Annons

AnnonsMålvakten blickar mot allsvenskan efter fem år i USA: "Öppen för det mesta"


12 maj
Fem år i USA är avklarade.
Nu blickar Zackarias Skog mål spel på hemmaplan igen, men han kommer inte ha bråttom för att hitta en ny klubb.
– Jag pratar med agenten och försöker att inte ta några förhastade beslut utan sitta lite lugnt i båten, säger han till HockeyNews.se.

Annons

American International College är kanske inte den första skolan som kommer upp när gemene man tänker på den amerikanska collegevärlden.

Det är dock där som den nu 24-årige målvakten Zackarias Skog spenderat sina fyra senaste säsonger efter att han tagit ett förberedande år i USHL med Omaha Lancers.

Våren 2019 slog man till med en praktskräll när man slog ut St. Cloud State i 16-delsfinalen innan det tog slut i åttondelsfinalen mot Denver.

Skog vaktade målet i segern över St. Cloud State där han motade 33 av de 34 skott han fick emot sig och utsågs till matchens främste spelare i en match där hans eget lag hade 13 skott på mål.

– Vi vann konferensen och gick vidare till topp 16 i hela landet där vi vann mot St. Cloud som hade förlorat fem matcher på hela året. De hade fem-sex killar som skrev NHL-kontrakt dagen efter så det var häftigt att gå in där, de snackade om att det va den största skrällen i collegehistorien, säger han till HockeyNews.se.

Skog är en av många utflugna Göteborgare som tränar på is på hemmaplan under sommaren. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Den här säsongen var Skogs sista på college, där han fått se skolan från Springfield i Massachusetts förbättra sig undan för undan. Under hans första år slutade laget tia i divisionen för att sedan bli åtta året efter det och nu har vunnit divisionen två år i rad.

Nu var man mitt uppe i förberedelserna inför det kommande slutspelet när beskedet om att allting ställs in kom.

– Eftersom vi vann vår grundserie så hoppade vi över första rundan så vi skulle spela kvartsfinal mot Bentley University, men det blev inställt så det var väldigt tråkigt. Vi såg ljust på den rundan och var väldigt taggade som lag eftersom vi hade tio seniors som inte kommer tillbaka som det var sista tillfället för att göra något speciellt, som vi gjorde året innan, säger Skog.

Tre av dessa "seniors" var en trio svenskar i form av Skog, Hugo Reinhardt samt Martin Mellberg som utöver det hade sällskap av Oskar Strömberg som nu avslutat sitt tredje år på skolan.

Säsongen som var gick upp och ned för Skog och laget.

Skog vann tio av de 19 matcher han spelade, noterades för en räddningsprocent på 92,6 vilket var 15:e bäst i hela collegeishockeyn och höll nollan fyra gånger.

– Det var lite tungt för laget i början men vi hittade det efter jul, men jag går faktiskt och bryter ena fingret men vi tuggar på och har elva raka segrar. Sedan kommer jag tillbaka och spelade de två sista matcherna och gjorde det bra. Sedan skulle vi in i slutspelet men så blev det som det blev, säger han.

Zackarias Skog håller igång hemma i Göteborg. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Nu är Skog på hemmaplan i Göteborg och håller sig i form bäst han kan under rådande världsläge.

Just nu är han på is under ledning av Kristoffer Martin, målvaktstränare i Frölunda. 

Skog representerade Frölunda i fyra år som junior innan han lämnade för spel i USA.

– Jag kör med Frölunda just nu faktiskt. Jag tränar med Klibba på is och det är lite skillsträning så jag är med och kör. Det är skitkul, senast igår var Henke hemma och var med på isen så det är skitkul. Vi är ett gäng som kör, som är borta i USA, så vi har kört ett tag nu och det är jättekul, säger han.

Skog i Frölundas tröja under en J20-match 2014. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Vad som händer kommande säsong är i nuläget oklart.

Klart är i alla fall att 24-åringen är sugen på att visa upp sig på svensk mark igen.

– Jag är öppen för det mesta. Jag känner att det är en så konstig situation med allt som händer just nu. Jag pratar med agenten och försöker att inte ta några förhastade beslut utan sitta lite lugnt i båten, men jag är öppen för att komma hem och spela, säger han.

Har du fått några konkreta bud att ta ställning till?

– Jag har några konkreta men inget som det är läge att skriva på just nu. Det kommer ta sin tid men det kommer bli bra.

Vilka alternativ kollar du främst på?

– Det är allsvenskan jag och agenten tittar på just nu. Sedan tittar vi på om det blir någon bra lösning med Frölunda här om man kan vara med i organisationen, det är ett alternativ. Det blir nog bra tror jag.

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Annons

Annons

Annons