Malmös målsättning – topp fyra: ”Ska spela med lite mer puckkontroll”


10 augusti 2020

MALMÖ. Rekordsäsongen med Björklöven är lagd till historien. Nu inleder Joakim Fagervall ett nytt kapitel med Malmö.
Här berättar han om lagets spelidé, höga målsättningen och vad det betyder att få in Fredrik Händemark i laget.

– Jag tycker Fredrik var seriens bästa center i fjol och det är klart att få behålla en sån spelare, det är oerhört viktigt, säger han. 


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Under måndagsförmiddagen gjorde Malmö sin första officiella isträning och efter en knapp timme på is blåste den nye huvudtränaren Joakim Fagervall av träningen. Han är nöjd med vad han fick se av killarna. 


– Jag tycker det var en bra första träning, jag tycker laget skickade de signalerna som jag sett hela sommaren, att det är ett lag som går hela vägen, hela tiden. Det var kul att se det på is också, säger han. 


Hur har dom första månaderna varit för dig i Malmö?


– Bra, jag har känt mig väldigt välkommen i klubben. Det är ett skönt gäng att jobba med, det är bra karaktär på gruppen. 


Hur känner du kring ledarstaben – kompletterar ni varandra väl?


– Jag hoppas att vi ska göra det på ett bra sätt. Det har känts bra både med Lilja, Mattsson och Henning här under försäsongen. Vi har ganska klara roller hur vi ska jobba. Lilja är en erfaren back och Mattsson är en erfaren forward, så det känns som en väldig trygghet för mig att ha två så pass skickliga tränare runt om kring mig. 


LÄS MER: Händemark glad över att inleda i Malmö: ”Varit inställd på detta”


Joakim Fagervall kommer närmast från Björklöven, där han stod för en rekordsäsong ifjol. Under sommaren har han hunnit reflektera kring sin tid i Umeå.


– Jag tycker den var bra, jag hade fyra år där som ledare. Vi hade ett sämre år innan året i fjol. Sen tycker jag utvecklingen på laget och den verksamheten vi hade var stegrande. Tyvärr hade vi ett år som var sämre, men jag är väldigt tillfreds med den tiden som var i Umeå, både som tränare men samtidigt som på sättet som vi utvecklade klubben. 


Nu startar ett nytt kapitel med Malmö och under försäsongen har han implementerat den nya spelidén för spelarna, en spelidé som kommer skilja sig en del från den som fanns under Peter Andersson. 


– Vi ska spela med lite mer puckkontroll än tidigare. Jag hoppas att det blir lite bättre än vad det har varit tidigare. Målsättningen är topp fyra. Då krävs det att vi steppar upp allihop och att vi vågar spela med puck bland annat.


Så… spelsättet kommer skilja sig ganska kraftigt sen ifjol med andra ord?


– Det hoppas jag att det kommer att göra, det är naturligtvis en förhoppning så att vi inte står och stampar. Jag tycker att man har gjort en ruggigt bra resa tillsammans här med Peter (Andersson) men vi kan inte sätta oss i sätet och bara åka med, utan vi måste bli lite bättre i år.


Är topp fyra en rimlig målsättning?


– Det tycker jag, att ha någon annan målsättning och spela i SHL är inte rättvist för då har du inte verksamheten därefter. Jag tycker att topplag bör sträva mot det, eftersom man då har en verksamhet som gör att det är realistiskt.


Joakim Fagervall instruerar Oliver Lauridsen (vänster) och Emil Sylvegård (höger) under första ispasset. Foto: Bildbyrån

Stora delar av fjolårets stomme är kvar. Därtill har man spetsat laget med erfarna nyförvärv i form av brödraparen Lauridsen (Oliver och Markus) och Westerholm (Ponthus och Pathrik). Och under måndagen fick fick Joakim Fagervall ett glädjande besked, sedan det står klart att fjolårets lagkapten Fredrik Händemark inleder säsongen i klubben. 


– Jag tycker Fredrik var seriens bästa center i fjol och det är klart att få behålla en sån spelare, det är oerhört viktigt. Nu har vi han i vårt lag, han räknas in precis som alla andra. Vi kommer inte göra någon skillnad på hans istid bara för att han är här en begränsad tid. Nu tillhör han laget till hundra procent, säger han. 


Vad säger du om lagbygget i övrigt, vad tycker du om det laget ni har på pappret?


– Jag tycker det är ett bra lag, vi blev ett riktigt bra lag i förmiddags med Fredrik och från målvaktssidan har vi en otroligt stark trupp. Backsidan är spelskicklig, försvarsinriktad om det behövs men väldigt puckskicklig. Jag är nöjd med lagbygget, det är väldigt bra.


Har ni bestämt vem som kommer att bli lagkapten i år?


– Nej, vi kommer att bli klara med den processen den här veckan.


Du vill inte avslöja något nu?


– Nej, det vill jag inte göra. Vi kommer ta det runt onsdag.


***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons