HockeyNews
PLUS

Korttidspermitteringar på gång i SHL – en lösning ska vara nära

(13374) Brynäs-Frölunda/Emil Molin
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 25 mars 2020

SHL och spelarfacket Sico är tillsammans med Unionen på väg att skapa en möjlighet för korttidspermitteringar.

Enligt uppgift till HockeyNews.se är en sådan lösning nära.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Coronaepidemin har på några månader satt världen i gungning både hälsomässigt och ekonomiskt.


Idrotten har drabbats hårt och den innevarande säsongen har ställts in och stora mästerskap som sommar-OS, fotbolls-EM och ishockey-VM har skjutits fram ett år i tiden.


I svensk hockey var Södertälje SK i Hockeyallsvenskan först ut med att korttidspermittera alla spelare, ledare och personal från och med den 1 april.


LÄS MERSödertäljes besked: Korttidspermitterar alla spelare och personal


Enligt regeringens hemsida innebär det att:


”Staten kommer att ta tre fjärdedelar av kostnaden för att personal går ned i arbetstid, jämfört med korttidsarbete där kostnaden delas lika mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder”.


SSK fattade på tisdagen beslut om att korttidspermittera spelare, ledare och personal till följd av coronakrisen. Foto: Bildbyrån.


Enligt uppgift till HockeyNews.se är SHL nära att komma överens med spelarfacket Sico om en liknande lösning för att kunna skära ned på kostnaderna i ett läge där det inte spelas matcher och där intäkterna är små eller inga alls.

Senare under onsdagen bekräftades också uppgifterna av SHL:s vd Johan Hemlin.

–  Avtalet är påskrivet och alla klubbar är informerade, sen äger varje klubb sitt enskilda beslut just nu, säger Hemlin till Sportexpressen.


I samband med Brynäs presskonferens där nya huvudtränaren Peter Andersson presenterades i Gävle berättade Brynäs klubbdirektör Michael Campese följande om den rådande ekonomiska situationen :


– Vi sitter och söker information från partners och omvärlden var vi landar. Vi hoppas att vi har en hyfsad bild nånstans nästa vecka. Det är klart att det diskuteras permitteringar och så vidare. Det behöver vi också se över naturligtvis i vår organisation. Sedan vad det blir, vi vet inte det här idag, och vi vill också hinna med att informera internt och ha så mycket fakta som möjligt innan vi säger vad vi ska göra.

***

Intressant artikel?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS