KHL-farväl till Omark: "Största hockeyspelaren jag spelat med"


26 mars 2020

Linus Omark tackar Salavat Julajev efter sin tid i KHL-klubben från Ufa och flyttar till Schweiz.

Den stora lilla stjärnan lämnar ett tomrum efter sig.

– Jag kommer verkligen att sakna en av mina bästa vänner och den största hockeyspelaren jag någonsin har spelat med, skriver Omarks kedjekamrat Teemu Hartikainen på Instagram.


Den förre Luleåforwarden Linus Omark, 33, har flera gånger skrivit in sig i historieböckerna i KHL-klubben Salavat Julajev.


Han har gjort över 300 poäng för det Ufa-baserade storlaget och därmed passerat den tidigare storstjärnan Alexander Radulov.


LÄS MEROmark historisk i KHL – förste svensken att nå 100 mål


Omark blev den förste svensken att göra 100 mål i KHL och han är den poängbäste svenska spelaren i ligan genom tiderna efter att ha gjort 353 poäng (106 mål, 247 assist) på 401 KHL-matcher för Dynamo Moskva, Jokerit och Salavat Julajev.


När nu även KHL-säsongen är inställd och slutspelet avblåst tackar Linus Omark för sig och lämnar KHL och Ryssland.


Han satte punkt genom att bli utsedd till bäste forward i KHL-slutspelets åttondelsfinalrunda efter att ha gjort 12 poäng (1 mål, 11 assist) på sex matcher. Ett nytt slutspelsrekord i KHL för åttondelsfinalspelet.– Omark kommer, som planerat, att fortsätta sin karriär i den schweiziska ligan. Jag kan inte namnge klubben ännu, säger Omarks agent Igor Parasjkin till TASS.


LÄS MERLista: Fyra svenska spelare bland de bäst betalda i KHL


Enligt uppgifter handlar det om Genève-Servette för Omark som under NHL-lockouten 2012/2013 spelade för Zug i NLA där han gjorde stor poängsuccé.


Linus Omark har nu tagit farväl av sin klubb och sina fans och hans kedjekamrat, finländske landslagsforwarden Teemu Hartikainen är en i raden av dem som hyllar Omark för allt han har gjort för Salavat Julajev som både assisterande lagkapten och då och då även som lagkapten.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.