HockeyNews
PLUS

Så förbereder sig NHL inför slutspelsstarten: "Riktar sig mot fansen"

(14639) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 25 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Om en vecka, 1 augusti, är planen att pucken ska släppas igen i NHL.
Nu har NHL släppt hur man bland annat kommer jobba med säkerheten i och utanför arenorna, samt hur hur man ska höja arena- och TV-upplevelsen för spelare och fans.

Hubstäderna Toronto och Edmonton i Kanada är redo för anstormningen. På söndag anländer NHL-klubbarna till städerna för de sista förberedelserna inför slutspelet.

NHL-säsongen har varit pausad sedan den 12 mars  – men med start från och med i mitten av nästa vecka kommer det att spelas träningsmatcher. Nästa helg inleds play in-serierna, samt seedningsmatcherna för de övriga slutspelslagen. 

Nyligen presenterade NHL hur man kommer att jobba med säkerheten runt hela apparaten i dessa coronatider. Det gavs en detaljerad beskrivning om hur i livet i hubstäderna kommer att vara för spelare, ledare och personal. För en del klubbar kommer vistelsen att pågå i flera månader. Blir det en lång finalserie så är det inte slutspelat förrän i början av oktober. 

– Det kommer tidvis att vara utmanande, men jag försäkrar er om att vi, tillsammans med spelarfacket som vi samarbetar med vid varje steg på vägen, försöker att göra allt som är möjligt för att det här ska bli en upplevelse som man aldrig glömmer – på ett bra sätt, sa NHL-kommissionären Gary Bettman, enligt nhl.com.

Allt ljus kommer att riktas mot de två arenorna i Kanada de kommande månaderna: Rogers Place i Edmonton och Scotiabank Arena i Toronto.  Fram till konferensfinalerna kommer städerna att dela på slutspel- och seedningsmatcherna. Därefter blir det bara spel i Edmonton. 

Som väntat kommer matcherna att spelas utan publik, men med hjälp av tekniska lösningar ska NHL försöka ersätta känslan av publik på plats. NHL har samarbete med TV-spelsföretaget EA Sports för att använda deras bakgrundsljud och lagens fans har fått spela in hejarramsor.

NHL satsar även stort på TV-sändningarna från matchen. Totalt 32 kameror kommer att användas under matcherna, allt för att TV-publiken ska få en positiv upplevelse trots att arenorna kommer att gapa tomma.

– I stället för att använda åskådare i kartong eller nallebjörnar på läktarna har vi bestämt att vi ska göra något som verkligen riktar sig till fansen där hemma, som njuter av tv-upplevelsen, säger Steve Mayer, innehållsansvarig för ligan.

LÄS MER: Så spelas NHL:s första slutspelsrunda

Stor vikt har av naturliga skäl lagts på hälsa och säkerhet. NHL:s medicinska protokoll har godkänts av lokala, provinsiella och federala myndigheter i Kanada. Vidare presenterades det att NHL kommer att ha ansvar för den dagliga testningen av covid-19 där man har som mål att ha resultatet av provtagningen klar inom ett dygn.

Bettman betonade hur viktigt det var att spelare och ledare i klubbarna inte rörde sig utanför "bubblorna" runt arenorna. Hotellen med kringliggande områden är helt inhägnade och på gångavstånd från arenorna där matcherna spelas. Över 200 vakter garanterar att spelarna inte kommer i kontakt med några andra än de som får befinna sig inom säkerhetszonerna.  Dessutom har man satt upp automatiska mätstationer på flera ställen inom säkerhetszonerna där man bland annat kan mäta kroppstemperatur.

– Att se till att skyddszonen, bubblan, hubben är intakt, är mycket viktigt för att kunna säkerställa att allas hälsa och välmående tas omhand. Att lämna bubblan är helt enkelt inte något som vi kan acceptera, säger Bettman.

Steve Mayer berättade också kommer att använda sig av tre hotell i Edmonton, inom gångavstånd till Rogers Place. Där kommer spelare, ledare och personal att bo. I Toronto kommer två hotell att nyttjas.

På eller i anslutning till hotellen finns utrymmen, både inomhus och utomhus, för att spelarna ska kunna fördriva tiden. Exempelvis mötesrum, gym och egna biografer.

Flera träningsrinkar finns nära säkerhetszonerna och ligan berättar att man i varje stad redan har bunkrat upp med över 1 000 flaskor sportdryck, lika många träningspuckar och 12 000 duschhanddukar.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)