Här är de svenska spelarna som hittills har skrivit NHL-kontrakt


31 maj 2020
För en månad sedan förlängdes transferavtalet mellan NHL och svensk ishockey.
Här är alla svenska spelare som hittills har skrivit på för NHL-klubbar.

Annons

Under våren 2019 förhandlades ett nytt transferavtal mellan NHL och Svenska Ishockeyförbundet fram, ett avtal som skulle ha löpt ut i år.

På grund av att avtalet var på väg att löpa ut släpptes inga svenska spelare till NHL, men för en månad sedan meddelade NHL att man kommit överens om att förlänga avtalet utan en omförhandling på grund av coronaviruset.

Här är svenskarna som hittills har skrivit på NHL-avtal under våren.

Victor Brattström, målvakt, 23 år

Senaste klubb: KooKoo (Finland)
NHL-lag: Detroit Red Wings
Kontraktslängd: 2 år
Kommentar: Den allsvenske toppmålvakten lämnade Timrå för spel i KooKoo till kommande säsong, och där kommer han också att spela då han själv meddelade på Instagram att han inte kommer åka över för att ta en plats i Nordamerika till hösten. Draftades av Detroit i sjätte rundan 2018

Mathias Bromé, forward, 25 år

Senaste klubb: Örebro Hockey
NHL-lag: Detroit Red Wings
Kontraktslängd: 1 år
Kommentar: Bromés karriärkurva har stigit och stigit de senaste säsongerna och 25-åringen, som inte draftades, noterades för 43 poäng på 52 SHL-matcher den gångna säsongen. Nu väntar spel i Detroit Red Wings organisation, som vann kampen mot bland annat Vancouver Canucks.

Nils Höglander, forward, 19 år

Senaste klubb: Rögle BK
NHL-lag: Vancouver Canucks
Kontraktslängd: 3 år
Kommentar: Trollgubben från Bocksträsk gjorde sin poängstarkaste säsong hittills i SHL när han noterades för 16 poäng på 41 matcher i Rögletröjan i vintras. Utöver det var han fixstjärna i Juniorkronorna under JVM och bjöd, inte för första gången i sin karriär, på ett zorromål. Draftades av Vancouver i andra rundan 2019.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Theodor Lennström, back, 25 år

Senaste klubb: Frölunda HC
NHL-lag: Edmonton Oilers
Kontraktslängd: 1 år
Kommentar: Har tagit steg för steg i utvecklingen sedan han lämnade allsvenskan och BIK Karlskoga för tre säsonger, först under två säsonger i Färjestad och nu senast i Frölunda där han stod för 15 poäng på bara 31 matcher innan säsongen tog slut i förtid på grund av skada. Draftades aldrig.

Johannes Kinnvall, back, 22 år

Senaste klubb: HV71
NHL-lag: Calgary Flames
Kontraktslängd: 2 år
Kommentar: Likt Bromé har Kinnvalls karriär gått i raketfart de senaste säsongerna. Ratades i Brynäs 2017 och tog steget till Timrå där han var viktig när laget klev upp i SHL och var väl där en av lagets främsta spelare. Toppade det genom att göra 40 poäng på 51 matcher för HV71 förra säsongen, dit han kommer lånas ut kommande säsong. Draftades aldrig.

Linus Sandin, forward, 23 år

Senaste klubb: HV71
NHL-lag: Philadelphia Flyers
Kontraktslängd: 1 år
Kommentar: En till på listan som inte draftats men som tagit stora kliv de senaste säsongerna. Lämnade Rögle efter två säsonger, där han blev landslagsman, inför förra säsongen för HV där poängproduktionen ökade från 23 poäng till 36 poäng vilket räckte till en andraplats i interna poängligan bakom Johannes Kinnvall. 

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Filip Berglund, back, 22 år

Senaste klubb: Linköping
NHL-lag: Edmonton Oilers
Kontraktslängd: 2 år
Kommentar: Edmonton var tvungna att kontraktera Filip Berglund innan sommaren för att inte tappa rättigheterna. 22-åringen, som noterades för 20 poäng på 52 matcher under förra säsongen i Skellefteå, bytte till Linköping inför kommande säsong. Edmonton lånar ut Berglund till Linköping för säsongen 2020/2021. Berglund draftades av Edmonton i den tredje rundan 2016.

Fredrik Händemark, center, 26 år

Senaste klubb: Malmö
NHL-lag: San Jose Sharks
Kontraktslängd: 1 år
Kommentar: Centern har vuxit för varje säsong sedan han anslöt till Malmö och har de tre senaste åren varit lagkapten för klubben. Noterades under förra säsongen för sin poängbästa säsong någonsin i SHL då han stod för 38 poäng, varav 14 mål. NHL-klubbar har fiskat efter Händemark tidigare, men han har då stannat i SHL. Draftades aldrig som junior.

Linus Högberg, back, 21 år

Senaste klubb: Växjö Lakers
NHL-lag: Philadelphia Flyers
Kontraktslängd: 2 år
Kommentar: Den JVM-meriterade backen draftades för fyra år sedan och Flyers rättigheter skulle ha löpt ut i sommar om de inte skrivit kontrakt med Lakers lovande back. Noterades för 14 poäng på 50 SHL-matcher den gångna säsongen. Det är oklart om Flyers ämnar plocka över backen till den kommande säsongen.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Fredrik Karlström, forward, 22 år

Senaste klubb: Växjö Lakers
NHL-lag: Dallas Stars
Kontraktslängd: 2 år
Kommentar: Efter att han lämnat Linköping tog Karlström kliv framåt i SHL i Växjötröjan, framförallt udner den senare delen av säsongen då han bildade en av tränaren Sam Hallam hyllad kedja tillsammans med Marcus Sylvegård och Pontus Holmberg. Dallas rättigheter till forwarden skulle ha löpt ut i år om han inte kontrakterats.

Albert Johansson, back, 19 år

Senaste klubb: Färjestad BK
NHL-lag: Detroit Red Wings
Kontraktslängd: 3 år
Kommentar: Johansson spås en lovande framtid och Detroit hoppas att backen ska bli en viktig del av deras lag i framtiden och föra den svenska traditionen klubben haft vidare. Johansson kommer stanna kvar i Färjestad den kommande säsongen, där han noterades för 13 poäng på 42 SHL-matcher den gångna säsongen.

Victor Berglund, back, 20 år

Senaste klubb: Luleå Hockey
NHL-lag: Boston Bruins
Kontraktslängd: 3 år
Kommentar: Backen har de senaste säsongerna spelat sig till en allt större roll i Modo och var under förra säsongen en av lagets främsta spelare, vilket gjorde att Luleå Hockey såg till att knyta till sig den lovande backen som noterades för 22 poäng på 52 matcher i allsvenskan. Boston Bruins såg i sin tur att signera ett treårskontrakt med Berglund, som kommer lånas ut till Luleå kommande säsong.

Arvid Holm, målvakt, 21 år

Senaste klubb: Färjestad BK
NHL-lag: Winnipeg Jets
Kontraktslängd: 3 år
Kommentar: Efter en säsong som ordinarie i Karlskrona lämnade Holm klubben för spel i SHL. Där blev det succé för Färjestad där han kom att spela 31 matcher, nio fler än Markus Svensson, och gjorde det så pass bra ifrån sig att Winnipeg Jets vill säkra upp hans rättigheter i ytterligare tre säsonger. Holm kommer lånas ut till Färjestad kommande säsong.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons