Boden om turbulensen i Hockeyettan: "Kan inte bero på oss"


6 maj
Efter storsponsorn ATG:s avhopp är det skakigt i Hockeyettan. Bodens marknadsansvarige Joakim Svensson är inte förvånad över att ATG har haft samarbetssvårigheter med ligaorganisationen. Sedan tidigare är klubben i en tvist med Hockeyettan.
– Det är tråkigt att ATG valt att kliva ur samarbetet, men i slutändan måste frågorna runt vad man kan kräva av ideella föreningar utredas då det uppenbarligen inte råder samsyn i den frågan, säger Svensson till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Ligaorganisationen Hockeyettan och Boden har haft sina dispyter genom åren, men allt trappades upp i höstas när Boden meddelade att de ej avsåg att underteckna tilläggen i upplåtelseavtalet som Hockeyettan velat få sina medlemmar att skriva på. Det nya avtalet gav, enligt Joakim Svensson, i princip bara uppgifter och skyldigheter med låg ersättning som dessutom skulle utbetalas på godtyckliga grunder.

– Utöver det så skulle vi till exempel tvingas avstå våra lotterier samt ge upp vårt varumärke ograverat med mera. Det var inte något vi kunde acceptera, vi samarbetar gärna men vi måste ha insyn och möjlighet att påverka. Vi kan under inga omständigheter släppa kontrollen över vår förening genom att tvingas ingå och acceptera affärsuppgörelser vi inte kan se igenom och fullfölja, säger Joakim Svensson till HockeyNews.se.

Både Visby/Roma och Boden har under säsongen valt att sända sina hemmamatcher via sina egna hemsidor. Nu har tvisten med Hockeyettan gått så pass långt att den kommer avgöras i skiljenämnd, något Sportbladet var först att berätta om. I den texten går att läsa att Hockeyettan yrkar på att skiljemannen ska förklara att det gamla samarbetsavtalet från 2017 fortfarande gäller.

– Det står i vårt samarbetsavtal som är utarbetat och godkänt utav samtliga medlemsföreningarna. Det står klart och tydligt att är det någon fråga som vi inte kan enas om så har man kommit överens om att det ska avgöras genom skiljeförfarande. Vi kommer inte överens och då är vi båda överens om att vi ska lämna in det för avgörande, sa Ronnie Glysing till Sportbladet.

Joakim Svensson säger följande till HockeyNews.se om läget i tvisten:

– Vår advokat har begärt förlängd tid till början av maj med anledningar av läget i samhället. Vi håller på med svarsskrivelsen. Vi känner oss otroligt trygga i den här processen, det är inte vi som har gjort något galet. Det känns däremot otroligt onödigt att behöva hålla på med sådant här istället för att jobba med att utveckla hockeyn i Boden, det riskerar som alla förstår att bli kostsamt för alla inblandade.

LÄS MER: ATG: "Vi kommenterar inte de samtal som förts mellan oss och Hockeyettan" 

På tisdagskvällen gick ATG ut med att man bryter samarbetet med Hockeyettan. "Enligt rättighetsavtalet med Hockeyettan ska ligaorganisationens klubbar bland annat leverera tv-sändningar från matcherna, något de allra flesta gjort under säsongen, men inte samtliga", skrev ATG i ett pressmeddelande. Ord från ATG som lätt kan kopplas till Visby/Roma och Boden som ju valt att sända via egna plattformar. Men Joakim Svensson tycker inte att hans klubb ska känna sig som svarta fåret här. 

– Det kan inte bero på oss, vi har aldrig ingått i något avtal med ATG eller annat avtal där ATG varit någon part. Vår jurist har haft kontakt med ATG i dag och då framkom det att den största anledningen till att avtalet bröts var samarbetssvårigheter med Hockeyettan där det här med utebliva sändningar endast var en mindre del, säger Svensson och fortsätter: 

– Det är tråkigt att ATG valt att kliva ur samarbetet men i slutändan måste frågorna runt vad man kan kräva av ideella föreningar utredas då det uppenbarligen inte råder samsyn i den frågan. Det är förhoppningsvis det som är positivt med den här sörjan. När detta är klart så hoppas jag att vi har en ligaorganisation där öppenhet och transparens råder.

Fotnot: HockeyNews har fortsatt sökt Ronnie Glysing utan framgång.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons