HockeyNews
PLUS

Ska ta nästa kliv i Rögle: ”Vill visa att jag kan vara en toppback i ligan”

(13844) Lucas Ekeståhl Jonsson
Bildbyrån

Publicerad: 5 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Han var inte nöjd med istiden i Färjestad. Nu ska Lucas Ekeståhl Jonsson blomma ut till en toppback i Rögle. 

– Jag fick jäkligt bra vibbar när jag pratade med Chris, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


Under tisdagen bröt den 24-årige backen Lucas Ekeståhl Jonsson sitt kontrakt med Färjestad. Någon timme senare presenterades han för Rögle, där han ska spendera de kommande två säsongerna. 


– Jag vill spela mer än vad jag gjorde förra året. Så som läget var i Färjestad hade jag inte fått göra det nästa säsong, jag känner att jag vill börja säsongen med att vara lite högre upp i hierarkin, säger han om valet att bryta sitt kontrakt. 


Under sin debutsäsong i SHL blev det 48 matcher och 16 poäng, trots att istiden inte blev som han hade tänkt sig. Beslutet att flytta vidare växte fram under säsongen. 


– Jag började som sjundeback förra säsongen trots att jag tyckte att jag spelade väldigt bra. Jag tycker att jag förtjänade lite mer istid, men vi alla ser det olika och i dag har jag inga hard feelings mot Färjestad. Överlag var det en väldigt lärorik och rolig säsong, säger han. 


LÄS MER: Bröt med Färjestad – nu klar för SHL-konkurrenten: "Väldigt glada"


När Rögle kom på tal tog han kontakt med den förre Röglespelaren och tillika vännen Linus Sandin. 


– Han har ju varit där i två år och jobbat med Rögle med personerna som är där i dag. Jag fick väldigt bra vibbar av det han sa. Linus hade bara bra saker att säga om Rögle. Det spelade in lite grann såklart, säger han.


Det har ju snackats om att det fanns KHL-intresse för dig. Stämmer det?


– Jag hade anbud från KHL, men valde att tacka nej av lite olika anledningar. Det var i slutet på säsongen som jag började få lite intresse efter mig, men sen kom coronan och satte stopp för rätt mycket. Det var rätt lugnt där ett tag. 


– Sen kom Rögle in i bilden och jag fick jäkligt bra vibbar när jag pratade med Chris (Abbott, sportchefen). Det kändes bra från första samtalet tills nu. 


Vad är det för typ av spelare Rögle får in?


– En back som gillar att sköta uppspelet och ha puck. Jag är bra på skridskorna och gillar att hänga med upp i anfallen och hjälpa mina forwards att göra mål. 


Och hur är du utanför planen?


– Jag är en lugn kille, ganska enkel att ha och göra med. Jag pratar inte mest i omklädningsrummet direkt. 


Ekeståhl Jonsson vill ta nästa kliv i karriären i Rögle. Foto: Bildbyrån

Lucas Ekeståhl Jonsson slog igenom i Björklöven i allsvenskan som 20-åring och hade då stort SHL-intresse efter sig, men valde istället spel i Finland och TPS. Ett val han inte ångrar i dag. 


– Jag tycker att fler hockeyspelare borde göra det valet. Man ser många spelare som går direkt från allsvenskan till SHL och inte riktigt får till det och så slutar det med att man är tillbaka i allsvenskan två år senare. Jag tycker att Finland är en väldigt bra språngbräda för allsvenska spelare, man får spela lite mer och får den rollen man vill ha. Jag är väldigt glad att jag var där i två år, säger han. 


LÄS MER: Svenske backen vill nå NHL via Finland


Nu hoppas han att ta nästa kliv i karriären i Rögle. 


– Jag vill visa att jag kan vara en toppback i ligan och jag ser bra möjligheter att göra det i Rögle. Jag ska verkligen visa att jag förtjänar den chansen, säger Lucas Ekeståhl Jonsson som inom kort beger sig söderut för sitt nya äventyr:


– Jag håller på att packa ur min lägenhet i Karlstad nu, så jag kan inte säga exakt när jag ansluter. Förhoppningsvis så fort jag bara kan, just nu siktar jag på torsdag. 


***

Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)