HockeyNews
PLUS

Danske centern om ovanliga karriärvalet och udda tekningstekniken: "Annorlunda"

(15334) Mikkel Aagaard
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 12 september 2020

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Mikkel Aagaard har redan hunnit visa vad han kan erbjuda Modo i vinter mer sin tekniska skicklighet och spelförståelse.
För HockeyNews.se berättar den danske centern om den annorlunda vägen till Örnsköldsvik, tekningstekniken och att spela med två speedkulor.
– Det går riktigt fort men det är två spelare som är roliga att spela med, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Mikkel Aagaard har två VM-turneringar för Danmark och ett JVM, där han var lagkapten, spel i AHL, ECHL och den kanadensiska juniorliga OHL på meritlistan.

Men den danske centerns väg till Hockeyallsvenskan är trots det inte särskilt vanlig.

De två senaste säsongerna har han nämligen spenderat i den kanadensiska universitetsligan USports där han öste in poäng för University of Guelph, där han fortfarande har två terminer kvar som han kommer fullfölja på distans. En liga som inte brukar krylla av utländska inslag.

Under förra säsongen bokfördes till exempel sex icke nordamerikanska spelare för matcher i ligan.

– För mig har skolan alltid varit första prioritet och att få chansen att plugga och kombinera det med att spela ishockey var riktigt bra för mig. Jag kunde fokusera på skolan men samtidigt utvecklas som spelare på isen, så det var grymt bra, säger Aagaard till HockeyNews.se och fortsätter:

– Det är kanske en lite annorlunda väg men jag känner att det är skönt att ha något annat än bara hockey, jag gillar att plugga och läsa.

Hur är hockeyn i ligan?

– Det är många som kommer dit som kanske inte nått hela vägen fram i AHL och ECHL, spelare som inte fått NHL-kontrakt, men som väljer att kombinera plugg och hockey så det fanns några riktigt bra lag. Det var bra nivå på hockeyn.

Mikkel Aagaard gratuleras av lagkamrater efter mål mot Skellefteå. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Förra säsongen avslutade Aagaard i tyska ligan med Wolfsburg där det blev ett mål på två matcher innan han i början av april presenterades av Modo, där han skrivit på för två säsonger.

En knapp månad senare ådrog sig den danske 24-åringen en spricka i vadbenet i en padelmatch och tvingades till en gipsad fot i två månader, vilket gjorde att sommarträningen blev speciell.

– Sommaren blev inte som jag tänkt mig men det var skönt att jag kunde komma till Övik och träffa alla och jag har fått jättemycket hjälp med allting. Staden är mysig och det är fint så det känns riktigt grymt att det blev Modo, säger han.

Lagom till att laget gick på is var Aagaard tillbaka och har varit en del i lagets försäsongsmatcher.

När Modo tog revansch på Timrå gick han som center mellan Edwin Hedberg och Sebastian Ohlsson.

– Det går riktigt fort men det är två spelare som är roliga att spela med. Det är två riktigt duktiga spelare så det är kul att få spela med dem och vi har haft bra kemi på träningarna här i veckan. Vi skapar lite målchanser där ute, men det tar lite tid att hitta rätt med varandra. Men det känns riktigt bra, säger Aagaard.

LÄS MER: NHL-meriterade centern om debuten i Modotröjan: "Skönt att ha det gjort" 

Som center får han även användning för en tekningsteknik han började lära sig för ett på år sedan.

På höger sida av banan vänder han på sin klubba så att han får sin forehandsida på bladet ut mot sargen, samtidigt som han kan teka med backhandfattning på klubban.

En teknik han gärna använder sig av mot högerfattade centrar.

– Det var några år sedan som jag förlorade väldigt många tekningar mot högerfattade spelare så jag försöker testa något annorlunda och det är inte så många som gör så, så det känns som att man kan överraska en del andra centrar. Man kommer in som vanligt och de vet inte hur man ska förhålla sig till det när man vänder på klubban. Det är kul att testa lite på försäsongen.

Vilken sida föredrar du att teka med, backhand eller forehand?

– Backhand, helt klart. Det är min starka sida, men man måste vara bra på båda sidorna så jag har lite att jobba på.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Försäsongen har bjudit på totalt fem matcher mot Timrå, Skellefteå och Luleå.

Efter seger i första matchen mot Luleå följde tre raka förluster.

Aagaard, som noterats för två mål under försäsongen, tycker att laget tog steg tillbaka mot den hockey man vill spela i segern över Timrå i torsdags.

– Vi hade pratat mycket om att det var viktigt för oss att komma tillbaka som lag och spela för varandra, efter två förluster. Och det gjorde vi tycker jag, så det var skönt med en vinst efter några förluster i rad, säger han och fortsätter:

– Det är fortfarande försäsong med ny tränare, många nya spelare och nytt spelsystem så det tar lite tid, men jag tycker att mot Timrå så spelar vi precis som vi vill spela med hög press och bra fart. Det har blivit bättre och bättre för varje dag, men vår tränarstab har lagt upp allting från träningar och matchförberedelser jättebra så det kommer bli bra när serien börjar.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)