NHL-svepet: Svensk poängshow i Anaheim – Landeskog låg bakom seger

(13079) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 9 mars 2020

Flera svenskar utmärkte sig positivt i nattens NHL. Både Jakob Silfverberg och Rickard Rakell gjorde tre poäng för Anaheim. Tre poäng levererade även Coloradokaptenen Gabriel Landeskog. Dessutom bjöds vi ett riktigt snyggt mål av Vancouver-stjärnan Elias Pettersson. Här är HockeyNews reporter Daniel Grozdanovskis svep från de senaste matcherna i världens bästa liga.

Pittsburgh Penguins–Carolina Hurricanes 2–6

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Pittsburgh fortsätter att visa sviktande form. Och det hjälpte inte speciellt mycket att veteranen Patrick Marleau, som nyligen hämtades från San Jose,  gjorde sitt första mål för Pittsburgh i mitten av den första perioden. Carolina tog en klar och enkel 6–2-seger efter att både Morgan Geekie och Justin Williams blivit tvåmålsskyttar.

Och för 21-årige Geekie var det dessutom NHL-debut och att göra två mål i den är väldigt speciellt. Förutom målet hade Geekie en assist till Jaccob Slavins 2–2-mål.

Ställningen var 3–2 till Carolina efter två perioder. Väl i den tredje perioden var det Carolina för hela slanten. Justin Williams gjorde sina två mål i matchen och slutminuterna punkterade Morgan Geekie tillställningen med sitt 6–2-mål.

Skön seger för Carolina som för en tuff kamp med New York Islanders och Columbus Blue Jackets om Wild Card-platserna i Eastern Conference.

Detroit Red Wings–Tampa Bay Lightning 5–4 eft. straffar.

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Efter att ha utgått tidigt i lördagens match mot Boston så kom inte backstjärnan Victor Hedman till spel mot Detroit.

I matchen mot bottenlaget Detroit hade Tampa stora problem. Detroits stjärnkvartett; Anthony Mantha,  Robby Fabbri, Dylan Larkin och Tyler Bertuzzi firade stora triumfer och öste in poäng. Alla fyra blev målskyttar. Hetast var Mantha som gjorde fyra poäng (1+3) i matchen.

Detroit hade en 4–2-ledning i början av den tredje perioden – då vaknade Tampa Bay till och lyckades ta matchen till förlängning efter två mål av Brayden Point och Pat Maroon.

Förlängningen blev mållös, matchen gick till straffar där Robby Fabbri avgjorde för Detroit i den tredje och avslutande straffomgången.

Calgary Flames–Vegas Golden Knights 3–5

Svenskarna: Calgary: Mikael Backlund (en assist), Erik Gustafsson (en assist). Vegas: Robin Lehner (19 räddningar, 86.4 i räddningsprocent), William Karlsson (två assist).

Vegas Golden Knights är nya divisionsledare i Pacific Division. Detta efter en 5–3-seger borta mot Calgary. Både Robin Lehner och William Karlsson (två assist) hade ett finger med i segern.

Vegas fick en drömstart på matchen och ledde med 2–0 efter drygt tolv minuters spel. Max Pacioretty utökade ledningen i powerplay i början av den tredje perioden.

Var matchen över? Svaret var nej. Milan Lucic och Dillon Dube reducerade för Calgary i den andra perioden. Och med bara tre minuter kvar av den tredje perioden kvitterade Matthew Tkachuk till 3–3 där nye Calgarybacken Erik Gustafsson hade en assistpoäng.

Men Calgary-glädjen blev kortvarig. I slutminuterna gjorde Shea Theodore och Jonathan Marchessault mål och ordnade Vegas-seger under ordinarie tid. Snöpligt för Calgary som hade hämtat upp ett 0–3-underläge.

Vegas har vunnit tio av sina tolv senaste matcher. Ett grymt imponerande facit.

Chicago Blackhawks–St. Louis Blues 0–2

Ett Wild Card-jagande Chicago blev nollade på hemmais av topplaget St. Louis. Jake Allen i St. Louis-målet gjorde en strålande match och höll nollan (29 räddningar).

Framåt var det backarna som levererade för St. Louis. Robert Bortuzzo gjorde 1–0 en bit in den första perioden och Alex Pietroangelo utökade ledningen i den tredje perioden.

St. Louis fortsätter att dominera och är som tidigare bekant divisionsledare i Central Division. Nu talar mycket för att regerande Stanley Cup-mästarna kan gå långt även i det här slutspelet.

Tråkigt besked för Chicago är att unge backen Adam Boqvist förmodligen åkte på en hjärnskakning efter en smäll mot huvudet av landsmannen i St. Louis, Oskar Sundqvist, i den andra perioden.

Anaheim Ducks–Minnesota Wild 4–5 eft. förlängning

Svenskarna: Anaheim: Jakob Silfverberg (två mål och en assist), Christian Djoos (ett mål), Rickard Rakell (tre assist), Jacob Larsson (en assist). Minnesota: Victor Rask (ett mål).

Svenskarna höll hov i Anaheim när laget fick med sig en poäng från hemmamötet med Minnesota. Både Jakob Silfverberg och Rickard Rakell gjorde tre poäng i matchen. Förutom duons poängsuccé så gjorde Christian Djoos sitt första mål sedan flytten från Washington. Dessutom hade backkollegan Jacob Larsson en assist till Silfverbergs 1–0-mål i mitten av den första perioden.

Just Christian Djoos mål blev betydelsefullt då det kom till slutet av den tredje perioden och betydde 4–4 med knappt två minuter kvar av ordinarie tid.

Till slut var det Sverige-bekantingen Kevin Fiala som fick sista ordet i matchen för Minnesota. Med sitt andra powerplay-mål i matchen avgjorde Fiala tillställningen med en minut kvar av förlängningen. Viktig seger för Minnesota, som just nu är innehavare av den första Wild Card-platsen i Western Conference.

Vi ska inte glömma att nämna att Victor Rask gjorde ett mål för Minnesota med.

San Jose Sharks–Colorado Avalanche 3–4

Svenskarna: San Jose: Melker Karlsson (ett mål), Marcus Sörensen (en assist). Colorado: Gabriel Landeskog (ett mål och två assist).

Både Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog dominerade i Colorados bortaseger mot San Jose. Duon hade ett förträffligt samarbete och gjorde båda tre poäng i matchen. MacKinnon gjorde 1–1-målet i slutet av den första perioden efter pass från Landeskog. Själv gjorde Colorados svenske lagkapten 2–1 i början av den andra perioden. Vem som spelade fram? MacKinnon.

San Jose-svensken Melker Karlsson replikerade snabbt och kvitterade till 2–2 efter pass från landsmannen Marcus Sörensen. Men det tog inte många minuter innan nyförvärvet från Ottawa, Vladislav Namestnikov, hade gjort 3–2 för Colorado efter att ha blivit framspelad av Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon.

I den tredje perioden utökade Joonas Donskoi ledningen för Colorado. Visserligen reducerade Noah Gregor i powerplay, men närmare än så kom aldrig San Jose i slutskedet av matchen.

Vancouver Canucks–Columbus Blue Jackets 1–2

Svenskarna: Vancouver: Elias Pettersson (ett mål), Oscar Fantenberg (en assist). Columbus: Emil Bemström (ett mål), Alexander Wennberg (en assist).

Det blev en blytung förlust för formsvaga Vancouver i viktiga hemmamötet med Columbus. Och det hjälpte inte att Elias Pettersson bjöd på ett individuellt läckert nummer. Ett riktigt viljemål av Petersson som betydde 1–2-reducering i mitten av den tredje perioden.

Vancouvers slutspelsplats är hotad efter den senaste tidens formsvacka (fem förluster på de sex senaste matcherna). Laget ser ut att sakna Jacob Markström i målet..

Desto gladare miner i Columbus där Emil Bemström gjorde 1–0-målet efter sju minuters spel. Eric Robinson gjorde det som blev det matchavgörande målet i slutet av den första perioden.

I och med segern så kliver Columbus högst upp i Wild Card-tabellen i Eastern Conference.