HockeyNews
PLUS

Skönt besked för HV71-centern: "Operationen har gått bra"

(13701) Axel Holmström/HV71
Ola Westerberg/Bildbyrån

Publicerad: 24 april 2020

FacebookXWhatsApp

För Axel Holmström tog första säsongen i HV71 slut i början på mars på grund av en knäskada med efterföljande operation.

Men redan nu på försäsongen är den 23-årige centern tillbaka på is.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


SM-guldvinnande Axel Holmström var en av de mer kittlande värvningarna inför 2019/2020. Den tidigare Skellefteåcentern valde HV71 efter sina två säsonger i Detroits farmarlag Grand Rapids.


Holmström gjorde 20 poäng (8 mål, 12 assist) på 46 SHL-matcher, men han hade bitvis bekymmer med omställningen från spelet i Nordamerika och i slutet av säsongen blev en efterhängsen knäskada allt jobbigare att hantera.


Med fyra omgångar före slutet fattades beslut om ett kirurgiskt ingrepp för att Axel Holmström skulle bli fullt återställd på sikt.


– Han opererade knäet i mars och det gick bra. Det var ingen större operation, men det behövdes, och det störde honom och hade stört honom ett tag, säger HV71:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.


LÄS MERSäsongen över för HV-forwarden – så är skadeläget i HV71


– Vi kände att det beslutet var rätt att ta i det läget. Han är tillbaka och kör fullt igen. Det är inga konstigheter.


På grund av coronakrisen tog säsongen slut redan efter grundserien, men alla indikationer för Axel Holmström och hans knä har pekat åt rätt håll.


– Hade det varit ett slutspel, ett långt slutspel, så kanske han hade varit en joker. Men som sagt, operationen har gått bra och han är tillbaka för fullt. Det är bra både för oss och för honom.


Hur länge hade skadan stört honom?


– Det törs jag inte säga exakt. Jag tror det var lite enstaka fall i början och sedan blev det mer ihållande. Till slut störde det så mycket att vi kände att det var bättre att ta det direkt.



Även Christian Sandberg, som värvades en bit in på förra säsongen som ersättare till David Gustafsson som fick spela NHL-hockey med Winnipeg, var skadad i slutet på säsongen.


32-årige Sandberg missade de sista 14 SHL-matcherna med HV71.


– Vi hade stora ambitioner att han skulle komma in och spela. Vi såg inför sista veckan att det såg väldigt positivt ut att hamna topp sex (i tabellen). Då visste vi att vi skulle ha ytterligare en vecka då man inte spelar play-in och då var det inte värt att kasta in Christian de sista två matcherna utan vi försökte ge honom mer tid och då hade han varit redo när vi hade klivit in i en kvartsfinal, säger Johan Hult.


Christian Sandberg gjorde tre mål och fyra assist på 32 matcher i HV-tröjan och är hel inför nästa säsong.


HV71 har redan börjat lite lätt att träna på is och Axel Holmström är med där.


– Vi kör individuell is i mindre grupper. Det är ingen lag-is utan det handlar om individuella skills. Alltifrån skridskoteknik och klubbteknik till målvaktsskytte. Vi har haft det i några år och det brukar vara lågintensivt, det vill säga, isen rättar sig efter vårt fysupplägg och inte tvärtom den här tiden, förklarar sportchefen Johan Hult.


Christian Sandberg missade de sista 14 matcherna i SHL med HV71 på grund av skada. Foto: Bildbyrån.


– Killarna tycker att det är jäkligt roligt och det har varit uppskattat att kunna hålla i vissa delar och känna klubba/puck lite grann. Sedan finns det en skadeförebyggande del i det, att man håller en viss vana för höfter och ljumskar.


På grund av coronakrisen är det oklart om nästa säsong kan starta den 19 september enligt planen. Men förberedelserna är så smått igång. Och för att minska omställningen till isträningen som vanligtvis börjar i slutet av juli kör HV71 och flera andra SHL-lag lite lätt redan nu.


– Augusti är en månad med väldigt mycket kvantitet så småningom. Man tränar väldigt mycket. Vi upplevde ett tag att det slet mycket på ljumskarna och kan vi ha, inte ett avbrott på fyra månader utan is, utan att avbrottet är tre-fyra veckor i juli när man har semester så har vi upplevt att det är bättre, säger Johan Hult.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!