AnnonsStanley Cup-mästaren om förväntade drafttvåan: ”Bäst i OHL – är redan på NHL-nivå”


26 mars
DEL 4/8: SUDBURY. Ska man tro vad som har sagts sedan i höstas så kommer Quinton Byfields namn att vara det andra som ropas upp på NHL-draften i Montreal i sommar.
Men efter en skakig inledning på 2020, både för Byfield personligen och för hans omvärld, är frågan, i dubbel bemärkelse, när Sudbury Wolves stjärna får sitt namn uppläst av en NHL-klubb.
Men hemma i Sudbury tvivlar man inte på 17-åringens potential.
– Redan nu kan han träna, åka skridskor och spela på NHL-nivå, säger tränaren Cory Stillman.

Annons

Innan säsongen var frågan om årets draftkull som flera NHL-scouter ställde sig: ”Vem är bäst, Alexis Lafrenière eller Quinton Byfield?”. Men på andra sidan ett JVM där Lafrenière lyfte Kanada till guld med tio poäng på fem matcher medan Byfield spelade en biroll med en assistpoäng på sju matcher svarar den samlade scoutingrapporten ”Lafrenière” på den frågan. Självklart baseras det rungande svaret på ett större arbetsprov än en kort landslagsturnering och kanske är det orättvist att jämföra någon i årets draftklass med Lafrenière.

För faktum är att den något anonyma insatsen på JVM i Tjeckien till trots så har Quinton Byfield stått för en imponerande säsong. Men tysken Tim Stützles, något oväntade, imponerande framfart i klubblaget Adler Mannheim och på JVM för Tyskland tillsammans med coronavirusets kanske lika oväntade och imponerande framfart gör att Quinton Byfield varken kan vara säker på att draftas som tvåa eller att det hela sker den 26 juni.

Quinton Byfield var en del av det kanadensiska laget som vann JVM-guld i Tjeckien strax efter årsskiftet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

När Sudbury Wolves säsong i Ontario Hockey League abrupt fick avbrytas till följd av Coronapandemin stod Quinton Byfield noterad för 82 (32+50) poäng på 45 matcher. Detta efter att ha missat en del matcher under 2020 till följd av skada. När HockeyNews.se är på plats i Sudbury har Byfield kvällen innan tvingats kliva av och Wolves stora stjärna saknas i hemmamötet med Niagara IceDogs.

– Det är klart att vi saknar honom. Han är en speciell spelare. Han är en stor forward som kan spela i båda ändarna av rinken. Enligt mig är han den bästa spelaren i Ontario Hockey League just nu. När han är på isen gör han skillnad i varje byte, säger Sudburys tränare Cory Stillman.

”Han är den bästa spelaren på träning också. Oavsett om vi tränar olika spelsystem eller andra skicklighetsövningar”, säger Sudbury Wolves tränare, dubbla Stanley Cup-mästaren Cory Stillman, om Quinton Byfield. Foto: William Gustafson

Den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Stillman har en lång NHL-karriär bakom sig och nu är han alltså med och formar en av hockeyvärldens största talanger.

– Med min erfarenhet kan jag lära honom vad han kan förvänta sig varje dag på den nivån. Hur hög nivån kan vara i NHL. Men egentligen coachar jag alla mina spelare på samma sätt. Sedan är Quinton en av dem som snappar upp saker snabbare än andra, säger Stillman och utvecklar:

– Han är en kille som snappar upp saker snabbt och förstår våra system och han förstår vad han behöver bli bättre på. Han jobbar extremt hårt. Hans arbetsmoral är redan nu på NHL-nivå. Han kommer snart att spela i NHL och jag tror att han kommer bli en "franchise player".

Sudbury Wolves firar segern över Niagara IceDogs. Foto: Anton Rimstedt

Stora ord från mästaren från 2004 med Tampa Bay och 2006 med Carolina.

Quinton Byfield föddes den 19 augusti 2002 i Newmarket strax utanför Toronto och gör sin andra säsong med Sudbury Wolves i Ontario Hockey League. Även om han enligt många experter nu rejält utmanas av Tim Stützle om den där andraplatsen bakom Alexis Lafrenière så är han fortfarande tvåa på de flesta rankningar inför sommarens (höstens?) draft.

Kanske får Sudbury Wolves förbereda sig för att redan till hösten förlora sin guldklimp till NHL, och den här kvällen, mot bottenlaget Niagara, klarar man sig utmärkt utan Byfield. I den 194 centimeter långa centerns skadefrånvaro kliver kedjekompisen David Levin fram och står för ett hattrick som hjälper Wolves till en 7-3-seger.

– Inom några år kommer han att vara en av världens bästa spelare. Garanterat. Han är en av de bästa spelarna i sin ålder och han är riktigt smart med pucken, säger Levin om, den för dagen frånvarande, kedjekamraten Byfield.

– Quinton är en av mina bästa kompisar. Han är en rolig kille. Han vet när man ska skratta och när man ska vara seriös, fortsätter Levin.

Förutom autografskrivare är också Adam Samuelsson lagkamrat med Quinton Byfield i Sudbury. Foto: Anton Rimstedt

I Sudburys lag finns också svenskamerikanen Adam Samuelsson, son till en viss Ulf Samuelsson. När vi frågar honom om lagkamraten Byfield svarar Adam Samuelsson på amerikaniserad svenska:

– Jag tycker att han är redo att spela i NHL. Han skulle kunna få en lång karriär där. Han är helt sjuk där ute på isen. Han gör allting bra och är snabb som bara den. Han ser isen väldigt bra.

•••

DEL 1: Möt Shane Wright – sensationen som överträffar Connor McDavid

DEL 2: Guldhjälmen-vinnaren om livet i OHL: ”I Frölunda tränade vi mycket hårdare” 

DEL 3: Crosbys fotspår börjar synas runtom i Kanada: ”Kan bara jämföras med Lemieux eller Lafleur” 

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons