Talangen om att lämna Djurgården: "Större potential än att vara en gnuggare"


14 juli 2020
Albin Grewe lämnar Djurgården för spel i OHL med Saginaw Spirit.
Mer istid och större roll är en anledning, potentiellt spel i JVM en annan.
– Jag kommer inte kunna visa något om jag spelar i Djurgården utan tror att jag har större chans att komma med om jag spelar i OHL och får speltid, säger Grewe till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Redan säsongen 2018–19 debuterade Albin Grewe i Djurgårdens SHL-lag och noterades för 15 poänglösa matcher samtidigt som han var med och vann U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik som avslutning på säsongen.

Förra säsongen hade han sedan hoppats skulle resultera i mer istid i SHL, men även om det blev 19 matcher så var det ofta i en undanskymd roll och istiden låg i snitt på 6.25 minuter per match, visserligen mer än de 5.45 de var året innan, men Grewe ville ha mer istid i en offensivare roll.

Därför lämnar han nu Djurgården för att flytta över Atlanten där han bosätter sig i Saginaw i delstaten Michigan. Där väntar spel med Spirit i den kanadensiska juniorligan OHL, som vunnit sin division de två senaste säsongerna, ett lag som draftade honom i importdraften för två veckor sedan.

– Om man ser till förra året så var det tufft med speltid och Detroit ringde mig rätt snabbt när säsongen var slut och sa att de ville att jag skulle åka över och spela där. De tror att det är det bästa sättet för mig att få utvecklas, att få spela, säger Grewe till HockeyNews.se och fortsätter:

– Jag har snackat med Saginaw och de har sagt att jag kommer få spela väldigt mycket, spela i toppkedjan med två bra spelare bredvid mig, spela powerplay och så. Det var mycket som kändes bra när jag snackade med dem.

LÄS MER: Djurgårdstalangen lämnar för spel i juniorligan: "Kommer göra avtryck"

I delstaten Michigan hör även NHL-klubben Detroit hemma, organisationen som draftade Grewe i den tredje rundan av förra sommarens draft.

NHL-klubben har som sagt varit starkt bidragande till beslutet att lämna Djurgården och väl på plats kommer han att få rejält stöd av den anrika klubben.

– Det var lite det som var tanken också, att det skulle vara det laget i och med att det ligger väldigt nära Detroit. De har sagt att de kommer komma dit under veckorna och träna med mig och få köra med deras skridskocoach varje vecka, så det känns bra. Det känns som att de kommer backa upp mig rejält, säger Grewe.

Det känns som att de har en tydlig plan för dig?

– De hade kunnat sagt att ”gnugga på och sitt på bänken i Djurgårdens a-lag” men nu valde de att göra upp en riktig plan och det känns bra. När de ringde och sa att de vill att jag ska spela där och de tror att det är det som är bäst för en så litar man ändå på dem. Jag tycker att det är kul att de bryr sig så mycket.


Grewe med en tackling på Linköpings Mikael Frycklund. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån


Grewe blev snabbt en publikfavorit i Djurgården med sitt frenetiska spel och intensiva forechecking.

Med det kom också det uppmärksammade smeknamnet "T-Rex".

Spelstilen har också placerat honom i ett fack som hårt jobbande forward, som han haft svårt att ta sig ur på hemmaplan.

– Det var nog inte i debuten men någon match senare i SHL där jag satte in en rätt rejäl propp och direkt efter det fick jag smeknamnet ”T-rex”. Det är kul men då blir det att man ska vara den där T-rexen hela tiden och jag känner att jag har större potential än att vara en gnuggare i fjärdekedjan som heter T-rex, och det tycker Detroit också och det är därför de vill att jag ska åka över och spela i OHL, säger Grewe.

LÄS MER: Fem talanger från svenska juniorligorna draftade i CHL:s import draft

Spelstilen hoppas han nu ska kunna ge honom framgång på de mindre rinkarna i Nordamerika.

Med en större och offensivare roll hoppas Grewe också nå ett av de mål han satt upp för den kommande säsongen – nämligen spel i Juniorkronorna under jul- och nyårshelgen när JVM äger rum i Red Deer och Edmonton i Kanada.

– Jag är väldigt förväntansfull och tror att det kommer bli väldigt roligt. Jag har ju ett spelsätt som passar bättre på den lilla rinken och jag hoppas att det går bra och att jag får spela mycket. Sedan har jag ett mål också och det är att få spela JVM. Jag kommer inte kunna visa något om jag spelar i Djurgården utan tror att jag har större chans att komma med om jag spelar i OHL och får speltid, säger han.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.