Matchserien mellan Chicago och Edmonton har varit en av de mest underhållande hittills under slutspelet.
I natt lyckades Blackhawks koppla greppet om serien när Oilers fick klara sig utan trygge backpjäsen Adam Larsson.
Och matchen i sig blev en riktig rysare.

Inte långt innan nattens match gick av stapeln meddelade Edmonton att Larsson inte skulle komma till spel. Anledningen bakom förblir ett mysterium då NHL sedan tidigare bestämt att klubbarna inte ska redovisa skador och sjukdomar.

Och svensken hade varit ett klart tillskott för Oilers som fick spendera stora delar av matchen i boxplay. Allra först på tavlan var Chicago med en bomb som Olli Määttä slungade iväg från blålinjen. Men Edmonton var inte sena att kvittera och redan i nästa sekvens var poängkungen Leon Draisaitl framme och tryckte in 1–1.

Bara sekunder innan periodklockan hann eka i tomma Rogers Place såg Jonathan Toews till att återta ledningen för sitt Blackhawks när han lite turligt fick in 2–1 i spel fem-mot-tre. Men i början av andra var Draisaitl framme återigen framme och utjämnade i matchen.

Innan perioden var över fick Edmonton till sist göra ett eget ledningsmål när det blev Connor McDavids tur att skicka in pucken i numerärt överläge med bara sekunder kvar på klockan. Den ledningen stod sig ända till det bara var lite mer än fem minuter kvar av matchen.

Då klev rookien Matthew Highborne fram och styrde in sitt första slutspelsmål i karriären för 3–3. Och inte långt efter kom nästa bakslag för Edmonton när Connor Murphy svepte in 4–3 med en puck som studsade in via Toews klubba med bara drygt en minut kvar att spela. Den studsen blev matchavgörande då Oilers aldrig hann komma tillbaka.

Och som om det inte var nog för Edmonton blev man även av med ännu en spelare efter att Tyler Ennis fått lämna matchen i samband med en tackling från Kirby Dach.

Matchboll för Chicago alltså som kan säkra avancemang natten mot lördag.

Chicago Blackhawks – Edmonton Oilers 4–3 (2–1, 0–2, 2–0)
Mål, Chicago: Olli Määttä, Jonathan Toews 2, Matthew Highmore
Mål, Pittsburgh: Leon Draisaitl 2, Connor McDavid
Skott: 25–28 (9–9, 8–11, 8–8)