HockeyNews
PLUS

Spaningar från Modo–Björklöven: "Vann måstematchen"

(13172) Björklöven-Modo
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 12 mars 2020

FacebookXWhatsApp

ÖRNSKÖLDSVIK. Det var en udda match som utspelade sig i Fjällräven center.
Att det inte var någon publik på läktarna satte sina spår.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson gjorde under matchens gång.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Publiken saknades enormt mycket
Ibland sägs det att man inte saknar kon förrän båset är tomt. Och under torsdagen var det nog så många kände när de kollade på hockey. I Fjällräven center var det bara de två lagen, matchfunktionärer och media som släpptes in i arenan och nog fasen märktes det att det saknades något. Modofansen hade gjort ett bra jobb och spridit ut flaggor runt om på läktarna men utan supportrar som ramade in matchen kändes det som när man själv spelade hockey och det inte var med än en handfull skock föräldrar som letat sig till en kall b-hall någonstans i norra delarna av Sverige en tidig helgdgsmorgon. Om spelarna påverkades eller inte av att det inte var publik på plats låter jag vara osagt, men det kändes som att tempot var lägre än i den första finalmatchen. Många är det nog som tagit publiken och inramningen för givet, men i dag blev det tydligt vad de som tar sig till arenorna för varje match egentligen betyder.

Målvakterna visade klass
I den första finalmatchen var det ett par frågetecken kring målvaktsmatchen där det på förhand målats upp till en rejäl kamp mellan Joe Cannata och Patrik Bartosak, men där ingen av dem riktigt imponerade, även om det i Bartosaks fall går att argumentera för att han stal matchen åt Modo med sin klubbräddning när Tyler Vesel hade öppet mål i förlängningen. Desto bättre var de två burväktarna denna kväll. Bara i den första perioden stod de för i alla fall tre kalasräddningar vardera och utan dem hade det inte varit 0–0 på resultattavlan efter 20 minuter. Den form målvakterna höll under torsagen är den form man hoppades få se när finalserien började. Båda två besitter kvaliteter för att stjäla matcher åt sitt lag.

Powerplay fortsatt viktigt
I den första matchen gjorde Björklöven tre mål i numerärt överläge för en procent på 37,5, men det ledde inte till seger då. I dagens match fick man två chanser och gjorde ett mål, samtidigt som Modo inte lyckades ta till vara på något av sina lägen i numerärt överläge denna kväll. I en så pass jämn matchserie som detta ser ut att bli kommer spelet i special teams vara en stor del av utgången och just nu ser det ut som att det är Björklöven som är det lag som kommer gå segrande ur den striden.


En krydda i matchen
Då det saknades publik på läktarna kunde man utan större problem höra det mesta som sades ute på isen den här kvällen, allt ifrån hur domarna manade på spelarna att röra på benen när pucken låstes i sarghörnen till den del av det trashtalk spelarna ägnade sig åt. I en match som inte kommer gå till historien som den roligaste som någonsin utspelats så var detta en extra krydda. Men jag föredrar ändå fullsatta läktare framför att höra spelare vräka ur sig något för att psyka motståndare.


Vann "måstematchen"
Efter segern i första matchen hade Modo chans att sätta rejäl press på Björklöven genom att vinna på torsdagskvällen då man redan stulit en match på bortaplan. Omvänt läge var det då såklart för Björklöven som var piskade att vinna för att undvika att få åka hem till Umeå med ett underläge 0–2 i matcher och då vara tvungen natt vinna tre raka matcher. Efter en jämn förstaperiod kom man ut och tog över matchen helt och hållet i den andra och kunde också skaffa sig en 2–0-ledning som man sedan bevakade i den tredje perioden. Att vända hem med 1–1 i matcher och en hållen nolla är såklart mycket skönare än 0–2 i matcher.

Modo Hockey–IF Björklöven 0–3 (0–0, 0–2. 0–1)

Mål, IFB: Fredric Weigel, Tyler Vesel, Alex Huthcings

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)