HockeyNews
PLUS

Tog över Mora i vintras – nu kan finske tränaren landa ett toppjobb

(13944) Tomek Valtonen
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 15 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Han tog över i höstas när vindarna blåste som värst i Mora och fick till sist ordning på torpet, även fast klubben i slutändan missade slutspel.
Sedan tidigare står det klart att det inte blir någon fortsättning i Dalarna för Tomek Valtonen – som nu istället kan landa ett toppjobb i KHL.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Det var många som höjde på ögonbrynen när Mora i höstas bestämde sig för att göra sig av med Jeff Jakobs till fördel för okände tränarduon Tomek Valtonen och Kasper Vourinen. Även fast Mora missade slutspel med minsta marginal i slutomgången blev det ändå en klar förbättring tabellmässigt sett och klubben tog sig över det negativa kvalstrecket med god marginal innan HockeyAllsvenskan gick in på sluttampen.

Sedan tidigare står det klart att den finske tränartrojkan inte kommer fortsätta i Mora kommande säsong. Istället har klubben valt att satsa på tidigare NHL-målvakten, Johan Hedberg som huvudtränare ihop med Örjan Lindmark som assisterande tränare.

Nu kan istället Tomek Valtonen ha gjort klart med ett toppjobb till kommande säsong. Enligt polska hokej.net är 39-åringen en av toppkandidaterna att ta över KHL-klubben Barys Nur-Sultan till kommande säsong. Rollen innefattar även en stor roll i det kazakiska landslaget. Nur-Sultans tidigare tränare, Andrei Skabelka kommer kommande säsong att träna Lokomotiv Yaroslav och har senaste två åren kombinerat de båda rollerna i Kazakstan, ett uppdrag som Valtonen nu är högaktuell för.

LÄS MER: Juniorlandslagsmannen lämnar Modo för seriekonkurrenten Mora 

Valtonen har i flera år varit inblandad i polsk hockey där han bland annat har varit förbundskapten för det polska landslaget men även varit huvudtränare för Podhale Nowy Targ i den polska högstaligan. Finländaren har även haft tränaruppdrag i klubbar som Jokerit, Vaasa Sport och tyska Ravensburg. 

Förra säsongen spelade svenskar som Henrik Karlsson, Viktor Svedberg och Linus Videll i Barys Nur-Sultan.

***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)