Maratonmatch inledde slutspelet – Tampa vann fjärde längsta någonsin

(14848) Brayden Point

Publicerad: 12 augusti 2020

NHL-slutspelets första match kunde knappast ha bjudit på större dramatik.
Det krävdes nämligen förlängning för att få fram en vinnare mellan Columbus Blue Jackets och Tampa Bay Lightning.
Först i den femte övertidsperioden kunde Brayden Point skjuta segern till Tampa Bay i vad som blev NHL:s fjärde match någonsin.

Det blev en repris på förra säsongens första slutspelsrunda då Columbus och Tampa Bay på nytt ställdes mot varandra. Förra våren var det Columbus som slog till med en rejäl skräll då man skickade ut Tampa med 4–0 i matcher, något Tampa såklart inte ville skulle upprepas när man gick in i årets matchserie.

Det var dock Columbus som fick den bästa starten när Pierre-Luc Dubois hittade rätt redan efter två och en halv minut i numerärt överläge, men bara fyra minuter senare kunde Tampa kvittera genom Brayden Point. På Points mål noterades Victor Hedman, som var ett frågetecken inför matchen, för en assist.

Blue Jackets återtog ledningen när bara 48 sekunder återstod av perioden då Oliver Bjorkstrand hittade rätt med ett skott från dålig vinkel. Men inte heller denna gång blev ledningen långvarig då Yanni Gourde kvitterade blott 23 sekunder in i tredje perioden. Det blev även ordinarie tids sista mål.

Columbus fick ett powerplay sent i den tredje perioden efter att Tampa slarvat i ett byte och drabbats av en utvisning för sex utespelare på isen, men utan lycka och matchen kom att gå till förlängning.

Något snabbt förlängningsavgörande kom det däremot inte att bli.

Första förlängningsperioden slutade mållös.

Andra förlängningsperioden slutade mållös.

Tredje förlängningsperioden bjöd inte heller den på något mål och inte fjärde heller för den delen.

Femte perioden däremot, då kom matchens sista mål. Efter att pucken landat högt uppe i slottet skickade Brayden Point iväg ett dragskott som smet in bakom Jonas Korpisalo, 10 minuter och 27 sekunder in i perioden.

Noterbart är att Columbusmålvakten Joonas Korpisalos 85 räddningar är nytt NHL-rekord för räddningar i en slutspelsmatch sedan ligan officiellt började räkna skott på mål 1955, detta då han passerade Kelly Hrudeys 73 räddningar från 1987. Samtidigt Seth Jones spelade hela 65 minuter och 6 sekunder, vilket även det är nytt rekord i NHL, medan Victor Hedman klockade in på 57.38.

Matchen i sig är den fjärde längsta matchen i NHL:s historia.

Tampa Bay Lightning–Columbus Blue Jackets 3–2 (1–1, 0–1, 1–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1–0) efter förlängning
Mål, Tampa Bay: Brayden Point 2, Yanni Gourde
Mål, Columbus: Pierre-Luc Dubois, Oliver Bjorkstrand
Svenskarna, Tampa: Victor Hedman (1 assist), Columbus: Ingen svensk noterades för poäng
Skott: 88–63 (14–6, 13–10, 14–10, 12–8, 6–10, 14–8, 14–8, 1–3)