Så blir Hockeyallsvenskans nya slutspel till SHL: "Det är bestämt"


31 mars 2020

Hockeyallsvenskan kopierar i stort sett SHL:s slutspelsformat inför kommande säsong.

I slutspelet kommer tio lag att ha chansen att nå SHL – men bara ett lag kommer att lyckas ta klivet upp.


HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


SHL släppte på tisdagen spelschemat för grundserien inför kommande säsong. SM-slutspelet kommer att ha samma upplägg som tidigare.


LÄS MERSHL släpper spelschemat för den kommande säsongen


Sedan det beslutades att bara ett lag från Hockeyallsvenskan kommer att gå upp till SHL från och med 2020/2021 och bara ett lag kommer att åka ner till Hockeyettan har ligan funderat över hur ett slutspelsformat ska se ut.


Och nu ska det vara klart.


– Upplägget ser väl i stort sett precis ut som SHL:s. Den är väldigt lik, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, till HockeyNews.se.


Hockeyallsvenskans slutspel följer i SHL:s spår där lag 1-6 går direkt till kvartsfinal. Lag 7-10 spelar åttondelsfinal i bäst av tre matcher.


– Det är play-in i bäst av tre matcher. Kvartsfinal i bäst av fem matcher, semi- och final i bäst av sju matcher, säger Olof Östblom och stöder sig mot det förslag som är lagt och som väntas bli klubbat på årsmötet i juni.


Hockeyallsvenskan har hittat en ny modell för att skicka upp ett lag till SHL från och med kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Lag 13 möter lag 14 i en nedflyttningskamp i bäst av fem matcher, där förloraren flyttas ned till Hockeyettan. Det har funnits ett tidigare förslag där både de allsvenska kvartsfinalerna och play-out ska spelas i bäst av sju matcher. Men enligt Östblom är det bäst av fem matcher som gäller.


– Normalt sett tar vi tävlingsbestämmelserna i maj och seriebestämmelserna i juni. Det blir mer en formalia. Man vet normalt sett innan så att man kan börja planera, förklarar Olof Östblom.


– Hockeyallsvenskan har fått ett stort mandat att hitta en form som passar ligan. Det vi sa var att det är ett lag som ska gå upp och ett lag som ska åka ner. Vi sa också att man ska kunna följa det på ett enkelt sätt så man förstår hur man spelar.


Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance vill inte kommentera det nya upplägget med slutspelet i ligan förrän det blir officiellt.


– Det är bestämt och det kommer i dagarna att kommuniceras ut precis hur det ser ut. Det gör vi koordinerat med Svenska ishockeyförbundet och SHL. Det kommer bilder och bildspel, säger Guiance till HockeyNews.se.


Coronaepidemin och det osäkra ekonomiska läget är yttre faktorer som skulle kunna stjälpa den nya planen för uppflyttning och nedflyttning från Hockeyallsvenskan.


– Vi får väl också följa utvecklingen och vad som händer. Planen är självklart att komma igång i september, men vi måste också ha en plan om det inte ser ut så. Det måste ju finnas en plan för allt, säger Olof Östblom.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.