HockeyNews
PLUS

DIF-sportchefen sa nej till vd-rollen – nu hamnar han på dubbla stolar ändå

(10156) Joakim Eriksson-redigerad
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 11 juni 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Joakim Eriksson blir från och med den 1 september tillförordnad vd och klubbdirektör i Djurgården Hockey.

Det är en kompromiss – eftersom det var han som blev erbjuden toppjobbet i Stockholmsklubben.

Den 31 augusti lämnar Djurgårdens nuvarande vd och klubbdirektör Jenny Silfverstrand för jobbet som vd för hela SHL. På grund av rådande omständigheter med coronapandemin och osäkerheten kring hur kommande säsong ska genomföras så kommer Djurgården inte rekrytera en ny vd i nuläget.

Istället går den strategiska sportchefen Joakim Eriksson in som tillförordnad vd och klubbdirektör.


– Jag har jobbat och verkat i organisationen i fem år och jobbat nära Jenny under de fem åren. Vi har varit i ledningsgruppen under ett antal av de åren så mitt ansvarstagande för ekonomi för herrsporten och sättet vi har byggt och lett herrsporten har väl fallit styrelsen i smaken och är därför bekväm med att jag är tillförordnad till dess att en ny vd är på plats, säger Eriksson till HockeyNews.se.


– Under Jennys ledning har vi också byggt upp en stark kompetens inom en rad andra områden där jag inte har min styrka, till exempel i Daniel Cedercrona som är kommersiell chef. Även om jag har gått på Handels och läst en del marknadsföring så har inte jag min huvudkompetens där.


Joakim Eriksson har förlängt sitt kontrakt som strategisk sportchef i Djurgården till och med 2023.


– Det är en roll jag trivs med och att ha närheten till sporten på det sättet. Jag tackade nej till förfrågan om en permanent vd-roll just mot bakgrund av den. Nu när vi är i den fasen som vi är givet rådande samhällsklimat så tackade jag till en tillförordnad tjänst, säger han till HockeyNews.se.


Vad ser du som viktigaste punkter framöver för Djurgården?


– Den viktigaste kortsiktiga punkten är att hitta en väg ur coronasituationen och den samhällssituation som vi befinner oss i och då handlar det krasst om att överleva som företag. Det är det kortsiktiga fokuset för styrelsen, för Jenny som vd och för mig som tillförordnad vd och för organisationen som vd.


LÄS MERDIF skulle klara en hel säsong utan publik: "Har gjort stresstest"


Han fortsätter:


– Sedan är det så fort som möjligt att kunna använda den kris som råder och som antagligen medför en digitalisering som kommer allt snabbare över oss. Det blir nya affärsmöjligheter och nya sätt att göra affärer på som vi måste försöka ställa om till och vara konkurrenskraftiga inom.


Jenny Silfverstrand lämnar Djurgården den 31 augusti för att bli vd för SHL som organisation. Foto: Bildbyrån.


– Det gäller att fortsätta de processer som vi håller på med, alltifrån en fortsatt verksamhetsutveckling på herrsporten men också en utveckling av en samorganisation och en damishockey. Vi måste också få vårt nuvarande projekt, Stockholm i rörelse, att få det att engagera rörelse i Stockholm och svenskt samhälle som är en viktig funktion. Och vi har vår ungdomsverksamhet som på ett väldigt förtjänstfullt sätt utvecklar och utbildar unga människor på Mälarhöjden. De processerna kommer att fortgå.


Djurgården, som har vunnit 16 SM-guld genom tiderna, har under 2010-talet ramlat ur SHL och hamnat i ekonomiska problem. Klubben har lyckats ta sig tillbaka och 2019 var man i SM-final för första gången sedan 2010.


För att fortsätta utvecklas måste Djurgården hitta en lösning på problemet med eftersatta träningsmöjligheter för dam-, junior- och ungdomsverksamheten. Planen för att riva Hovet och bygga nya träningsytor där är uppskjuten på obestämd tid.


– Vi är ändå ett hockeyföretag i grund och botten och de träningsförutsättningar och verksamhetsförutsättningar vi har i den här tillväxtfasen gör det snudd på omöjligt att växa i den omfattning som vi strategiskt vill och utveckla vår verksamhet om vi inte kan, med hjälp av partners eller Stockholm stad, få förbättrade träningsmöjligheter eller verksamhetsmöjligheter, säger Joakim Eriksson.


Med början den 1 september kommer han att dubbeljobba som vd och sportchef.


– Jag kommer att fortsätta jobba som strategisk sportchef och Tobias Pehrsson jobbar som utvecklingschef och han har personal- och utvecklingsansvar hela vägen från J20 ner till ungdom. Den delen har jag redan släppt ifrån mig sedan han tillträdde för två år sedan, men sedan har jag ett helhetsansvar så att våra strategier finns och att vi följer dem. Det kvarstår, säger Eriksson.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)