AnnonsUnge huvudtränaren redo att etablera Oskarshamn i finrummet


23 maj

Efter fyra säsonger som assisterande tränare i Malmö ska Martin Filander, 38, för första gången i karriären leda ett SHL-lag.
Här berättar han om hur det känns att vara ung huvudtränare, hur han är som ledare och vad han ser för möjligheter med Oskarshamn i framtiden.

– Jag vill leda in oss på ett spår där vi kan bli ett slutspelslag på några års sikt, säger han till HockeyNews.se


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Martin Filander har lämnat uppdraget som assisterande tränare i Malmö och inlett sitt nya jobb som huvudtränare för Oskarshamn. 38-åringen från Åkers Styckebruk kände att det var dags att testa på jobbet som huvudtränare igen. 


– Det har väl hela tiden varit min önskan och plan att bli huvudtränare, jag känner att det är det jag vill göra. Nu har jag gjort fyra år i Malmö och jag kände att jag var redo att ta mig an ett större uppdrag. 


– Sen känner jag att Oskarshamn var ett intressant lag med bra karaktär, det känns som en bra utmaning att komma till klubben och etablera dem i SHL. Det är lite en liknande resa som vi har gjort med Malmö, de hade också gjort ett år i SHL och klarat det ganska precis när jag kom dit. Jag tyckte uppdraget var både spännande och passande för mig. Det finns en kärna av spelare här som passar mitt ledarskap, säger han. 


Vad har du lärt dig av åren i Malmö?


– Det har varit jättenyttigt. För det första har jag varit assisterande tränare och man har fått massor av nya erfarenheter och perspektiv på allting när man själv inte är den som ska peka ut riktningen. Jag har fått SHL-erfarenhet som jag inte hade innan och nu vet jag vad som krävs där. De processer vi gått igenom i Malmö under en ganska hårt pressad ekonomisk situation har varit jättenyttiga att få uppleva. 


Känner du att du har saknat att att ha en mer bestämmande roll?


– Inte per definition. Men jag har haft en önskan att få leda och vara den som pekar ut ledarskapet. Ska du göra det behöver du vara den som har sista ordet, även om jag vill ha ett fungerande team. Det har varit ett mål med den här tiden jag varit i SHL. Jag ville ta chansen när läget kom och det gjorde den nu. 


Martin Filander känner sig redo att bli huvudtränare i SHL. Foto: Bildbyrån

Tidigare under tränarkarriären har Martin Filander varit huvudtränare för Örebros J20- och Västerås A-lag. Men i januari 2016 fick han sparken från Västerås efter en tung inledning på säsongen – erfarenheter som han nu tar med sig inför sitt nya uppdrag.


– Det var väldigt lärorikt. Det har varit jättebra insikter för mig. Jag som människa fick lära mig att stå för saker och mina värderingar. Jag tror även det var bra att jag fick en motgång tidigt i tränarkarriären, så att jag fick reflektera över vad man kan göra annorlunda till nästa gång, säger han.


Nu är tanken att han ska sätta en ny prägel på Oskarshamn som klubb. Nykomlingsstämpeln ska suddas bort. 


– Vi ska framför allt ha en oerhörd karaktär i vårt lag, det ska finnas en identitet att vi alltid jobbar stenhårt för den som sitter bredvid på bänken. Oskarshamn ska vara ett ställe där man blir bättre, både som spelare och lagkamrat. Det är den prägeln vi vill ha det på här laget, och då kommer vi också att nå framgång, säger han. 


Hur är Martin Filander som ledare?


– Oj… det var en bred fråga. Det ska egentligen andra bedöma. Men jag är väldigt engagerad och har ett stort driv. Sen är jag väldigt inbjudande, jag vill ha mycket dialog med alla. Jag är väldigt mycket på och av också, jag försöker bry mig om människan bakom samtidigt som kraven är väldigt höga när man väl tävlar. Det är väl det som präglar mig, hoppas jag. 


Hur kompletterar du och dina kollegor varandra?


– Vi har försökt få ihop en bra mix. Vi har Jeff (Jakobs) och jag som är ganska drivna med vårt sätt att gå på i den dagliga verksamheten. Vi har ”Tjärna” (Mathias Tjärnqvist) som har en otrolig spelarerfarenhet och är ganska lugn i sitt sätt att vara. Sen har vi Robin (Blidstrand) som är duktig på tekniken och det analytiska. Det känns som att vi har hittat ett jättebra team. 


Du är ju ganska ung som tränare och har tränat spelare som är lika gamla som dig. Hur har det påverkat ditt sätt att vara som ledare?


– Jag tror att det har gjort att man blivit lite ödmjukare, vilket är väldigt nyttigt när man börjar som tränare och har väldigt höga ambitioner och tror att den enda vägen är sin egna. Man har blivit bättre att lyssna på spelare och deras erfarenheter. Många av dem är ju bättre än vad jag var som spelare. Nu är ju alla det på den här nivån. Nu är jag äntligen äldre än alla spelare, men jag kommer fortsätta att använda den ödmjuk- och lyhördheten jag tycker att jag haft under min karriär. Vi lär av oss varandra hela tiden.  


Martin Filander under en uppvärmning inför en SHL-match med Malmö gångna säsongen. Foto: Bildbyrån

Stommen från fjolårets lagbygge är kvar och utifrån har Oskarshamn hämtat in spelare som man hoppas ska ta nästa kliv i sina karriärer. 


– Jag är jättenöjd med alla spelare jag har att tillgå. Jag känner att vi hittat spelare som är på väg någonstans i sina karriärer och som vill något. Det har varit en stor grej för oss att hitta rätt typ av karaktär och kvalité. Vi har velat ha spelare som har sina bästa år nu och kommande säsonger, rent utvecklingsmässigt. Sen vet vi att många kommer behöva ta ett steg till, och det är ju våran uppgift som coacher att leda in dem på det spåret. Totalt sett är vi jättenöjda. Vi har stärkt upp alla lagdelar, och det ska bli spännande att se vad vi får ut av det. 


Hur fungerar samarbetet mellan dig och GM, Thomas Fröberg?


– Vi har sagt att vi ska ha så mycket samarbete som möjligt, utan att för den delen glömma bort vem som sitter på sista ordet, för det är ju Thomas. Han är min chef. 


– Men vi har haft en dialog om vilka spelare som är lediga och vilka spelare jag och mina kollegor, men också Thomas, uppskattar. Sen har vi istränare gjort en noggrann scouting med hjälp av scoutingverktyg och tittat på alla spelare som på något sätt varit i loopen. Därefter har vi fått göra en utvärdering hur det skulle passa in i vårt spel och det pussel vi försöker lägga med det ekonomiska och så vidare. 


Vad ser du för möjligheter med laget?


– Jag ser fina möjligheter, men allt är en process och jag vill inte sticka ut hakan. Första och största uppgiften är att göra en mycket bättre säsong än vad det slutligen blev förra säsongen. Jag vill leda in oss på ett spår där vi kan bli ett slutspelslag på några års sikt, vilket klubben har som målsättning. Placeringar och sånt vill jag inte spekulera i än, det är lite för tidigt.


***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons