HockeyNews
PLUS

Medicinskt protokoll ska hjälpa hockeyn att få publiken tillbaka

(14752) SHL-medicinskt protokoll/publik
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 4 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Svensk ishockey har tagit fram ett medicinskt protokoll. Och den här veckan träffar man tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) och fotbollen idrottsminister Amanda Lind i hopp om att få ta in en större publik än 50 personer på seriematcherna.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Under tisdagen har RF och flera idrottsförbund samtal med idrottsministern Amanda Lind om idrottens läge under coronakrisen. Maxgränsen på 50 åskådare har gjort att fotbollen inte tar in några åskådare på sina matcher – än så länge.


Det skadar fotbollsklubbarna svårt ekonomiskt och hockeyn riskerar att gå samma öde till mötes när ligorna startar i höst.

ANNONS


Fotbollen tog fram ett medicinskt protokoll för att över huvud taget kunna starta serie- och cupspelet och det ska även kunna fungera för att kunna släppa in publik på matcherna.


ANNONS

Ishockeyn har på samma sätt jobbat för att öppna arenorna för publik successivt under hösten.


– Det finns nu ett grundläggande medicinskt protokoll som gäller för hela den svenska hockeyn, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

ANNONS


Det innebär att protokollet gäller för SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Det är ett första steg till att kunna ha åskådare på matcherna om någon eller några månader. Den finska ligan siktar på att kunna ha publik som vanligt när pucken släpps där i oktober. I Schweiz däremot föreslås det bli stora begränsningar med så lite som 1 000 åskådare per match till och med den 31 mars.


ANNONS

LÄS MERSHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 4 av 4


– När man pratar om SHL så kan man säga att grunden bygger på att man stannar hemma om man är sjuk, god hygien och att hålla avstånd. Det innebär i praktiken att spelare och ledare som vistas i omklädningsrummet gör en morgonkoll när de vaknar och har du något av de symptom, alltså feber, huvudvärk, hosta eller att någon i din närhet har haft det, så kontaktar du medicinskt ansvarig innan du går till jobbet, förklarar Hemlin.

ANNONS


SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin berättar om hockeyns medicinska protokoll. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


Han vidareutvecklar:


ANNONS

– Den andra delen är den miljö vi vistas i. Det bygger på avstånd och hygien vilket medför att det måste vara en distansering mellan spelarna i omklädningsrummet, i spelarlounger, i gymmet och de delarna. Det finns också i detalj hur man går ut på isen och hur man går av isen. Man föredrar att man först skickar ut målvakterna och ett antal spelare som typexempel. Börjar med målvaktsträning och sedan kommer resten ut så att man inte får en stor grupp människor kontinuerligt.


Alla utrymmen städas extra noggrant.

ANNONS


– Man kan ha genomgångar på isen istället för omklädningsrummet, men allting kommer tillbaka till hygien och distans.

Kommer ni att låta testa spelarna och se om de har haft covid-19?

ANNONS


– I dagsläget är det inget sånt, sedan får vi se om vi kommer att göra en sån drive lite längre fram. Nu är det första veckan, så vi lugnar oss lite med det, säger SHL:s vice vd och sportchef Johan Hemlin.


ANNONS

Den senaste veckan har han informerat nyckelpersoner om det gällande medicinska protokollet.


– Jag har tillbringat tid att informera klubbdirektörer och sportchefer och vi har tagit in materialförvaltare och huvudtränare på teams-möte och talat om vad det innebär och att man anpassar planeringen efter en pandemi i samhället. Det handlar om att ta ansvar och minska smittspridningen. Vi tror att det protokoll vi har möjliggör en bra grund för att senare kunna växla upp med viss publik längre fram.

ANNONS


Redan nästa vecka börjar en del av SHL-lagen att spela träningsmatcher och då gäller det att arenorna är anpassade efter coronakraven.


ANNONS

– Och har man lagt ut en träningsmatch på en mindre ort så måste man säkerställa att den arenan håller måtten kring det här. Annars får man flytta matchen.


Exempelvis har Örebro beslutat att flytta sina träningsmatcher från mindre orter tillbaka till Behrn arena hemma i Örebro och spela där.

ANNONS


Även resandet ingår naturligtvis i det medicinska protokollet.


ANNONS

– Tar vi bussresorna så sitter man en spelare eller ledare på ett två-säte. Det är beskrivet hur hygienen ska vara, att det finns handsprit och hur det ska gå till när man äter. Allting är beskrivet i protokollet. Klubbdirektör, sportchefer och materialförvaltare har möte varje vecka om det här. Vi arbetar oerhört intensivt med att ta upp frågor som dyker upp.


Hur gör man med de långa inrikesresorna när lag måste flyga inrikes och reguljärt?

ANNONS


– Då följer man de riktlinjer som SAS har, men det blir inte såna resor under träningsmatcherna utan det ligger längre fram, säger Johan Hemlin.


ANNONS

***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln