AnnonsTillhörde toppen i ettan – nu vill målvakten bidra i SHL-jakten: "Tydlig ambition"


4 juli
Han har imponerat på juniornivå och i Hockeyettan.
Nu vill Isak Mantler utmana i toppen av Hockeyallsvenskan efter övergången till Björklöven.
– Min ambition är att komma upp dit och konkurrera om speltid, och speltid förtjänar man, säger han till HockeyNews.se.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Han var en vital del av Örebro framgångsrika J20-lag som slutade trea i SM-slutspelet där han landade på fina 93 i räddningsprocent för att avsluta en säsong där han fått debutera i SHL och hunnit med tio matcher i Hockeyettan med Lindlöven.

Och det var just till Lindlöven karriären gick vidare när Mantler blivit för gammal för spel i juniorserierna. Där bildade han, ett på förhand upphaussat målvaktspar tillsammans med Sammy Gustafsson, och den nu 21-årige målvakten växte ut till lagets etta i samband med att Gustafsson ådrog sig en skada. 

Med vårseriens bästa räddningsprocent, 93,6, i bagaget stannade Mantler kvar och ytterligare steg i sitt spel. Efter att Lindlöven förlorat match tre mot Visby/Roma i play off-spelets första runda kallades han upp till Björklöven för att agera back up i deras jakt på SHL.

Nästa säsong spenderar han på heltid i Björklöven.

– Det blir roligt, riktigt skoj. Det är jätteroligt och inspirerande. Jag var uppe där i slutet av förra säsongen och fick ett väldigt bra intryck av föreningen och alla runtomkring där. Det syntes att det var en bra organisation och man har en tydlig ambition med vart man vill med föreningen och att de är på god väg, säger han till HockeyNews.se.

Med facit i hand känns det som att flytten till Lindlöven inte kunde blivit mycket bättre när du lämnade Örebro?

– Det har varit jättebra i "Linde". Jag har fått stort förtroende och fått spela mycket matcher vilket har lett till att jag lärt mig mycket och fått mycket rutin av seniorhockey. För målvakter i den här åldern handlar mycket om att spela många matcher och det har jag gjort de två senaste säsongerna.

LÄS MER: Björklöven värvar målvakt från Hockeyettan: "Gillade vad vi såg"

Mantler debuterade i SHL 25 januari 2018, i Örebro mot Malmö. Foto: Anna-Lena Bergkvist/Bildbyrån

Förutom att spela närmare 70 matcher på seniornivå under två säsonger lyfter Mantler också fram samarbetet med Kristoffer Ericson, målvaktstränare i Örebro Hockey, som en starkt bidragande orsak till framstegen de senaste säsongerna.

– Jag hade dagligen under min tid i Örebro och sedan har samarbetet fortsatt medan jag varit i Linde och det är jag väldigt tacksam för. Han är en väldigt duktig målvaktstränare men framförallt en otroligt bra person som förstår vikten av att må bra utanför isen för att kunna prestera bra på isen, säger Mantler.

Vad känner du att du utvecklat mest  de här två senaste åren?

– Oj, det är mycket. Egentligen alla delar i spelet har jag utvecklat. Men det är mest att få rutin och se många olika situationer genom att spela många matcher, att lära sig av alla situationer.

LÄS MER: LISTA: Minns ni hur det gick för målvakterna från ettan? 

Några matcher för Björklöven blev det inte under våren den korta tid han spenderade i Umeå.

I nuläget har Björklöven endast Mantler på kontrakt, men jakten på en konkurrent till Mantler i pågår och man hoppas att en av de två ska växa ut till en ny Joe Cannata.

– Det gäller att komma till jobbet varje dag, att tävla och jobba hårt. Just nu är det inte någon specifik del i mitt spel som jag tänkt att ”det här måste jag ta till nästa nivå” utan det är en helhet. Det är mycket grunder och har man de grunderna så kan man bygga på därefter, säger Mantler.

Vad har du för mål med säsongen som blir din första på den här nivån?

– Det blir lite nytt men samtidigt tror jag mycket på mig själv och vet vad jag kan. Min ambition är att komma upp dit och konkurrera om speltid, och speltid förtjänar man. Det är det jag tänker, att etablera mig på den nivån.

I Björklöven väntar nu tätt samarbete med målvaktstränaren Markus Ekman Westman, som nyligen förlängde sitt kontrakt med klubben.

– Vi har haft en del dialog och det känns jättebra att han blir kvar. Jag fick ett väldigt bra intryck av honom när jag var uppe där och vi började jobba lite, vi lyfte några idéer och jag tycker att det var jättebra, säger Mantler.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons