LISTA: 14 juniorer i SHL-lagen att hålla koll på i vinter


20 september 2020
I går inleddes en ny SHL-säsong.
Nu har HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson tagit en titt på SHL-klubbarnas juniorspelare och hittat 14 spelare som kan vara värd att hålla ett extra öga på i vinter.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Brynäs IF
Alexander Ljungkrantz, 18 år, forward
Kommentar:
Brynäs har ingen junior i A-laget som är uppe på permanent basis men det finns ett par fina talanger i J20-laget. Den nu 18-årige forwarden Alexander Ljungkrantz fick chansen i SHL redan förra säsongen och stod då för ett mål på tre matcher. Har bra skridskoåkning och vet var målet är beläget, två mål på två J20-matcher hittills denna höst.

Djurgårdens IF
William Eklund, 17 år, forward
Kommentar:
Den hårt jobbande forwarden, eller centern, dundrade in i SHL redan förra säsongen och gjorde då två assist på 20 matcher. I vinter kommer det med största sannolikhet bli både fler matcher och fler poäng för 17-åringen. Eklund kan göra allt möjligt på isen, såväl spela fysiskt som att spela fram medspelare eller avsluta anfall på egen hand men är mer av en framspelare än en avslutare. Har konstant hög fart på skridskorna när han är ute på isen.

Frölunda HC
Karl Henriksson, 19 år, forward

Kommentar: I juniorlandslagen har han varit konstant center mellan Lucas Raymond och Alexander Holtz, vilket kräver en hel del spetsegenskaper. En smart, tekniskt skicklig center som dock ser ut att få inleda säsongen på en kant i Frölunda. Inte den snabbaste men jobbar stenhårt över hela isen och läser spelet på ett bra sätt. 


Färjestad BK
Albert Johansson, 19 år, back
Kommentar: Färjestadprodukten slog sig in som ordinarie redan under förra säsongen och nu har han ett färskt NHL-kontrakt i bagaget när han går in i den här säsongen. Likt majoriteten av backarna som kommer fram nu är Johansson en rörlig sådan. Har ett tungt skott från blå som han gärna använder och är klart kompetent med pucken på sitt blad. Gjorde ett fint mål i gårdagens SHL-premiär.

HV71
Zion Nybeck, 18 år, forward
Kommentar:
HV71 hade tre riktigt lovande talanger i sin laguppställning i gårdagens premiär i form av Hugo Alnefelt, Emil Andrae och Zion Nybeck. Alla tre är stora talanger, men mitt val faller på den sistnämnde. Den 18-årige forwarden är inte den största, men han har teknik och skicklighet som gott och väl kompenserar för det. Han drar sig dessutom inte från att gå raka vägen på mål.

IK Oskarshamn
Jakub Zurek, 19 år, back
Kommentar:
Det är först i år som Oskarshamn har ett lag i den högsta J20-serien och det är inte rimligt att man redan nu ska ha en talangbank fylld till bredden som andra SHL-lag, men det finns några intressanta namn. Forwarden Albin Olofsson och backen Jakub Zurek har varit med under försäsongen, där den senare är en stor back med meriter från både U18-VM och spel i Hlinka Gretzky Cup.

LÄS MER: Nye Leksandskaptenens omgivning: "De har förtjänat en tröja i vårt lag"

Leksands IF
Emil Heineman, 18 år, forward

Kommentar: Öste in poäng i J20-serien förra säsongen där det blev 41 poäng på 29 matcher och gjorde bra ifrån sig när han fick testa på spel i SHL med två assist på elva matcher. Har nu spelat sig till en ordinarie tröja i SHL-laget till denna säsong. En stark skridskoåkare som sällan är stillastående på isen och använder sin fart både offensivt och defensivt.

Linköping HC
Arvid Costmar, 19 år, forward
Kommentar:
En smart högerfattad center som gjorde 50 poäng på 29 matcher i J20-serien förra året men som även hann med spel i både SHL och allsvenskan. Costmar har varit bofast i de svenska ungdoms- och juniorlandslagen och fanns med i Juniorkronornas första trupp denna säsong. Kvick på små ytor.

Luleå Hockey
Noel Gunler, 18 år, forward

Kommentar: Den högerskjutande forwarden gjorde fem poäng på 15 SHL-matcher redan för två säsonger sedan och är nu en ordinarie del av matchtruppen i Luleå. Har ett riktigt vasst skott som han gärna använder. Har inte lyckats övertyga tränarna om att han ska få ännu större förtroende ännu, men Luleå sitter på en möjlig guldkalv här. Gjorde 13 poäng på 45 SHL-matcher förra säsongen.


Malmö Redhawks
Oscar Magnusson, 18 år, forward
Kommentar:
Har öst in poäng på juniornivå och fick under förra säsongen göra fyra matcher i SHL. En spelare som jobbar stenhårt tills det att matchen är över, varje dag. Bidrar med energi till sitt lag varje gång han är på isen. Läser spelet bra vilket han drar nytta av både offensivt och defensivt.

Rögle BK
Melker Eriksson, 18 år, forward
Kommentar:
En spelare som tog stora steg framåt under förra säsongen efter att han anslutit från Karlskronas organisation. Fick göra 14 matcher i SHL och gjorde tio på lån i Hockeyettan. Beskrivs av huvudtränare Abbott som en spelare som kommer till jobbet varje dag och är med och slåss om de sista forwardsplatserna i matchtrupperna.

Skellefteå AIK
Philip Broberg, 19 år, back
Kommentar:
Går in på sin andra säsong i SHL och om premiären mot Leksand var någon form av indikator på vartåt det varkar för Broberg så kommer det bli braksuccé.. Rörlig, bra med pucken och gillar att fylla på offensivt. Hyllades för sina insatser hos Edmonton under sommaren och Skellefteå fick jackpot när han återvände.


Växjö Lakers
Victor Stjernborg, 17 år, forward
Kommentar:
En tvåvägscenter som sätter laget före jaget i alla lägen. Har fått en flygande start på J20-säsongen med fyra poäng på lika många matcher. Är en del av Småkronorna och har under försäsongen fått känna på spel med A-laget i Växjö. Bör ligga bra till för att kallas upp vid skador.

Örebro Hockey
Theodor Pistek, 19, forward

Kommentar: Örebro har ett starkt J20-lag och en som sticker ut är den tjeckiske forwarden Theodor Pistek. Har en stark säsong bakom sig och har fått vara med A-laget under försäsongen. Är farlig offensivt med ett vasst skott, ett skott han kan bli ännu bättre på att använda och framför allt snabbare att avlossa. Med en stark säsong kan han vara en kandidat för det tjeckiska JVM-laget.

Fotnot: Lucas Raymond, Helge Grans och Alexander Holtz var båda med på listan över möjliga genombrottsspelare och har därför lämnats ute från denna lista.
LÄS MER: LISTA: 14 SHL-spelare som kan få sina stora genombrott i vinter 

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.