AnnonsRANKING: Här är SHL:s fem bästa backbesättningar


26 juni

Vilket SHL-lag har den bästa backbesättningen?

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, synar de 14 SHL-lagens trupper och listar här de fem lag som hittills har fått ihop den starkaste backsidan.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


5. HV71


Kommentar: Johannes Kinnvall slog igenom i SHL hos Timrå och har etablerat sig på en hög nivå i HV71. Inte undra på att det bets på naglarna i HV när den 22-årige högerskytten började uppvaktas av NHL-klubbar… Kinnvall har skrivit på för Calgary, men har samtidigt fattat ett klokt beslut om att spela en säsong till i SHL.


HV71 tackar för det och har en intressant mix här med landslagsmässiga Emil Johansson, Eric Martinsson och Didrik Strömberg i kombination med den oslipade diamanten Emil Andrae och några grovjobbare som ger kollektivet bredd och stabilitet.

Johannes Kinnvall spelar kvar i SHL och HV71 minst en säsong till. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån


4. Örebro


Kommentar: Värvningen av Nick Ebert lyfter Örebro ytterligare en nivå. Få om ens någon skjuter lika vasst som Ebert. Det ger spets till lagets powerplay. Och med toppbackar som Rasmus Rissanen, Robin Salo och därtill Tre Kronor-meriterade Jonathan Andersson blir det inte speciellt roligt för motståndarna att komma till Behrn Arena – för att försöka göra mål på Jhonas Enroth…


I kulisserna väntar Kristian Näkyvä på att få packa väskan hemma i Finland och återvända till Örebro för att fortsätta resan mot toppen av SHL med Örebro.


LÄS MERLISTA: Tio SHL-spelare som står inför genombrottet


3. Skellefteå


Kommentar: Efter seriesegrande Luleå var Skellefteå det lag som det var svårast att göra mål på förra säsongen. Västerbottningarna slutade fyra i grundserien och har ett möjligtvis lite underskattat gäng backar.


Och då tänker jag inte på Edmontons förstaval i förra sommarens draft, Philip Broberg, som nu både har ett år i Hockeyallsvenskan med AIK och ett år med Skellefteå i SHL bakom sig. Och inte heller på Niclas Burström, Arvid Lundberg och urstarke Petter Granberg, som alla har spelat i Tre Kronor. Eller hemplockade SSK-lånet Adam Wilsby som var kalasbra.


Så… vad… tvekar… jag…på…? Det här ser riktigt bra ut. Igen.


2. Luleå


Kommentar: Det första många tänker på med Luleå är hur jäkla svårt det är att göra mål på ”Bulan” Berglunds gäng. Visserligen har matchvinnaren Joel Lassinantti bestämt sig för att testa ett KHL-äventyr i Sotji, men lagkaptenen Erik Gustafsson är kvar. Liksom Oscar Engsund och evigt unge Daniel Sondell, 36.


Victor Berglund är inhämtad från Modo för att om möjligt får samma fina utveckling som tidigare Jesper Sellgren och Nils Lundkvist har fått vid Erik Gustafssons sida.


Och på tal om Nils Lundkvist. Om NY Rangers anser det vara bättre för den skicklige högerskytten att ta ett år till i SHL blir Luleå än mer svårslaget.

Får vi se Nils Lundkvist i SHL i höst – eller ges han chansen i NHL? FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån


1. Växjö


Kommentar: Joel Persson är tillbaka! Redo att ta en fight om titeln SHL:s bästa back. Den finländska toppduon Ilari Melart och Miika Koivisto har fått sällskap av Juuso Vainio, en solid och allround försvarare. Och ju längre man pratar om Vainio med sportchefen Henrik Evertsson, desto mer övertygad blir man om hans möjligheter att bli en nyckelspelare i SHL.


Visserligen kan långtidsskadade Tim Erixon missa inledningen av SHL-hösten, men här finns ett djup som bara de absoluta guldkandidaterna i SHL kan mäta sig med.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons