AnnonsKimby om återkomsten till Almtuna och utmaningen som väntar: "Bli bättre varje dag"


11 juli
Han ska testa vingarna som huvudtränare i allsvenskan för första gången, i en klubb han representerat som spelare.
Robert Kimby berättar om året i Umeå, att återvända till Uppsalaklubben och hur vad han vill att laget ska kännetecknas av.
– Det är det klassiska uttrycket att Rom inte byggdes på en dag och i vårt fall tror jag verkligen att det är så, säger han till HockeyNews.se.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Efter 380 allsvenska matcher, varav över hälften av dem för Almtuna, gör sig Robert Kimby redo för sin första säsong som huvudtränare i allsvenskan.

Tränarkarriären inledde han i Bålsta och har därefter två säsonger som huvudtränare för Enköping i Hockeyettan innan han inför förra säsongen tog ett steg uppåt i seriesystemet, för att bli assisterande tränare i Björklöven bredvid Joakim Fagervall.

Efter att Umeålagets succésäsong tagit slut innan de hunnit spela klart finalserien mot Modo stod det sedan klart att Kimby lämnar klubben för att ta över Almtuna, samtidigt som det kort senare stod klart att Fagervall skulle ta över Malmö i SHL.

Åtta år efter att han lämnade klubben som spelare är han alltså tillbaka i en ny roll. 

– Det är klart att det var roligt, säger han till HockeyNews.se om känslorna när Uppsalaklubben hörde av sig innan han fortsätter:

– Jag har ju varit här som spelare själv och någonstans så skaffar man sig alltid lite känslor för en förening. Sedan passade det mig väldigt bra civilt också.

Hur mycket spelade ditt förflutna i klubben in i ditt val?

– Lite, men inte jättemycket. Det blev en väldigt bra lösning för mig socialt där jag kan fortsätta jobba med på hockeyn på den här nivån utan att behöva släpa iväg familjen. Så det kändes bra och det ska bli jättekul oavsett när och hur vi drar igång och jag ser fram emot det.

Joakim Fagervall och Robert Kimby kamperade ihop i Björklöven. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Uppdraget i Almtuna, där hans anställning börjar 1 augusti, blir alltså Kimbys första som huvudtränare på den här nivån.

Året bredvid Fagervall var lärorikt på många sätt och den 36-årige Kimby hoppas att han ska kunna ta med sig erfarenheterna från det allsvenska topplaget till sitt nya jobb.

– Oavsett vem man jobbar med, när man jobbar med någon som har den erfarenheten så lär man sig mycket. Om man ska gå till honom så lugnet han hade i vad som än uppstod. Det är en sak att säga att man ska ha det och en annan sak att faktiskt ha det, säger han och fortsätter:

– Sedan personlighetsmässigt tycker jag att det fungerade bra mellan alla oss ledare förra året och den tryggheten som det gav mig och laget, tror jag, var viktigt och det är något jag vill uppnå – att alla ska känna samma delaktighet som jag gjorde. 

LÄS MER: Studierna avklarade – nu ska playmakern göra sig ett namn i Hockeyallsvenskan 

Kimby kommer till Almtuna samtidigt som klubben bygger om en del, och där våren och sommaren inte varit någon annan lik på grund av covid-19.

Rutinerade spelare som Tony Mårtensson har lämnat, i alla fall isen, samtidigt som några av förra säsongens tongivande spelare har skrivit på för andra lag medan man har värvat in Timrås lagkapten Emil Berglund, som direkt fick samma roll i Uppsalaklubben, och ett par yngre spelare.

Förra säsongen slutade man tolva i tabellen med fyra poängs marginal ned till Kristianstad under kvalstrecket, medan man våren 2019 rasade ur allsvenskan men klarade kontraktet då Pantern degraderades senare under sommaren.

Den nye huvudtränaren är väl medveten om hur det sett ut för klubben de senaste säsongerna.

– Som förening har man haft två lite jobbigare år och man måste börja någonstans. Det kommer inte lösa sig bara för att man får ny tränare och nya spelare utan vi måste jobba tillsammans hela gruppen och sätta bra byggstenar för kommande år, säger Kimby.

Tony Mårtensson har lämnat spelarkarriären, men är fortfarande aktiv i klubben. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Att laget kommit på plats två, fem eller tio nästa säsong är inget man gått in närmare på.

Istället har man satt upp andra mål.

– Vi har inte pratat jättemycket om att vi ska komma på den eller den placeringen utan jag vill att jag, laget och föreningen ska känna att vi tar steg hela tiden och det vi ska jobba efter. Och ska vi ha en målsättning så är det just det som är vår målsättning, att vi ska bli bättre för varje dag, vecka, månad och år. Det är det klassiska uttrycket att Rom inte byggdes på en dag och i vårt fall tror jag verkligen att det är så, säger han.

LÄS MER: Sportchefen om lagbygget och nye lagkaptenen: "Ungt, hungrigt lag" 

Och fokus på spelarutvecklingen och att laget ska jobba sig metodiskt framåt är något som går igen i Kimbys svar.

– Vi håller inte på med hockey för att förlora, så självklart så har vi som målsättning att vinna så många hockeymatcher som möjligt. Men det vi pratat om och kommer prata om är att vi ska jobba utifrån att verkligen göra något bättre varje dag, då tror jag att resultaten kommer därefter, säger han och fortsätter:

– Om det sedan tar en månad, ett år eller tio år får man se, men så länge vi tar steg hela tiden tror jag att det kommer bli bra. 

Vilken typ av ishockey vill du att ditt Almtuna ska förknippas med?

– Någonstans vill man att spelarna ska känna att man har en verksamhet där de känner att de kan utvecklas och att de får ta del och ta ansvar över sin egen utveckling. Sedan är det en resultatbaserad idrott och vi måste anpassa oss efter material och vad våra förutsättningar är och göra vad vi kan för att vinna hockeymatcher. Men en hockey där spelarna känner att de utvecklar sig och blir bättre hockeyspelare, en bra miljö helt enkelt.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons