HockeyNews
PLUS

Hellkvist: "Jag är beredd att gå i krig för Leksand"

(12012) Björn Hellkvist
Bildbyrån

Publicerad: 29 april 2020

FacebookXWhatsApp

Under uppmärksammade former blev det under onsdagen klart att Björn Hellkvist lämnar Modo och istället blir ny huvudtränare i Leksand. Björn Hellkvist och Leksands general manager Thomas Johansson berättar för HockeyNews.se vad som låg bakom övergången.

– Vi ligger extremt nära varandra i vilken typ av ishockey vi vill spela, säger Björn Hellkvist.

Efter mycket om och men gick Modo under onsdagen ut med att man släpper tränaren Björn Hellkvist, som för tre veckor sedan uttryckte en önskan att få träna Leksand i SHL. Direkt efter Modos besked presenterades Hellkvist som Leksands nya tränare.

– I grund och botten blev det väldigt logistiskt svårt att fortsätta en hel säsong till i Modo när flygplatsen i Ängelholm har lagt ner och då har jag jättesvårt att ta mig hem till min familj, berättar Björn Hellkvist för hockeynews.se.

– I det här ligger också att hela mitt lag försvann och ska man bygga nytt, ska man då chansa med mig som tränare och hoppas att jag är kvar hela säsongen? Det kändes inte ansvarsfullt, fortsätter Hellkvist.

Det var i den vevan, när Hellkvist började fundera över om det verkligen var värt att satsa på en säsong till, som Thomas Johansson och Leksand hörde av sig.

Jag hade Björn på radarn i ett tidigt skede. Jag känner Björn och har haft en del kontakt med honom. Jag gillar Björn och den hockeyn han står för och vill spela, säger Thomas Johansson, GM för Leksand.

Det faktum att Björn Hellkvist inte fick chansen att ta upp Modo i SHL spelade också in i beslutet.

Det är klart att man vill tävla med de bästa. Nu fick jag chansen att göra det i Leksand och då ville jag ta mig an den utmaningen. Nu är jag beredd att gå i krig för Leksand.

Det var de nya förutsättningarna i och med coronakrisen, som innebar att Modos chans att gå upp i SHL försvann, som gjorde att det öppnade upp för Thomas Johansson att rekrytera Björn Hellkvist till Leksand.

Björn är en väldigt bestämd coach som har sina principer och tror väldigt mycket på sin filosofi. Han är också väldigt noggrann med att om man ska spela på ett visst sätt så ska man också träna på det sättet. Jag gillar hans kravbild och spelfilosofi, säger Thomas Johansson.

Thomas Johansson. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Att Björn Hellkvist gick ut i media och kommunicerade innan något hade offentliggjorts stör inte Thomas Johansson.

Nej, det kan jag inte säga. Alla saker som går vill man väl lösa internt, men det inget som jag har hakat upp mig på. Jag har inga egentliga kommentarer kring hur Björn har uttalat sig i media. Jag vill inte ge mig in i det samtalet, säger Johansson.

Varför gick då Björn Hellkvist ut för tre veckor sedan och uttryckte en offentlig önskan om att lämna Modo och gå till Leksand? 

Det började läcka ut att jag hade börjat prata med Modo om att lämna och då ville jag bara säga som det var för att få tyst på alla spekulationer.

Ångrar du att du gick ut offentligt och sa att du ville lämna Modo?

Jag kan inte ångra någonting. Såvitt jag vet är alla tre parter nöjda med den här lösningen och jag ser inte att det hade kunnat bli bättre. Jag är jättegod vän med egentligen alla i Modo fortfarande. Vi har en respektfull kommunikation och kontakt, säger Hellkvist.

Det har inte skurit sig mellan dig och Modo?

Det har det absolut inte gjort. Vi har haft en professionell ton hela tiden.

Både Björn Hellkvist och Thomas Johansson framhåller att de har en homogen syn på vilken ishockey Leksand nu ska spela. Och den skiljer sig inte från hur de båda har velat se sina respektive lag spela de senaste åren.

– En puckinnehavsrik ishockey och en kravfylld miljö där spelarna måste utvecklas individuellt och ta kliv. Man ska som individ våga och ta ansvar, säger Björn Hellkvist.

Bland det första Thomas Johansson gjorde när han tillträdde som Leksands general manager var att anställa statistikanalytikern Petter Carnbro och det är ingen hemlighet att Johansson och Carnbro baserar rekryteringar på den så kallade underliggande statistiken. Avancerad statistik är en del av vardagen i Leksand, men det är inget som Björn Hellkvist är främmande med, tvärtom.

Jag ser väldigt mycket fram emot att jobba med Petter också som är en väldigt skarp kniv. Jag jobbar väldigt mycket med den typen av siffror nu, men i grund och botten så är den statistiken en kvalitetssäkring kring ett spelsystem och vilken av typ av förutsättningar spelsystemet ger dina spelare att vinna hockeymatcher. Man bygger spelsystem på sannolikhet. Siffrorna bygger på att skapa sannolika vinster, säger Hellkvist.

Och nog vet Thomas Johansson vilken typ av coach han har rekryterat.

Självklart är den här statistiken en viktig del i de verktyg som man jobbar med kontinuerligt och måste vilja jobba med och vilja vara nyfiken på för att kunna utveckla spelet åt rätt håll, säger Thomas Johansson.

Hur ska rekryteringen av Björn Hellkvist få Leksand att vinna fler hockeymatcher?

– Framför allt tror jag att han kan få en stor inverkan på den dagliga verksamheten. Om det var något vi inte lyckades med i år så var det att utveckla vår grupp från det att vi klev på is i augusti till att vi spelade sista matchen. Att driva den typen av verksamhet varje dag som gör att spelarna faktiskt är bättre i slutet av en säsong är en viktig ingrediens i dagens tränarskap, säger "Tjomme" och fortsätter:

Det här tycker jag inte att vi klarade av den här säsongen. Roger fixade inte det och Uffe kom in för sent för att göra det. På det här området är jag helt övertygad om att Björn kommer ha en mycket större impact.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!