HockeyNews
PLUS

Hundratals spelare kan bli lediga inom kort – så tror Leksandschefen

(15836) Spencer Abbott/Thomas Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 18 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Risken är överhängande att det inte blir något spel i AHL under den här säsongen.

Även om långt ifrån alla kommer att hitta någonstans att spela kan det öppnas luckor i SHL.

– Det är väl från AHL där det skulle kunna dyka upp lite spelare ifrån beroende lite på vad de väljer att göra, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Kommande NHL-säsong väntas starta någon gång i januari nästa år. Däremot är läget betydligt mer osäkert för farmarligan AHL där klubbarna i högre grad lever på publikintäkter.


Och alla AHL-klubbar backas inte upp av en NHL-klubb vilket gör att det blir stora svårigheter att få igång verksamheten under coronapandemin om det inte släpps in åskådare på matcherna.


Det kan i förlängningen leda till att AHL-spelarna, både de svenska och de nordamerikanska, behöver söka sig till klubbar i SHL och övriga Europa för att inte tappa en hel säsong utan spel.


– Samtidigt finns det inte så jättemycket plats att fylla i (SHL-) lagen. Dessutom är vi också i den ekonomiska situationen. Jag tror inte att det kommer att hagla in spelare, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.


Under sommaren höll han en dörr öppen för forwarden Spencer Abbott, som spelade på artistkontrakt i Leksand förra säsongen. Men när Leksand lyckades värva både Carter Camper och Peter Cehlarik fick man en stark förstakedja och behovet av Abbott klingade av.


– Däremot om man får någon långtidsskada så kan det finnas större möjligheter i såna fall att det finns ett större utbud av bra hockeyspelare. Det kan det göra. Men jag har jättesvårt att se att det kommer att välla in en massa spelare från Nordamerika in i SHL. Det är jag otroligt tveksam till, säger Johansson.


Den senaste tiden har NHL-klubbarna haft fullt upp med att låna ut sina yngre talangfulla spelare till SHL-klubbar för att säkra att de får spela någonstans under coronakrisen, inte minst med tanke på att AHL-säsongen är i fara.


Att det skulle komma mer etablerade spelare från Nordamerika tror dock inte Thomas Johansson i nuläget.


– Varje klubb har koll på sina förutsättningar, men även om AHL skulle ställa in så skulle vi inte få tre-fyra AHL-spelare i varje lag. Det har jag jättesvårt att se.


De förra SHL-lirarna Jonathan Davidsson och Jesper Olofsson ska försöka ta plats i NHL. Men om det inte går – vad händer då? Foto: Bildbyrån.


Men just skadeläget kan öppna för AHL-lösningar i SHL om förutsättningarna är de rätta.


– Självklart, om man får långtidsskada på någon viktig pjäs finns det förutsättningar att fylla på med någon bra pjäs. Riktigt så kanske det inte har varit tidigare år när AHL har varit igång, säger Thomas Johansson.


LÄS MERLeksands förvandling är här och nu: "Nästan varit fult..."


För hundratals spelare i Europa och Nordamerika är coronapandemin förödande. De lite äldre spelarna överväger i vissa fall att lägga av och satsa på en annan karriär efter hockeyn.


– Det är en jättetuff situation och det är bara att titta på situationen för de svenska killarna där många sitter utan kontrakt. Det blir en väldigt märklig säsong rent generellt. Det kommer det att bli ända till sista april. Och VM kommer också att bli konstigt, säger Thomas Johansson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)