Hugo kämpar mot cancer – stöttas av Jesper Bratt: "Fantastisk kille"

30 september 2020

NORRTÄLJE. En helt vanlig träning. 
Det trodde 10-åriga Hugo Zetterström och hans Norrtälje Team 10 att det skulle bli i måndags när de klev ut på isen i Contigahallen. 
Men riktigt så blev det inte – helt plötsligt skrinnade NHL-spelaren Jesper Bratt ut bakom dem. 


Hugo Zetterström är 10 år och målvakt i Norrtäljes Team 10. Han brinner för ishockey och kämpar för att bli så bra som möjligt. 

Men han kämpar även för något annat – att övervinna den cancersjukdom som han drabbades av vid fyra års ålder.

Hugos mående går upp och ner men i måndags mådde han bra. Så när han och laget hade samlats ute på isen och New Jerseys Jesper Bratt helt oannonserat dök upp bakom dem blev alla väldigt förvånade.

Kanske minst chockad, men kanske också allra gladast, blev Hugo.

– Det var kul att Jesper var med på isen, han är snäll och rolig, säger Hugo Zetterström till HockeyNews.se.

Hugo Zetterström tillsammans med Jesper Bratt efter måndagens träning. Foto: Sebastian von Eichwald/HockeyNews.se

Det är inte första gången han träffar Jesper. De lärde känna varandra på en golftävling, som arrangeras av den ideella organisationen AjaBajaCancer, förra sommaren och har varit kompisar sedan dess.

AjaBajaCancer grundades under våren 2018 av Tove Malm och Ellinor Stattin. Toves dotter och Ellinors son har båda gått igenom en leukemibehandling, vilket fick dem att vilja göra något för andra familjer som drabbas.

– Av våra erfarenheter, med det stöd vi fick från vår omgivning, familj och vänner, men kanske också det som vi inte fick, så kände vi att det här är någonting som vi vill kunna ge till andra familjer som kämpar. Då kom vi fram till att vi ville underlätta vardagen för familjer, med egentligen ganska enkla saker, säger Tove Malm.

Organisationen hjälper bland annat till med presentkort på mat, då ekonomin begränsas när föräldrar behöver vabba under en lång period. De ordnar även psykologsamtal, hotellnätter med mera, allt för att underlätta för familjerna som behöver det som mest utan att det ska behöva kosta pengar.


Jesper Bratt är en av ambassadörerna för organisationen, och det rådde ingen tvekan om att han trivdes ute på isen i Norrtälje och med Hugo.

– Det är jättestort att få göra sådana här saker och speciellt med Hugo som är en sån fantastisk kille. Jag märkte under golfen förra året att han har ett stort hjärta för hockey och att han är en riktigt fin kille, så det betydde lite extra att få komma hit idag och vara med på isen. Han fick se en annan sida av mig, som han kanske har sett på tv, men så fick han åka runt och lajja med mig och jag fick sprida lite glädje. Jag hade en helt fantastisk dag jag också, säger Bratt till HockeyNews.se.


En av AjaBajaCancers grundare, Tove Malm och deras generalsekreterare Katties Brunberg som var med och anordnade mötet i måndags. Foto: Sebastian von Eichwald/HockeyNews.se

Glädjen hördes nog i hela Norrtälje under ispasset. Jesper Bratt hade konstant fem eller sex nyfikna barn runtom sig och det skrattades och ropades högt. Men när tävlingarna drog igång, då var han en i gänget. Tränarna hade satt ihop ett pass med stafetter, straffar och givetvis match.

– Det var superkul. Jättebra styrt från både Norrtälje och från AjaBajaCancer som styrde upp det här mötet. De hade gjort ett jättebra jobb med träningen och att få åka runt med Hugo och lägga lite straffar och spela match tillsammans var superkul, säger Jesper Bratt.

Även Hugo hade en rolig tid på isen. Han och Bratt visade prov på bra samarbete under matchen när Hugo stod för en kanonräddning och Jesper lyckades vispa bort pucken från mållinjen.

För Hugos del så betyder Jespers vänskap och AjaBajas hjälp mycket. Och Jesper är en kille som Hugo ser upp till.

– Bratt eller Victor Olofsson, svarar Hugo på frågan om vem som är hans favoritspelare i NHL.

Efter träningen fick Hugo den klubba som Bratt gjorde sitt 100:e NHL-poäng med. Foto: Sebastian von Eichwald/HockeyNews.se


Hugos dröm är att bli lika bra som New Jersey-forwarden, men det är målvakt han vill bli. Och därav var det inte Bratt som kom med tips efter träningen.

– Nja, det var mer Jocke (Persson, Bratts agent och gammal målvakt med 17 säsonger på elitnivå) som kom med dem, säger Hugo Zetterström.

Efter träningen bjöds det på korv och fika i omklädningsrummet. Grabbarna fick en frågestund med Bratt innan det var dags för autografskrivning och selfies. 


En annorlunda träning, minst sagt, mot de tre ordinarie ispass i veckan laget vanligtvis har. Hugo, han är med på alla träningar och en sak är säker. Han är en kämpe, både på och utanför isen.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.