HockeyNews
PLUS

Djurgårdstränaren ser NHL-potential i den nye mästerskytten: "Explosiv"

(15176) Linus Andersson/Djurgården
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 3 september 2020

FacebookXWhatsApp

SÖDERTÄLJE. Linus Andersson presenterade sig som målskytt för första gången i Djurgården i 3–0-segern mot Brynäs.

Och Djurgårdscoachen Robert Ohlsson ser en blivande NHL-spelare i den 21-årige högerskytten från Arvidsjaur.

– En spännande spelare som går en intressant säsong till mötes, tycker jag, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har bara värvat tre spelare inför den här SHL-säsongen. Och bara en enda forward.

Det är kanonskytten Linus Andersson, som smällde in 22 mål för Vita Hästen i Hockeyallsvenskan förra säsongen.


I försäsongsturneringen Skoda Trophy i Södertälje visade han prov på sin skottstyrka när han klippte in 2–0-pucken bakom Brynäsmålvakten Samuel Ersson.


– Skönt att få det bortgjort så här på försäsongen. Jag har haft några lägen, så det var skönt att det släppte till slut, säger Andersson till HockeyNews.se.


Han gick gott om tid att sikta och klippa till i höjd med höger tekningscirkel.


– Jag blev mycket mer fri än jag trodde jag var. De var två backar där, men de gick bort sig båda två så jag hade nästan ett friläge. Men då var jag så jävla trött så det blev ett skott utifrån istället och det gick in den här gången. Det var skönt, säger Andersson och ler brett.


Linus Andersson (t h) bjöd på ett kanonmål för Djurgården mot Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson var nöjd med den första vinsten på försäsongen och med en hel del i spelet.


– Jag gillar Mantas (Armalis) i målet. Jag tycker han gör det jättebra. Jag gillar (Alex) Brännstam, en ung back som kommer upp och gör det jäkligt bra och tar för sig. Jag gillar Oscar Bjerselius spel i både fyra mot fem och fem mot fem. Han tar ett jätteansvar, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


– Kul för Linus att göra mål och det syns att ”Dirchen” (Dick Axelsson) och de vet vad de sysslar med. Där kan det bli bra.


Linus Andersson har fin skolning i Skellefteå AIK i ungdomsåren och Robert Ohlsson ser en blivande NHL-spelare i odraftade Linus Andersson.


– Han är som många forwards som sen åker över ”pölen” så är han explosiv i sin muskeluppsättning och sitt DNA. Han är som Emil (Bemström) alltid skottberedd när han får pucken, då skjuter han gärna och skjuter bra. 


Så du ser NHL-material i honom?

– Ja, det gör jag. Absolut. I många av de spelare som man har jobbat med och som kan utvecklas och bli så bra så tycker jag att han har den spetsen i sitt skott genom sin explosiva muskeluppsättning. De som får åka över är explosiva.


LÄS MERHär kan Djurgården ha hittat sin nästa storskytt: "Attraktiv hockey"


Linus Andersson har en omställning att göra, både från Hockeyallsvenskan till SHL och från Norrköping till storstaden Stockholm.


– Jag trodde att det skulle vara större och svårare, men vi har haft en bra fysträning nu på sommaren. Vi har förberett kropparna på bästa sätt, så jag har inte känt alltför stor skillnad. Kommer man in med lite självförtroende från allsvenskan också, då brukar spelet flyta på rätt bra, säger Andersson.


– Det har varit extremt mycket skotträning genom åren. Många timmar på skottramp och extra timmar efter träningarna. Man märker att det ger utdelning och då är det roligt att fortsätta också.


22 mål i Vita Hästen var ett kvitto på en utveckling åt rätt håll.


– Då blir det bara roligare att nöta och då fortsätter man med det och då blir det bara bättre och bättre.

LÄS MER: Med en sådan powerplaystyrka måste Brynäs kunna göra mål

Då är det en större omställning till huvudstaden.


– Det är betydligt mycket större. Mer folk. Det är livat och lite stressigare känns det som. Jag bor en bit utanför så man känner inte av den där Stockholmsstressen alltför mycket. Vi har en lägenhet vid Globen. Det är skönt. Det är nära och bra till träningarna också, hehe.


När det inte är pandemi är det lite stressigare och mer folk ute i Stockholm ska du veta...


– Jaha. När jag kom i början var det inte alls mycket folk uten. Nu känns det som det har börjat släppa upp lite grann. Det börjar bli mer och mer folk. Men man har ju hört om alla timmar i bilkö som alla andra har suttit i. Det ser man inte fram mest emot…


Har du hunnit komma in i gänget?


– Det har gått extremt bra. Alla är supersnälla och släpper in en bra i gruppen. Man vågar ta plats och vara sig själv. Det är också en trygghet och då vågar man spela sitt spel också. Det blir bra.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)