LHC kan tappa nyförvärvet till NHL: "Hoppas att han kommer att spela hos oss"


9 april 2020
Filip Berglund har tillhört Linköping i knappt tre veckor.
Snart kan han skriva på sitt första NHL-kontrakt – och går kanske förlorad för Linköping.
– Vi hoppas att han kommer att spela hos oss, men det är förstås inget man kan räkna med. Men som sagt, vi hoppas att han spelar i Linköping till hösten, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

För knappt tre veckor sedan meddelade Linköping att de värvat den 22-årige backen Filip Berglund från Skellefteå.

Berglund skrev på ett kontrakt över de två kommande säsongerna, men frågan är om han ens kommer hinna spela något i Linköping.

Enligt Edmonton Oilers chef för spelarutveckling, Scott Howson, för parterna kontraktsdiskussioner med varandra.

– Vi är i diskussioner med Filip, och jag skulle tro att vi får till en deal. Sedan kommer vi bestämma var det bästa stället för honom att spela nästa år är. Det är fullt möjligt att han stannar och spelar i SHL för Linköping, sa han i en intervju i radioprogrammet Oilers Now.

Filip Berglund lämnade Skellefteå för Linköping. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Berglund är draftad av Edmonton Oilers och för att behålla backens rättigheter måste de skriva kontrakt med honom inom kort.

– Jag vet att Edmonton behöver sajna Filip före sommaren för att behålla hans rättigheter och det troliga är att de kommer att göra det, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.

Om Berglund skriver på för Oilers innan sommaren innebär det att LHC löper risk att tappa sitt nyförvärv, och inte få någon ekonomisk ersättning för det.

– Det skulle innebära att det blir Skellefteå som får NHL-pengarna för honom och det har de gjort sig förtjänta av med tanke på den fina utbildning och utveckling han har fått där, säger Persson.

Berglund noterades för 20 poäng på 52 matcher under förra säsongen för Skellefteå vilket var nästan en dubblering av hans notering säsongen innan då han samlade ihop elva poäng på lika många matcher.

Nu hoppas Persson få se den juniorlandslagsmeriterade backen i Saab arena nästa säsong.
– Vi hoppas att han kommer att spela hos oss, men det är förstås inget man kan räkna med. Men som sagt, vi hoppas att han spelar i Linköping till hösten, säger han.

***