Trotjänaren lämnar Tingsryd för första gången: "Dags att göra det nu"


23 juni 2020

Tingsryd har varit Filip Owessons klubb under hela hans karriär.
Nu är han redo för en flytt till den danska ligan och Herlev.
– Det kändes rätt på något sätt att gå vidare, säger han till HockeyNews.se.


HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Filip Owessons hockeykarriär har hittills inneburit spel i Tingsryds AIF och Tingsryds AIF endast.

Till nästa säsong kommer han nu att testa vingarna då det under måndagen stod klart att han skrivit på ett kontrakt med Herlev i den danska ligan.

Kontraktet sträcker sig över den kommande säsongen.

– Det är en ny grej för mig, det ska bli kul med allt vad det innebär. För det första en helt ny liga att spela i och komma till ett lag som jag känner har visat intresse från första början och verkligen vill ha dit mig. Sedan allt runtomkring, dels att få bo i ett annat land och träffa nya människor och allt det, säger Owesson till HockeyNews.se.

Tankarna om att en dag testa på hockeylivet utanför Tingsryd har funnits ett tag hos den 28-årige forwarden.

Och när Herlev visade konkret intresse kände han att "nu är det dags".

– Jag har egentligen tänkt under min karriär att jag vill göra något annat någon gång och då ska det vara något annat, inte byta klubb i allsvenskan bara för att byta utan mer ett äventyr på ett annat sätt. Och framförallt utomlands då eller en högre nivå. Sedan växte det fram efter hand under förra säsongen och när vi väl spelat sista matchen kände jag att det var dags att göra det nu, helt enkelt. Det kändes rätt på något sätt att gå vidare, säger han.

81:an Owesson spelar ishockey i Danmark nästa säsong. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Efter ett par skadefyllda säsonger studsade Owesson tillbaka under förra säsongen och noterades för 22 poäng på 50 matcher, hans näst högsta notering under sina sju allsvenska säsonger.

Detta trots att han inte kunde träna som han ville inför säsongen.

– Förra årets sommarträning var någon form av att se till att vara hel och göra det man kan för jag var fortfarande begränsad sedan en skada jag haft och det var lite oklart om jag skulle operera eller inte. Men jag valde att chansa på att det skulle hålla och efter han märkte jag att jag kunde bygga upp en styrka på ett sätt som gjorde att jag kände att det blev bättre och bättre. Så var det egentligen under hela förra säsongen. Jag fick en bra start men jag kände mig inte fysiskt helt hundra så det var lite komiskt på något sätt, men längs med hela säsongen fick jag mindre och mindre ont, säger han och fortsätter:

– Runt jul slapp jag alla besvär och därefter så kände jag att jag ökade och presterade bättre ju närmare slutet vi kom. Jag har kunnat träna på helt hundra denna våren och känns så jäkla skönt att man fortfarande, peppar peppar, får känna att man är hel och känna att man kan förbereda sig till 110 procent.

LÄS MER: Klart: Allsvenska profilen flyttar till Danmark: "Är väldigt glad" 

Owesson blir den andre svenska spelaren att presenteras av ett danskt lag, som nyförvärv, inför den kommande säsongen efter att Cristopher Nihlstorp skrivit på för Rungsted.

I Herlev får Owesson Emil Jidskog som lagkamrat och han har tidigare både mött och spelat med spelare som har erfarenhet från den danska ligan.

Och baserat på vad han både sett och hört hoppas han att det ska bli ett utvecklande äventyr.

– Man har stött på en del spelare, både i egna laget och i motståndarlaget, som har spelat där. Sedan har man kollat runt lite och det jag fastnade för var att det känns som att det är lite frejdigare. Svensk hockey kan överlag vara rätt tråkig ibland tycker jag och det är snarare att man hela tiden uppskattar saker som att inte göra misstag och mer defensivt tänk som främjas. Jag har fått uppfattningen av att det är lite mer offensivt inriktat i Danmark och det ska bli väldigt kul och spännande att testa på, säger Owesson.

När Owesson presenterades av Herlev beskrev klubbens sportchef Nicolai Flindt forwarden med orden "han är en spelartyp vi inte haft i Herlev på många år" och berättade att tanken är att han kommer få en offensiv roll.

– Jag känner att de är beredda att ge mig en tyngre offensiv roll och mer ansvar där, och det är det jag är ute efter. Sedan kommer jag inte förändra mitt spel i helhet utan fortsätta vara den spelare jag är men utveckla min offensiv, säger Owesson.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.