Stjärnbacken på väg tillbaka – då kan Sandin bli nedskickad


10 mars 2020

Torontos sargade backbesättning ser ut att få förstärkning av stjärnan Morgan Reilly inom kort.
Detta får kanadensiska TSN:s hockeyguru Bob McKenzie att lyfta ett varningens finger för att lagets succérookie Rasmus Sandin kan komma att tvingas ned i AHL.


Annons

Det är dock inte missnöje med svenskens spel som ligger bakom spekulationerna, utan hur kontrakten i NHL fungerar. Regelverket kan vara ganska knepigt. Som rookie får alla spelare skriva på ett treårigt ingångskontrakt, men det första året på kontraktet börjar inte gälla förrän du som spelare gjort din tionde NHL-match.

Denna gräns har Sandin sedan länge passerat. Han har i skrivande stund stått för 27 framträdanden i världens främsta hockeyliga och har under den tiden noterats för åtta poäng. Om han dock skulle husera i Leafs under sammanlagt 40 matcher den här säsongen kommer klubben bli av med rättigheterna till honom ett år tidigare än annars, vilket enligt McKenzie talar för att Sandin kommer få ta plats i AHL på nytt innan säsongen är slut.

– Om de måste skicka ned honom i ett par dagar bara för att hålla honom från att nå 40 matcher, skulle jag inte vara ett dugg förvånad över att se honom ta en liten tripp ned till Marlies, säger McKenzie till TSN.

Sandin behöver alltså inte själv spela 40 matcher den här säsongen för att gränsen ska nås, utan även de matcher då han suttit bänkad räknas. I skrivande stund har 19-åringen hittills hållit till i NHL under sammanlagt 29 omgångar och med 13 matcher kvar på grundserien återstår att se om McKenzie får rätt.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons