HockeyNews
PLUS

Spaningar från MIF–LIF: ”Oroande dåligt försvarsspel, Malmö”

(15471) Mattias Ritola
Bildbyrån

Publicerad: 22 september 2020

FacebookXWhatsApp

Leksand revanscherade sig efter premiärförlusten mot Skellefteå och slog Malmö med 5–3 på bortaplan under tisdagen. 
Här är spaningarna HockeyNews.se:s reporter Mattias Persson gjorde under matchens gång.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Oroande dåligt försvarsspel


Det går inte att känna igen Malmö i egen zon, om man jämför med upplagorna under Peter Anderssons ledning. Det strukturerade och disciplinerade försvaret har blivit till träningskoner som står stilla och kollar på. Mot Leksand hade man enorma problem med att ens ta sig ur zon, framförallt när Leksands förstakedja höll låda. Sen ska det också tilläggas att Oscar Alsenfelt inte hade sin bästa kväll i karriären. Detta är något ledarstaben med Joakim Fagervall, Jesper Matsson och Andreas Lilja måste få bukt med snabbt, annars lär det bli en lång säsong nere i södra Skåne. 

Det kan bli Leksands akilleshäl


Leksands förstakedja har inlett imponerande och kommer att vinna många matcher åt laget. Men då krävs det att målvakterna steppar upp. Axel Brage blev utbytt i premiären mot Skellefteå, och mot Malmö visade Janne Juvonen knappast upp något stabilt spel. Mot lag med bättre offensiv kan det bli tufft att hålla tätt. Jag är faktiskt förvånad över att Leksands GM Thomas ”Tjomme” Johansson inte gått hårdare på en målvaktsetta med tanke på hur det såg ut ifjol. 

Janne Juvonen. Foto: Bildbyrån

Seriens bästa förstakedja?


Wow, vilken lekstuga Leksands offensiva stjärnor har så här i inledningen av SHL. Efter två omgångar kan vi konstatera att linan med Matt Caito, Calle Själin, Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik kommer att vara en av seriens bästa förstakedjor den här säsongen. I alla fall så länge de orkar spela så mycket som de gör nu, i premiären var forwardstrion uppe på över 25 minuter och det är inte hållbart i längden. Idag matchades de mer varsamt i den andra och tredje perioden på grund av att laget hade en ledning att gå på, annars hade det varit liknande tider idag. Tillsammans har Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik nu stått för imponerande 16 poäng på två matcher. 

Malmös ledande spelare måste vara bättre


Inte nog med att försvarsspelet såg oroande dåligt ut. Malmös offensivt ledande spelare hade en tung kväll i premiären mot Leksand och fick inte till särskilt långa anfall mot Leksands försvar, och då ska ändå sägas att man fick en hel del chanser i powerplay. Spelare som Fredrik Händemark, Lars Bryggman, Emil Sylvegård och bröderna Westerholm måste upp flera snäpp för att laget ska kunna vara med och utmana om en slutspelsplats. De enda som egentligen får godkänt ikväll är tredje- och fjärdekedjan, men Malmö kan inte förlita sig på att de ska leda laget i varje match

Malmö–Leksand 3–5 (1-3, 1-1, 1-1)

MIF: Axel Wemmenborn, Ponthus Westerholm, Lars Bryggman
LIF: Carter Camper 2, Mattias Ritola, Mattias Göransson, Peter Cehlarik

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)