HockeyNews
PLUS

Färjestad kan tvingas sänka spelarlönerna: "Måste börja diskutera"

(14726) Peter Jakobsson/Visby
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 5 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

VISBY. Hemma på Gotland får Färjestads general manager Peter Jakobsson tid, energi och distans till att reflektera över läget i en av landets största och rikaste hockeyklubbar under coronapandemin.

Men inte ens Färjestad kommer att ha råd att spela särskilt många månader utan publik innan det får stora konsekvenser.

– Det är klart att då kanske man måste börja diskutera med spelarna om hur man ska lägga upp ekonomin helt enkelt för att det ska bli hållbart över tid. Det blir jobbigt ekonomiskt, säger Jakobsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Peter Jakobsson kan sitt Visby utan och innan. Det är här Färjestads general manager tillbringar sitt ”sommarlov” med familjen.


Han föreslår att vi träffas på hans favoritrestaurang, Joda, på Skeppsbron alldeles intill vattnet.


– Gotland betyder oftast sommar. Lite avslappning. Kompisar. Golf. Jag njuter av att vara på Gotland. Det är härligt, säger Jakobsson och spricker upp i ett hjärtligt leende.


Jakobsson är brunbränd av den gotländska solen och han ser ut att trivas lika mycket som av stridens hetta när SHL-hockey är igång och vibrerar som mest.


Men eftersom Gotland verkligen är ett paradis på sommaren så lockar det även en del fint Färjestadsfolk till honom. Så helt bortkopplad har inte Peter Jakobsson varit ens när hockeyn står stilla.


För i praktiken står den aldrig stilla. I synnerhet inte när en pandemi förändringar förutsättningarna från en vecka till nästa.


– Jag har haft lite besök från Karlstad i form av (Johan) Pennerborn och Stefan Larsson. Det är skoj att kunna visa upp Gotland. Jag trivs otroligt bra på Gotland under sommartid. Nu har man fått ett arbete som gör att det är en jäkla puls under vinterhalvåret. Det tycker jag är jäkligt häftig att ha den variationen, så det är gott att komma hem på sommaren ett par veckor. Det tycker vi om.


Färjestads vd Stefan Larsson och tränare Johan Pennerborn besökte Jakobsson i mitten av juli. Och lagom till det att issäsongen på allvar ska börja har Färjestad gjort klart med både stjärnbacken Jesse Virtanen och trotjänaren Per Åslund…


Hur mycket kan ni umgås utan att prata hockey och hur mycket hockey hinner ni faktiskt att avhandla?


– Jag tycker ändå att det är en ganska behaglig golfrunda och lite såna saker. Då är det mest fokus på de där eländiga golfslagen som vi slår. Jag tycker att vi hittar en bra balans. Men visst hamnar vi i lite diskussioner hur vi ska göra. Blir det publik? Blir det med eller utan? Men det är bara roligt. Jag har inga problem med det. Det är goa människor och det är goa vänner. Stefan och Pennerborn pratar jag med nästan varje dag året runt. Om det är julafton och midsommarafton så har vi ändå nån form av kontakt. Oftast.


Johan Pennerborn har besökt Färjestads GM Peter Jakobsson i Visby under sommaren. Och vann golfduellen... Foto: Bildbyrån.


Hinner du reflektera över att du har ett av de verkliga toppjobben inom svensk hockey – general manager i Färjestad?


– Nej, det gör jag egentligen väldigt väldigt sällan. Jag vet inte varför. Men jag tänker kanske aldrig så.


Jakobsson skruvar lite på sig.


– Jag blir glad och stolt när någon påpekar det, som nu, för det är klart att sitta här på kompisens restaurang på Gotland och fundera i de banorna att man har den positionen och den pressen och den, ja, arbetsuppgiften att försöka göra så många människor i Karlstad och runt omkring i Värmland glada, det är otroligt häftigt att få den möjligheten.


Som SM-guldvinnare som back i Färjestad på 90-talet betyder utnämningen till sportsligt ansvarig för Färjestad lite extra mycket.


– Första gången, när det var klart att jag skulle ta över efter Håkan (Loob) så skulle jag bli presenterad på måndagen. Då tittade jag och min kompis på matchen mot Rögle från läktaren hemma på lördagen i Löfbergs. När grabbarna kom in så började jag faktiskt att gråta, berättar Jakobsson om den där kvällen i mitten av februari 2017.


– Det är klart en otroligt häftig känsla att få vara del av och ha sista ordet i många frågor i Färjestad BK. Det är en ynnest som jag är glad varje dag för.


Stora känslor?


– Ja, det är stora känslor, det är inget att hymla om det. Samtidigt kanske någonstans var det många andra mycket större namn än jag som var kallade till uppgiften, men nu valde Färjestad BK mig och jag är otroligt tacksam för det. Vi har haft en rolig, och spännande och bra resa, även om vi inte har fått vinna ännu. Men det pratas mycket hockey och vi har ett häftigt spel i Karlstad som vi vill fortsätta utveckla och se till att vi står på Torget. För det vill jag gärna att vi gör innan jag får gå därifrån.


LÄS MERFärjestads GM om Åslund, Virtanen och NHL-spelare: "Spår ett"


Coronapandemin har gjort att fotbollen som har kommit igång under sommaren har fått spela sina matcher utan publik på läktarna. Samma sak är det i Nordamerika där Stanley Cup-slutspelet har börjat i Kanada i folktomma arenor i Edmonton och Toronto.


I helgen blev det officiellt att Per Åslund stannar en säsong till i Färjestad. Foto: Bildbyrån.


I Sverige tog förra säsongen slut abrupt den 15 mars bara tre dagar efter den 52:a och sista SHL-omgången.


– Den första tiden, när vi spelade den sista matchen borta utan publik (mot Växjö) kändes det ändå som att det skulle ordna sig. Det var den känslan jag tror att alla hade. Sedan blev det inte så. Utlänningarna i alla lag åkte hem ganska snabbt. Det blev lite bråttom här och där. Länder började stängas och man började förstå allvaret i allting. Sedan kändes den första månaden som man hade coronamöten hela dagarna. Det var en ganska tung tid. Det var det verkligen, säger Peter Jakobsson.


– Det har varit en tråkig tid och vi vet inte ännu när vi får släppa in publik igen. Hur mycket pengar ska man göra av med? Kan man göra av med allt? Eller ska man vänta? Det är så otroligt mycket frågor som vi inte har svar på idag. Ursäkta språket, men det har varit skitjobbigt.


Under augusti månad börjar SHL-lagen spela träningsmatcher inför tomma läktare. Den 19 september är det tänkt att SHL-säsongen ska starta.

– Det hade varit en dröm att få spela med publik när vi drar igång i september, säger Jakobsson utan att låta det minsta säker på att det blir möjligt.


I stället tornar ett nytt ansträngt scenario upp sig.


– Det är klart. Spelar vi september, oktober och november utan publik, då blir det en speciell situation. Det blir det verkligen. Det blir tufft ekonomiskt för de flesta, eller rättare sagt, alla SHL-lag. Så är det bara. När det är inga inkomster blir det ohyggligt jobbigt och tufft, säger Jakobsson.


– Det är klart att då kanske man måste börja diskutera med spelarna om hur man ska lägga upp ekonomin helt enkelt för att det ska bli hållbart över tid. Det blir jobbigt ekonomiskt.


Är frågan väckt?


– Den frågan måste vara väckt, så klart. Sedan när och var och hur det tas beslut, men våra spelare har varit permitterade och det har alla spelare i SHL varit, så de har jobbat betydligt färre timmar. Det har gått med tanke på att det har varit sommar och sommarfys, så att de inte har behövt resa och såna saker. Det blir svårare när det ska börjas resa och spela matcher som tar betydligt längre tid. Det blir stor skillnad.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)