HockeyNews
PLUS

NHL-lånet om debutsäsongen och att återvända till Timrå: "Jävligt skoj"

(15686) Jesper Boqvist
Alexander Nilsson/HockeyNews.se

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Timrå IK såg först ut att hålla sig borta från NHL-lån, men under lördagskvällen presenterades Jesper Boqvist.
Under måndagen var han tillbaka i klubben han tidigare representerat på lån, då från Brynäs.
– Det är mycket folk kvar i laget och omklädningsrummet är sig likt, precis som folket runtomkring så det är som att man var här igår nästan, säger Boqvist till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Säsongen 2016–17 var Jesper Boqvist utlånad från Brynäs till Timrå under 19 matcher och noterades då för 12 poäng i Timråtröjan.

Sedan dess har karriärkurvan pekat uppåt och Hedemorasonen har hunnit med att spela JVM, debutera i Tre Kronor och var en av SHL:s främsta forwards säsongen 18–19.

Förra säsongen bjöd på en resa över Atlanten där han gjorde fyra mål på 35 matcher i NHL för New Jersey Devils samt elva poäng på 19 matcher för organisationens AHL-lag.

Och sent under lördagskvällen stod det klart att Boqvist återvänder till Timrå på lån i väntan på att nästa NHL-säsong ska dra igång.

– Det är riktigt skoj. Det är mycket folk kvar i laget och omklädningsrummet är sig likt, precis som folket runtomkring så det är som att man var här igår nästan, säger Boqvist efter att han avslutat sin första träning med laget.


Under måndagens träning parades han ihop med Morten Madsen och Sebastian Hartmann i spel fem mot fem samtidigt som han tog plats i lagets andra powerplayuppställning. Där hade han sällskap av Viktor Lodin, Jacob Blomqvist, Madsen samt Filip Westerlund.

En omställning sett till hur han bedrivit sin träning den senate tiden.

– Jag har varit på is ett tag men det kändes ändå som att det var första för säsongen. Det kändes i buggarna men det kommer nog kännas bättre imorgon. Vi är väl en 8-10 stycken i Gävle som kört på is i en månad, och det har gått bra det också men det blir mer individuellt där, säger han.

Hur är det att träna med ett lag igen?

– Jävligt skoj skulle jag säga. Man har gått och väntat på att få spela matcher igen så det ska bli skoj.

Förra säsongen var alltså Boqvists första i Nordamerika.

Och det blev en lärorik sådan.

– Hockeymässigt var det upp och ned men jag lärde mig otroligt mycket och jag tror att jag fått ta lärdom och det och att det kommer bli lättare, när man lärt sig av det, att åka över nästa gång. Då har man lärt sig vad allt innebär och man kan fokusera på att enbart spela hockey. Det är en stor omställning då det känns som att det är matcher hela tiden och som att man bor på ett flygplan. Men det är coolt, även om det var en omställning, säger han.

Boqvist fick måljubla fyra gånger i NHL den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån

På isen kände han att han tog steg, men den största utvecklingen märkte han utanför rinken.

– Man tog med sig saker som man vet att man kan bli bättre på, men mest tror jag att jag mognade som person av att vara där och lära mig språket och kulturen. Så jag skulle säga att jag mest växte som människa, säger han.

Hur länge funderade du innan du tog beslutet att inleda säsongen i Sverige?

– Egentligen inte så länge utan det har väl blivit i och med att det blir längre och längre paus så känns det onödigt att inte spela, utan man vill ju ha matcher i kroppen. Och jag vill hjälpa Timrå att vinna matcher såklart.

Hur har dialogen med Devils gått inför det här beslutet?

– De har sagt att det var upp till mig att välja om jag skulle spela, fortsätta köra på egen hand eller åka dit men jag kände att jag inte kunde vänta på att spela match. Jag vill tävla igen.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)