HockeyNews
PLUS

SHL-stoppar alla avtal – så påverkas klubbarna: ”Kan ta den risken”

(15824) SHL
Bildbyrån

Publicerad: 15 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Klubbdirektörerna i SHL har kommit överens om att sätta alla spelarrekryteringar på paus tillsvidare.

Här berättar HV71:s klubbdirektör, Agne Bengtsson om beslutet, hur länge det gäller, och hur det påverkar klubbarnas sportsliga arbete rent konkret. 

– Det här innebär inte att vi slutar titta på vilka spelare vi önskar, men vi kan inte skriva kontrakt just nu, säger han. 

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


Under onsdagen rapporterade Expressen att klubbdirektörerna i SHL kommit överens om att pausa alla kontraktsskrivningar inför nästa säsong. Detta på grund av coronapandemins ekonomiska effekter. 


Stoppet innebär att vare sig kontraktsförlängningar eller nya avtal får skrivas och beslutet gäller tills man fått en bättre bild över ekonomin i klubbarna. 


– Vi har tittat på läget i klubbarna för innevarande och kommande säsong, och kan konstatera att det inte riktigt blivit som vi hoppades på i våras. Nu får vi lite signaler på att coronaviruset går åt fel håll i samhället igen och i och med att det är lite mörka moln på himmelen måste vi se över framtiden, säger Agne Bengtsson och fortsätter: 


– En stor post för alla klubbar i SHL är ju spelarkostnaden och då kom alla klubbdirektörer överens om detta tillsvidare. 


Hur länge gäller det här beslutet?


– Vi kommer träffas igen i slutet på november och då får vi se hur långt vi har kommit i den här frågan. Om det ska fortsätta gälla då eller inte kan jag inte svara på i dagsläget, men vi har i alla fall en utvärdering i det skedet. 


Beslutet innebär att klubbarna riskerar att tappa spelare med utgående kontrakt till andra ligor.


– Så är det naturligtvis. Men man får också kolla på läget i andra ligor. Det finns ett par ligor som håller på att spela nu, men i övrigt har de ett sämre läge än i Sverige där de inte spelar alls. Eftersom vi är överens om detta tycker vi att vi kan ta den risken. 


Agne Bengtsson är dock tydlig: 


– Vi i HV71 har alltid ambitionen att ha ett bra lag på isen, så det här innebär inte att vi slutar titta på vilka spelare vi önskar, men vi kan inte skriva kontrakt just nu. 


HV71 har tio utgående kontrakt efter säsongen. Kaptenen Simon Önerud är en av spelarna. Foto: Bildbyrån

Får ni ta kontakt med spelare gällande framtid?


– Det är inte förbjudet vad jag känner till. 


När coronapandemin bröt ut rejält i början på april satte SHL ett liknande stopp, men trots det började klubbar att värva och förnya kontrakt.


Skiljer sig det här beslutet gentemot det som togs i våras?


– Det som skiljer spontant utan att säga exakt vad vi sa på mötet är att det här är över en lite längre period. Nu har vi levt med det här ett tag och ser att det inte går över, då måste vi planera klokt och ta ekonomiskt ansvar framåt. 


Agne Bengtsson menar dock att det är upp till klubbarna själva att följa överenskommelsen. 


– Det är ju ett ”gentlemans agreement” mellan klubbarna. Det ska inte vara några konstigheter. Nu har vi satt ett datum när vi träffas härnäst och diskuterar frågan på nytt, så jag förutsätter att alla håller det tills dess. 


Är du orolig inför framtiden?


– Det kan man säga. Det här är ett mycket ansträngt läge. Smittspridningen går åt fel håll igen, och dessutom är vi direkt diskriminerade av regeringens beslut. Det oroar mig mycket att man inte kan ta rättvisa beslut i olika delar av samhället. Det är klart störande, säger han och fortsätter:


– Det finns samhällsviktiga funktioner och de kanske måste fortgå. Men det finns också icke samhällsviktiga funktioner som får fortgå utan några restriktioner, medan vi har en plan och kan visa hur vi kan hantera publik på en högre nivå än 50. Vi får inte möjlighet att visa det och det är en riktig diskriminering. 

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!