HockeyNews
PLUS

Hockeyns kamp mot ansikts- och huvudskador: "Handlar om attityder och normer"

(14195) Joel Hansson och galler
Bildbyrån

Publicerad: 8 juni 2020

FacebookXWhatsApp

När Svenska ishockeyförbundet presenterade regeländringar inför kommande säsong var en av förändringarna en skärpning av kravet på att korrekt bära tand- och halsskydd.
Men enligt förbundets domaransvarige Joel Hansson krävs mer än så för att öka säkerheten inom hockeyn.
– Det handlar i botten inte om regler, utan om förväntningar som jag tror är kopplade till manliga ideal. Att se tuff och hård ut, ha ett bra "stuk" och vara en cool kille.
För HockeyNews.se utvecklar Hansson sina tankar och diskuterar också för- och nackdelar med heltäckande ansiktsskydd.

– Får jag vara väldigt rakt på så tror jag att de här förväntningarna på hur man ska vara som manlig hockeyspelare är nog någonting som vi i första hand måste prata om innan vi börjar titta på hur utrustningen utformas, säger Joel Hansson.

Framtidens utrustning kommer vi till senare i texten, men låt oss börja med den förändring vi kommer se redan i höst.

Rapport och uppföljning utifrån arbetsmiljölagen i SHL och Hockeyallsvenskan och hårdare bestraffning direkt på isen i övriga serier blir konsekvensen om en spelare bär tand- eller halsskydd felaktigt eller inte alls. Det gäller från och med i höst efter en regeländring som initierades av Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson.

– Att man inte bär tandskydd är den absolut största kostnaden försäkringsmässigt. Och halsskyddet är det skydd, skulle jag säga, som räddar flest liv. Ishockeyspelare har varit "förskonade" på det sättet att vi aldrig har tagit upp sådant här på ett sätt som man gör på andra arbetsplatser. Men nu kommer det att följas upp så ett sätt som vi inte gjort tidigare, säger Joel Hansson och fortsätter:
– Mycket handlar om attityder och normer. Om inte alla har de här skydden och inte heller blir bestraffade för det så finns heller inga incitament för att ha skydden.

Fakta:
Regel 12 – Utrustning

Förslag framtaget av: Svenska Ishockeyförbundet – Joel Hansson

Ändring: Justera regelverket kring felaktig utrustning avseende specifikt halsskydd och tandskydd.

SHL & Hockeyallsvenskan (utifrån kollektivavtalet med Sico/Unionen): Ej utvisning, istället rapport till administrerande förbund och till respektive ligaorganisation för vidare arbete

utifrån arbetsmiljölagen.

Övriga serier:

a) Hals- eller tandskydd bärs felaktigt – varning på laget och därefter Misconduct penalty.

b) Hals- eller tandskydd bärs inte alls – Game misconduct penalty 

Källa: Svenska ishockeyförbundet

Året man fyller 18 får manliga spelare möjligheten att ta av sig det heltäckande ansiktsgallret och ersätta det med ett halvtäckande visir, och tandskydd, en möjlighet som i princip alla utnyttjar. Men anledningen till att en överväldigande del väljer att plocka av gallret kan ha med just de attityder och normer som Joel Hansson nämner. Vid ett tidigare tillfälle gjorde undertecknad ett "stickprov" bland flera ungdomsspelare i 15-årsåldern. Alla fick frågan om de såg fram emot att få ta av sig gallret eller om de helst skulle vilja ha det kvar även efter de fyllt 18. 

Galler eller inte, även efter det att man har fyllt 18 år? FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån

En majoritet svarade att de helst ville behålla gallret och av dem så svarade hälften att de trodde att de också skulle fortsätta använda det. Den andra hälften svarade att de egentligen skulle vilja fortsätta köra med galler men att de trodde att de ändå skulle ta av det för att ”alla andra gör det”. Flera uppgav att det ”bara är så man gör” och sex stycken nämnde ordet grupptryck.

– Hade vi börjat spela hockey idag så tror jag att vi hade börjat spela med heltäckande ansiktsskydd hela vägen upp i åldrarna. Det är jag helt övertygad om. Att ha heltäckande ansiktsskydd är något som kan minimera och förebygga vissa typer av skador. Men vi förhåller oss till ett internationellt regelverk, vi måste på något sätt förhålla oss till tradition och till målgruppens inställning, säger Joel Hansson.

Och förbundets domaransvarige berättar att det inte är så okomplicerat när det kommer till vilken typ av ansiktsskydd som är det optimala.

– Vi är inte helt övertygade att galler är det bästa skyddet kopplat till hjärnskakningsproblematik.

– Vi kollar, tillsammans med experter, på hur kraftig smällen blir och hur rotationen blir på huvudet med olika typer av ansiktsskydd. Vi kollar när man inte har något ansiktsskydd alls, med visir, med galler, med sådan här störtbåge som finns för många spelare som har frakturer i käken till exempel, säger Joel Hansson och fortsätter:

– Initialt var vi ganska övertygade om att galler skyddar bäst, men när vi har gjort alla de här testerna så ser vi att vi har mycket kvar att lära för att ta fram de optimala ansiktsskydden som skyddar mot alla typer av skador.

LÄS MER: Ny regelbok ska ge konsekventare bedömning efter omdiskuterade regeln

Joel Hansson nämner bland annat någon form av stödkragar mot whiplash-effekter och rotationer som ett komplement till nuvarande utrustning.

Kan vi få se någon form av airbaglösning som i alpinskidåkningen?

– Man kan sia om mycket men vi sitter på väldigt få svar just nu. Vi jobbar kontinuerligt med att hitta nya sätt att tänka och vi tittar på hur vi kan jobba med olika institutioner som KTH och GH för att få till verklig förändring och tänka utanför boxen. De kan förse oss med nya lösningar men de lösningarna blir bara så bra som vi tillåter dem att vara. Om vi inom hockeyn tycker att den här nya grejen som vi sätter runt hjälmen är superful så kommer vi inte att använda den.

Men hur hockeyn ska skydda spelarnas ansikten på bästa sätt är en svår nöt att knäcka.

– Ett galler som inte sitter korrekt är nästan farligare än att inte ha något skydd alls. Får man en smäll på ett galler som inte sitter ordentligt så riskerar man att förvärra en eventuell hjärnskakningssituation. Sitter inte gallret ordentligt ökar också risken att det åker upp och skadar tänder och näsa, säger Joel Hansson.

Men visst tar man ändå bort en stor del av ansiktsskadorna med ett heltäckande ansiktsskydd? Är inte det värt ganska mycket i sig?

– Absolut. Det är nästintill hundraprocentigt mot den typen av skador. Men allting handlar om att fasa in saker på ett säkert och bra sätt så man har belägg för eventuella förändringar. Det många är livrädda för är om vi skulle säga från en säsong till en annan att nu måste alla ha galler. För då skulle vi nog tyvärr se inställningar och attityder som blir väldigt negativa i stället för en infasande del där man lyfter fördelar och där vi gör ett underliggande jobb som förstärker fakta, säger Joel Hansson.

Hur ser du på det grupptryck som de här 15-åringarna beskriver och som gör att de väljer en utrustning som de egentligen inte vill ha?

– Det börjar uppifrån och ner. Jag blir oroad när jag ser matcher från vår högsta damliga och en spelare får en smäll och innan hon har hunnit ramla till isen så har hjälmen ramlat av. Det unga tjejer och killar ser där eller om en spelare i SHL kör utan halsskydd är att det är okej, säger Joel Hansson och fortsätter:

– Det handlar mycket om hur man vill bli sedd och om någon form av ideal för hur man ska se ut på isen. Det måste vara våra förebilder som visar att man ska ha korrekt utrustning och inte slarva för att det ser snyggare ut eller något sådant.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)