HockeyNews
PLUS

Ska dela på VM med Belarus – nu tvekar Lettland: "Förändrar situationen"

(13281) Rene Fasel
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 14 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Lettland och Belarus ska dela på VM nästa vår.
Men oroligheterna i Belarus gör att Lettland nu säger att de inte kommer kunna arrangera mästerskapet om läget är som det just nu är.
– Nu ser jag inte hur vi som land kunna organisera ishockey-VM tillsammans med Belarus, säger Lettlands premiärminister Krisjanis Karins till TASS.

Internationella ishockeyförbundets president René Fasel är bekymrad över det spända läget i Belarus där Tre Kronor ska spela gruppspelet under VM 2021.

Presidenten Aleksandr Lukasjenko, som har regerat sedan 1994, vann förra helgen valet, men anklagas för valfusk efter sin nya utklassningsseger och det har varit oerhört oroligt på gatorna till följd av folkets protester.

IIHF:s president Fasel följer utvecklingen ingående för det kan bli problem med säkerheten för de deltagande lagen. Men det är mer kopplat till coronaviruset och den pågående pandemin snarare än de politiska oroligheterna.

– Naturligtvis är vi redo för sådan press. Vi kommer att se hur situationen utvecklas och vi är oroliga för det som visas på TV. Det finns en risk att vissa lag inte kommer till Belarus på grund av problem relaterade till deltagarnas säkerhet. Men det är för tidigt att prata om det, säger Fasel till nyhetsbyrån TASS.

Ishockey-VM 2021 delas mellan Riga i Lettland och Minsk i Belarus. Han är starkt hoppfull om att VM ska kunna arrangeras i Minsk som det är planerat.

– Alla är nervösa för coronaviruset. Nu är det en svår tid i världen på grund av reaktionen från media och människor, i världen. Jag är mer bekymrad över situationen med coronaviruset i hockeyligorna och för starten av ligorna i Europa och KHL. Om det är möjligt att spela med åskådare.

Men René Fasel tänker inte uttala sig om våldet som utspelar sig runt om i Belarus och som skakar landet.

– VM i Belarus 2014 var en stor framgång. Det var över 600 000 åskådare som var på plats och deltog i det. Organisationen var utmärkt. Vi har ingen anledning att göra ett politiskt uttalande om det här ämnet eftersom vi har beslutat att turneringen kommer att äga rum den 21 maj. Vår ståndpunkt är ganska klar. Vi är redo att åka till Belarus, säger René Fasel.

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins tar i ett uttalande starkt avstånd från det som händer i Belarus och menar att det kan få konsekvenser för ishockey-VM 2021 som är planerat att spelas mellan 21 maj och 6 juni.

– Jag tror att händelserna i Belarus dramatiskt förändrar situationen. Nu ser jag inte hur vi som land kunna organisera ishockey-VM tillsammans med Belarus. Jag har redan bett ministeriet för utbildning och vetenskap, som också ansvarar för sport, att kontakta Internationella ishockeyförbundet för att hitta en lösning och förstå hur vi bäst ska agera, säger Karins till TV-kanalen LTV7, enligt TASS.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)