HockeyNews
PLUS

Kontraktslösa i KHL – flyttar de hem till SHL nästa säsong?

(13183) KHL-svenskar kontraktslösa
(c) photo.khl.ru Sergei Babunov/Yaroslav Neelov/Vladimir Bezzunov/Artur Lebedev/Yury Kuzmin

Publicerad: 15 mars 2020

FacebookXWhatsApp

KHL-slutspelet rullar än så länge vidare och har nått fram till kvartsfinal efter avslutade åttondelsfinaler.

En rad svenska toppspelare har spelat klart för säsongen, andra spelar vidare, och för många av dem kommer det att bli klubbyte till nästa säsong. 20 KHL-svenskar saknar kontrakt till hösten.

Här är en genomgång av läget.

MÅLVAKTER


Henrik Karlsson, Barys Nur-Sultan


Kommentar: Den 36-årige målvakten, som numera spelar landslagshockey för Kazakstan, har ett utgående kontrakt och nyförvärvet Ed Pasquale har blivit ny etta i laget. Karlsson har varit i KHL sedan han lämnade Skellefteå mitt under 2013/2014 för spel i Omsk. Nu är han inne på säsong nummer fyra i Barys.


Anders Lindbäck, Torpedo Nizjny Novgorod


Kommentar: Han har gjort ett bra jobb i Torpedo där han spelat 36 matcher under säsongen. Frågan är om han tar ett nytt spännande kliv i sin hockeykarriär som har har tagit honom från Gävle till NHL och vidare.


Adam Reideborn, Ak Bars Kazan


Kommentar: Ex-djurgårdarens första säsong i KHL har gått lite upp och ner. Men klart mest upp. Reideborn spelade 36 matcher i grundserien och vann 21 av dem med en räddningsprocent på 91,3. I slutspelet har konkurrensen med Timur Biljalov hårdnat och då har inte svensken fått spela i åttondelsfinalerna.


BACKAR


Adam Almqvist, Admiral Vladivostok


Kommentar: Den förre HV71- och Frölundabacken har varit sitt KHL-lags poängbäste back den här säsongen då han gjorde 26 poäng (8 mål, 18 assist) på 58 matcher. Precis som Markus Ljungh söker han nytt jobb och det lär inte bli svårt att hitta ett. Ett drömnamn för en SHL-klubb.



Kristofer Berglund, Dinamo Riga


Kommentar: Björklövenfostrade Berglund blev ensam kvar i det lettiska KHL-klubben efter det att både Jacob Berglund och David Ullström tidigt fick flytta på sig. Riga var inte nära slutspel och nu är den skicklige backen på väg bort. Enligt Aftonbladet visar Brynäs ett stort intresse för Umeåkillen som spelat i fyra andra SHL-klubbar tidigare.


Simon Bertilsson, Sotji


Kommentar: OS-backen Bertilsson har spelat klart sin första säsong i Sotji, som efter missat slutspel gör om rejält i laget till kommande säsong. Bertilsson är hett eftertraktad i sin förra klubb Brynäs, men det lär inte vara den enda klubb som är ute efter den mångfacetterade och tuffe backen.


Klas Dahlbeck, CSKA Moskva


Kommentar: Den tidigare LHC-backen utgör en stadig grundbult i ett av KHL:s allra mest solida försvar. Han blev mästare ifjol med CSKA efter flytten från Nordamerika och det är svårt att tänka sig att han inte blir kvar i arméklubben efter den här säsongen.


Patrik Hersley, Spartak Moskva


Kommentar: Skottet är fortfarande lika hårt och fruktat som tidigare. 33-årige Hersley pumpade in tre mål och en assist på Spartaks sex slutspelsmatcher mot Dynamo. Men nu är säsongen över och frågan är om den skånske OS-backen vill hem till Malmö eller om han tar en sjunde säsong i KHL?


Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl


Kommentar: Efter åtta år i Jaroslavl och totalt nio år i KHL ser det ut att bli en flytt från Ryssland till något annat hockeyland i Europa. Enligt uppgift skulle Schweiz kunna vara ett alternativ för den VM-guldvinnande 37-åringen, som tidigare mellan KHL-kontrakten har varit lite aktuell för Djurgården.


Viktor Lööv, Jokerit (optionsår inför 2020/2021)


Kommentar: Den NHL-meriterade före detta SSK-backen är nyttig framför eget mål, men har visat i Tre Kronor att han kan vara giftig offensivt när han väl tar chansen att attackera. Lööv kan bli kvar i Jokerit över nästa säsong och troligtvis är Helsingforsklubben mån om att behålla honom ett år till.


Tobias Viklund, Spartak Moskva


Kommentar: Inte förrän i början av november skrev den 33-årige backen från Kramfors på för Spartak och han fick vara med om ett fjärde slutspel i KHL. Han hade kontakt med Modo under hösten 2019 och det förvånar inte många om Modo kommer att slänga ut en ny trevare för att försöka få hem Viklund till Västernorrland.


FORWARDS


Jacob Berglund, Neftechimik Nizjnekamsk


Kommentar: I Krefeld gjorde den skånske centern stor målsuccé förra säsongen och fick en KHL-chans i Dinamo Riga. Men letterna hade inget tålamod och han avslutade säsongen i Nizjnekamsk. Trots 25 poäng (13 + 12) på 40 matcher får han lämna den ryska KHL-klubben. Malmö Redhawks har tidigare haft intresse.


Markus Ljungh, Admiral Vladivostok


Kommentar: Det blev 37 poäng (15 mål, 22 assist) på 57 matcher under den första KHL-säsongen för den tidigare HV- och Djrugårdscentern. Han söker efter en ny klubb och som poängtrea i sin KHL-klubb och med landslagsspel den här säsongen lär det gå väldigt bra.


John Norman, Jokerit


Kommentar: 29-årige Norman tog en av de sista platserna i OS-laget 2018. Han öser inte in poäng i Jokerit, men gör ett uppskattat jobb som center i tredjekedjan. Stockholmaren har spelat både i Djurgården och Skellefteå och skulle ha en rad möjligheter i SHL om han vänder hemåt.


Linus Omark, Salavat Julajev


Kommentar: Omark har varit öppen med att det inte blir spel i SHL kommande säsong nu när han har ett utgående kontrakt med Ufas hockeystolthet. Mycket talar för att det blir spel i Schweiz där Genève-Servette pekats ut som ny klubbadress. Omark har för närvarande skaffat sig ett grepp om poängligans topp i KHL-slutspelet: 12 poäng (!) på sex matcher.


André Petersson, Dynamo Moskva


Kommentar: Den 29-årige forwarden brukar ta det coolt. Ett år i taget. Och efter sex år i KHL är han på 106 mål bäste svenske målskytt i ligan genom tiderna tillsammans med Linus Omark. Petersson har nu varit med om att slå ut rivalen Spartak i KHL-slutspelet och är framme i kvartsfinal. Han har gjort fem mål på de sex slutspelsmatcherna. Skarpt!


Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk


Kommentar: Den dubbelt VM-meriterade forwarden har spelat klart sitt tvåårskontrakt med Metallurg, som missade KHL-slutspelet. Det kommer att få följder på ett eller annat sätt. Rasmussen är en smart center som behärskar ett brett spektrum av arbetsuppgifter. När han kom hem från NHL-spel senast var han med och vann SM-guldet 2018 med Växjö.


Robert Rosén, Sotji


Kommentar: Efter två år i den ryska semesterpärlan Sotji vid Svarta Havet är den dubble svenska mästaren ledig på marknaden. Blir det en flytt tillbaka till Växjö? Det skulle smålänningarna behöva. Och älska.


Malte Strömwall, Sotji


Kommentar: Succésäsongerna avlöser varandra för den snabbe 25-årige högerskytten. Förra säsongen gjorde han 30 mål i finska KooKoo vilket öppnade för ett KHL-kontrakt. Efter 21 mål i Sotji, varav sju matchvinnande, är han ett hett byte bland storklubbarna i KHL. Han gjorde dessutom mål mot Ryssland i Moskva under Channel One Cup. Bra reklam!


Linus Videll, Barys Nur-Sultan


Kommentar: 34-årige Videll levererar som en KHL-stjärna. Han blev klar så sent som i november för sin sjunde KHL-klubb sedan 2011 och hans siffror talar för sig själva. 30 poäng (10 + 20) på 37 matcher i grundserien och nu ytterligare ett mål och tre assist på fem slutspelsmatcher. Fortsätter han i öst eller är det dags att flytta hem?

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln