HockeyNews
PLUS

Sverigebekantingen: ”Hörde att lönerna i Sverige kommer gå ner med 25 procent”

(13477) Greg Squires
Bildbyrån

Publicerad: 2 april 2020

FacebookXWhatsApp

Den förre IKO- och Örebroforwarden Greg Squires är fortsatt intresserad av att återvända till svensk hockey.
Men effekterna av Coronapandemin kan komma att försvåra svenska klubbars arbete med att kontraktera transatlanter.
– En hel del saker är satt på paus där vad jag förstår, så sportcheferna tar väl ett litet brejk innan de börjar värva. Sen hörde jag att lönerna kommer att gå ner med cirka 25 procent i Sverige, så det är väldigt tråkigt för alla, säger han till HockeyNews.se.

Coronapandemin har slagit till hårt mot Europa – men även i USA har läget förvärrats kraftigt den senaste tiden. För den förre IKO- och Örebroforwarden Greg Squires, som spelade i Europa den gångna säsongen, blev det bråttom hem när USA:s president beordrade alla medborgare att komma hem. 


Nu berättar han om situationen och läget hemma i Nordamerika. 


– Vi bor i Michigan, där det finns många fall, över 5000, så nästan allting är stängt. Det är bara några affärer öppna och då finns det krav på att alla måste hålla minst tre meters avstånd. Det är en konstig situation, helt klart, säger han. 


Är ni tvungna att hålla er inomhus hela tiden?


– Nej, vi går promenader längs vattnet. Men till och med parkerna har börjat stänga vilket är bisarrt. Vi försöker att vara ute så mycket som möjligt men när det är kallt som idag är det svårt. 


Greg Squires hade en rörig säsong och det blev hela tre olika klubbadresser under säsongen.


– Vi höll ut hela sommaren och väntade på kontrakt från klubbar i Sverige men trots att det fanns intresse blev det inget där. Jag gick till Graz i Österrike och trivdes bra där, men de hade inte möjlighet att förlänga mitt kontrakt på grund av ekonomin, så jag tog ett erbjudande från TPS i Finland istället. 


– TPS är ett bra lag, en känd organisation, men de hade verkligen ett tufft år. Tränaren fick sparken under min första vecka och de fick en ny general manager. Så… ärligt talat hade jag inte så roligt där. Finland är ett bra hockeyland men de gav inte min familj försäkring och många saker man får i Sverige som gör det bekvämt och trivsamt får man inte i Finland. 


Greg Squires har gjort succé i både Örebro och Oskarshamn under sina tidigare sejourer i svensk hockey. Foto: Bildbyrån


Efter 14 matcher och fyra poäng bröt han sitt kontrakt med den finska toppklubben och istället presenterades han för Lugano. 


– Lugano ville fylle på med en import, så de hade mig som extra reserv inför slutspelet. Jag tränade med Lugano, men spelade matcher med deras farmarlag Ticino i NLB. Det gick bra för mig där, så om man ser till hela säsongen så var det väl ändå ett bra år. 


Hur är kvalitén i NLB?


– Jag kan jämföra den med allsvenskan. Kanske inte lika strukturerad, de har lite bättre coacher och så i Sverige, men om man ser till kvalitén så är det ungefär samma kvalité. 


Nu är han hemma i Nordamerika i väntan på nya besked – men redan nu har han fått alternativ att ta ställning till inför kommande säsong. 


– Jag har en hel del erbjudanden från den österrikiska ligan, men jag kan inte ta det på grund av pengarna än. Jag har även pratat med mitt tidigare lag, Kunlun i KHL, men det var inte bra för familjen där så vi kommer inte att åka tillbaka dit. Jag kommer åtminstone spela några år till, men vi får se var det blir. 


Har du haft något intresse från Sverige?


– Nej, jag har inte pratat med några lag från Sverige än. En hel del saker är satt på paus där vad jag förstår, så sportcheferna tar väl ett litet brejk innan de börjar värva. Sen hörde jag att lönerna kommer att gå ner med cirka 25 procent i Sverige, så det är väldigt tråkigt för alla. Jag känner med alla som går igenom detta. 


– Det troligaste är väl att jag hamnar i Österrike eller Tyskland. Jag tror att jag kommer ha flest alternativ därifrån. Jag kommer åtminstone spela i Europa. 


Han medger dock att han gärna återvänder till Sverige i framtiden. 


– Det skulle vara kul att komma tillbaka till Sverige, helst SHL, men jag är även öppen för att spela i något topplag i allsvenskan som har chans att avancera uppåt. Jag älskar Sverige, det är min familjs favoritplats att vara på, så det är alltid en möjlighet. Men då ska det vara rätt pengar också.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)