Spaningar från Timrå–BIK: "Det var en olustig känsla"

Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 11 mars 2020

TIMRÅ. Tabelltrean mot tabellfyran bäddade för en jämn premiärmatch i slutspelsserien.
Då körde Timrå över BIK Karlskoga och vann med 8–3.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson gjorde under matchens gång.

UNIBET - ligans huvudpartner

Vad var det som hände?
BIK Karlskoga tog ledningen med 1–0 efter tre och en halv minut. Sedan rasade det ihop fullständigt för gästerna. Utvisningarna, som från pressläktaren såg befogade ut, började hagla in på BIK-kontot och inom loppet av drygt tre minuter hade man dragit på sig två stycken tre mot fem-lägen och det var märkbart irriterat i BIK-lägret. Det första klarade man av, men då gjorde Timrå mål fyra sekunder efter att BIK blivit fulltaliga. I det andra gjorde Timrå två mål och kort senare kom 3–1 i spel fem mot fem. När 10.49 var spelat bytte BIK målvakt efter att Timrå gjort fyra mål på knappt tre minuter. 5–1 kom en och en halv minut senare och matchen var över.

Vad händer med resten av matcherna?
Det var något olustigt i luften timmarna innan och när man anlände till arenan inför matchen. Skulle det vara någon publik? Max 500 personer? Tomma läktare? Match över huvud taget? Till slut kom beskedet att det inte kom några restriktioner kring hur många som fick bevittna matchen men det var svårt att fokusera fullt ut på det sportsliga. Det ställdes fler frågor kring presskonferenserna och informationen om coronaviruset än vad det gjordes om matchen. Under matchen kom också beskedet att det från midnatt råder förbud mot allmänna sammankomster med fler än 500 personer.

Kan de bryta sviten?
Hittills har aldrig det lag som slutat trea i den allsvenska grundserien tagit sig vidare från slutspelsserien. Nu är frågan om Timrå blir laget som bryter den sviten. De gick in i serien med tre poäng för sin tabellplacering och tog direkt tre poäng av BIK som var tvåa i tabellen inför premiäromgången. Nu återstår det förvisso fyra matcher och tolv poäng att spela om så det är ju inte på långa vägar klart. Men det går inte att få en så mycket bättre start på en slutspelsserie.

Riktigt, riktigt ful tackling
Tredje perioden var bara en dryg minut när Oliver Eklind stod för en riktigt ful tackling på Timrås center Albin Lundin. Lundin hade pucken precis innanför egen blålinje när Eklind kom från sidan och hoppade in en axel som träffade Lundin i huvudet. Lundin blev liggandes på isen en stund och båren kallades in, men efter ett tag kunde han ta sig av isen på egna ben med lite uppbackning av lagläkare. Tacklingen kommer anmälas och jag blir förvånad om Eklind får spela någon mer ishockey denna säsong. Det var för övrigt BIK:s andra matchstraff efter att Valtteri Parikka tacklat en icke puckförande Jonathan Dahlén när pucken inte var i den absoluta närheten. Det är förståeligt att känslorna svallar, men det är inte försvarbart för den tackling som Eklind delade ut och det är bara att hoppas att det gick bra för Albin Lundin.

Timrå IK–BIK Karlskoga 8–3 (5–1, 2–1, 1–0)

Mål, TIK: Jens Lööke 3, Jonathan Dahlén 2, Sebastian Ohlsson, Filip Westerlund, Tobias Lindberg
Mål, BIK: Linus Karlsson 2, Wilhelm Westlund