Fem talanger från svenska juniorligorna draftade i CHL:s import draft


30 juni 2020
De kanadensiska juniorlagen som ingår i CHL har hållit sin årliga import draft.
Totalt draftades fem spelare som spelat i de svenska juniorserierna den gångna säsongen.

CHL:s import draft består av två rundor med 60 val i varje runda, men det där hör till vanligheterna att långt ifrån alla lag använder båda sina draftval på grund av reglerna som gör att man endast får ha två importer i matchtruppen under säsong. 

I förra årets draft tingades sex spelare från svenska klubbar, där fem av dem var svenska spelare medan Växjös danske back Jonas Bröndberg var den sjätte spelaren. Efter draften valde sedan Eric Hjorth, Axel Andersson, Axel Bergkvist samt Bröndberg att åka över och spela kanadensisk juniorhockey.

I årets draft togs fem spelare som representerade svenska klubbar under förra säsongen, från totalt tre olika nationer.

Marcus Almqvist, forward, HV71

Draftad av: Victoria Royals (WHL) som spelare 27 totalt
Kommentar: Den danske forwarden anslöt till HV71 inför den gångna säsongen och spelade mest för J18-laget där han gjorde 24 poäng på 18 matcher i J18 Elit och följde upp det med fyra poäng på sex matcher i allsvenskan. Den högerfattade centern fick även testa på spel i Superelit där det blev sju matcher och tre poäng. Förra säsongen var Almqvists andra i Sverige då han för två år sedan representerade Malmö där han fick testa på spel i J18 Elit redan som 14-åring. Representerade Danmark i JVM:s andradivision i vintras där han stod för två mål på tre matcher.

Fabian Lysell, forward, Frölunda

Draftad av: Vancouver Giants (WHL) som spelare 30 totalt
Kommentar: Frölundaforwarden var den förste svensken att väljas i draften när Vancouver Giants tingade honom som spelare nummer 30 totalt i den första rundan. Lysell noterades för totalt 40 poäng på 20 matcher i Frölundas J18-lag, varav 34 av dem kom på 14 matcher i J18 Elit, samtidigt som det blev sex poäng på elva matcher i J20 Superelit. Lysell vann även den interna poängligan för Sverige i U17 World Hockey Challenge där det blev sju poäng på fem matcher. Den 17-årige forwarden gjorde totalt 14 landskamper för U17-landslaget och fyra för Småkronorna den gångna säsongen.

LÄS MER: 54 svenska talanger rankade inför draften – här är alla spelare

Matej Kaslik, forward, Malmö

Draftad av: Chicoutimi Saguenéens (QMJHL) som spelare 47 totalt
Kommentar: Den slovakiske U18-landslagsmannen gjorde sin andra säsong i Malmötröjan och gjorde fler matcher för J20-laget (26) än vad han gjorde för J18 (20). I J20-spel noterades den kvicke forwarden för sju poäng medan det totalt blev 21 poäng för J18-laget. Kaslik hann även med att göra 15 landskamper för Slovakiens U18-lag den gångna säsongen, där han noterades för 14 poäng. 

Viktor Persson, back, Brynäs

Draftad av: Kamloops Blazers (WHL) som spelare 56 totalt
Kommentar: En högerfattad back som tog en ordinarie tröja i Brynäs J20-lag den gångna säsongen. Persson avslutade säsongen riktigt starkt och noterades för 14 poäng på 16 matcher i J20 Superelit top 10 efter att det innan jul bara blivit tio matcher för backen på grund av skadebekymmer. Den starka avslutningen på säsongen gjorde att han slog sig in på Central Scoutings slutranking inför den kommande draften som spelare 44 i Europa. Den 18-årige backen har smugit något under radarn då han inte representerat något av de svenska landslagen ännu.

Albin Grewe, forward, Djurgården

Draftad av: Saginaw Spirit (OHL) som spelare 112 totalt
Kommentar: I förra sommarens NHL-draft tingades Grewe av Detroit i den tredje rundan efter att han plöjt fram i Djurgårdens J20-lag, där han noterades för 34 poäng på 25 matcher och samlade på sig 102 utvisningsminuter, hunnit med att debutera i SHL och varit med och vunnit VM-guld på hemmaplan med Sverige i U18-VM. Förra säsongen fortsatte på inslagen väg där det på nytt blev över 100 utvisningsminuter i Superelit på 23 matcher, och 19 poäng, samtidigt som han hann med att göra sitt första SHL-mål när han fick chansen i A-laget. Har nu totalt 34 SHL-matcher på meritlistan och 10 CHL-matcher i seniorsammanhang.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.