013 använde Dick Axelsson till att döda utvisningar.


Dick Axelsson och Sebastian Strandberg jublar åt sitt samarbete som lade grunden till 6–3-segern för Djurgården mot HV71. Foto: Bildbyrån.


Dick Axelsson gjorde även 5–3 mot HV71 i ett vackert powerplayspel innan han satte punkt genom att skicka in 6–3 i tom kasse i spel fyra mot sex i slutminuterna.


– Det man ska veta med Dick Axelsson är att han spelar hockey för att vinna. Han är otroligt påslagen när det väl gäller. Det beundrar jag honom för. Han han en otrolig tävlingsinstinkt. Sedan är han spelskicklig. Han är beredd att göra mycket för att vinna hockeymatcher. Sedan fick han lite hugg med domaren vid nåt tillfälle, då kände man direkt, nu får han ”slå på”. Han behöver någon att tjata med, då är han fantastiskt bra, säger Robert Ohlsson.


Anledningen till att Djurgården och Dick Axelsson spelade i fyra mot sex var på grund av ett matchstraff för backen Marcus Högström. Djurgårdens tränare Robert Ohlsson var fundersam kring matchstraffet eftersom han tyckte att det påminde om en utvisning som han hade sett i Linköping och där spelaren kom undan med två minuter.


– Jag hann titta på situationen när det blev en tvåminutare för en slewfoot. Sedan hann jag inte titta idag, men vi fick en femminutare för en slewfoot. Då funderar man självklart som coach för ett hockeylag, när är det tvåa och när är det en femma för en slewfoot? Jag får försöka reda ut det, säger Ohlsson.


LÄS MERRätt spelare börjar göra rätt saker i Djurgården


– Nu måste jag faktiskt in i domarrummet för att få veta vad är en tvåminutare för slewfoot och vad är en femminutare? Jag visste inte att det fanns grader på det.


Rubriceringen på Hovet var under matchen tripping i samband med Marcus Högströms matchstraff. Det ändrades senare på kvällen till slewfooting och på söndagen anmäldes Högström till disciplinnämnden.


Det är Djurgårdens fjärde matchstraff på sju matcher och de tre tidigare på Dick Axelsson, Michael Haga och Tobias Björnfot har lett till avstängningar.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)